Inflatie en personeelstekort zorgen voor opkomst van parttime ondernemen

Sinds 2020 stijgt het aantal startende ondernemers in Nederland. Van de mensen die in de afgelopen 5 jaar een eigen onderneming gestart zijn, is 70% begonnen tijdens of na de pandemie in 2020. Van die groep ondernemers is 29% hun onderneming gestart naast hun baan in loondienst, blijkt uit ons onderzoek uitgevoerd door Ipsos. Er is sprake van een trend in 'parttime ondernemen', die versterkt wordt door de hoge inflatie en het grote personeelstekort.

Gezondheids- en welzijnszorg populaire sector voor starters

De grootste groep startende ondernemers is actief in de gezondheids- en welzijnszorg (15%), blijkt uit het onderzoek uitgevoerd door Onderzoeksbureau Ipsos. Op de 2e plek staan advisering en onderzoek (13%). In deze 2 sectoren start het merendeel als zzp'er (78%). Meer vrijheid en een hoger salaris zijn de grootste redenen om een eigen onderneming te starten. René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis vertelt: 'Nederlandse mkb'ers kampen met een enorm tekort in arbeidspersoneel. De parttime ondernemers lijken in te spelen op het grote personeelstekort, en zien kansen om naast hun werk in loondienst geld bij te verdienen met opdrachten als zzp'er. Het gaat hier voornamelijk om opdrachten in de gezondheids- en welzijnszorg. Sectoren waarvan bekend is dat ze kampen met een groot tekort aan personeel.'

Werk-privébalans een grote uitdaging voor starters

Parttime ondernemers maken zich aanzienlijk minder zorgen over hun onderneming dan fulltime ondernemers. Slechts de helft van de starters heeft vooraf gekeken naar wat er mis kan gaan. Interpolis adviseert starters om stil te staan bij de risico's van ondernemen. Als startende parttime ondernemer loop je het risico de werk-privébalans niet goed te waarborgen. Dit is juist extra belangrijk als je een baan in loondienst combineert met je eigen onderneming. Ruim een vijfde van de parttime ondernemers geeft aan zich zorgen te maken over de werk-privébalans. Voor 16% van de starters tussen de 18 en 34 jaar is een hoge werkdruk een reden voor zorg.

Voets: 'Het gevaar van een onderneming starten naast een baan in loondienst, is dat je te veel hooi op je vork neemt. Je wilt je huidige werk in loondienst naar behoren blijven uitvoeren, en tegelijkertijd jezelf van je beste kant laten zien aan nieuwe opdrachtgevers. Dat kan leiden tot stress en een hoge werkdruk. We horen dat starters het moeilijk vinden om niet lang in de avonduren door te werken, en om de weekenden vrij te houden. Vooral jonge starters hebben hier last van. Uit onze verzuimcijfers blijkt al langer dat het langdurig verzuim toeneemt. Burn-outs door een te hoge werkdruk zijn hier een grote reden voor. Wees realistisch met je planning, en zorg dat je als startende ondernemer voldoende rustmomenten inplant. Uiteindelijk is er niemand mee geholpen als je uitvalt en voor een periode thuis komt te zitten.'

Als startende ondernemer is het goed om te weten welke bedrijfsrisico's je loopt. Bekijk hoe je deze risico's verkleint en welke verzekeringen je helpen om je bedrijf te beschermen. Profiteer hierbij ook van ons startersvoordeel. Startende ondernemers krijgen een half jaar gratis bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB). Meer weten? Lees over onze speciale actie voor starters.

Jezelf verzekeren voor het geval dat?

Uitvallen met langdurige ziekte is enorm vervelend; voor je werkgever, maar vooral voor jezelf. Interpolis heeft daarom een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV). Hiermee ben je verzekerd van inkomen én hulp als je helemaal of deels arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld door ziekte, burn-out of een ongeval.  Vanaf het moment van het ziekmelden tot je weer aan de slag gaat, krijg je persoonlijke begeleiding. Je bepaalt zelf wat je verzekert en hebt zelf grip op je maandelijkse premie. Wat wil je nog meer?
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis helpt ondernemers focussen op wat echt belangrijk is. Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Samen met ondernemers en experts werken we aan oplossingen en diensten waarmee je goed kunt zorgen voor jezelf en de mensen in jouw bedrijf.