Waarom je niet altijd ‘ja’ hoeft te zeggen als ondernemer

Een groeiende groep zzp’ers vindt hun huidige balans tussen werk en privé slecht. Dit blijkt uit onze maandelijkse Interpolis BedrijvenMonitor, uitgevoerd door Ipsos. Waar in november 2021 nog 8% niet tevreden was met de werk-privébalans, is dit in de meest recente meting gestegen naar 18%. Zzp’ers geven aan dat hun werk-privébalans sinds de pandemie veranderd is doordat ze meer overwerken en meer werkdruk ervaren. Bewust omgaan met de hoeveelheid werk die je als ondernemer aanneemt is extra belangrijk in 2022. ‘Je hoeft niet altijd overal ‘ja’ op te zeggen, zegt René Voets.’

Grenzen tussen werktijd en privétijd vervagen

De nieuwe manier van werken heeft ons werkritme behoorlijk verstoord. Bij thuiswerken is het verleidelijk om ook na werktijd bijvoorbeeld nog even op een mail te reageren. Dat geldt voor medewerkers, maar net zo hard voor zzp’ers en mkb-ondernemers. Een grote groep zzp’ers geeft aan dat de balans tussen werk en privé behoorlijk is veranderd sinds de pandemie. Het verbeteren van deze balans staat dan ook bij een kwart van de zzp’ers hoog op de agenda voor de komende periode.

Mkb’er heeft vooral aandacht voor welzijn personeel

Uit de recente meting komt ook naar voren dat 19% van de mkb-ondernemers hun werk-privébalans wil verbeteren de komende periode. Toch verwacht de grote meerderheid dat deze in 2022 grotendeels gelijk zal blijven. Bij mkb’ers gaat de aandacht vooral uit naar het welzijn van hun personeel. Bij bijna driekwart van de ondervraagde ondernemers is dit een belangrijk aandachtspunt. René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis, zegt: "Het is goed om te zien dat werkgevers zich bewust zijn van de impact die de balans tussen werk en privé heeft op hun medewerkers. Het zorgt voor tevreden medewerkers die minder ziek zijn en zich energieker voelen. Tegelijkertijd is het ook heel belangrijk dat ondernemers voldoende aandacht voor hun eigen welzijn hebben. Dat zorgt ervoor dat ze ook op de lange termijn lekker in hun vel zitten en uiteindelijk beter presteren." 

Hoge werkdruk grote boosdoener

Ondernemers ervaren een hoge werkdruk en een toename in de hoeveelheid werk. Dit wordt mede veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor er meer werk is dan dat er mensen zijn die dit werk kunnen doen. Daardoor verwachten ondernemers de komende periode een verslechtering van hun werk-privébalans. Voets zegt: "De hoeveelheid openstaande vacatures is op dit moment ongekend hoog. Dan is het heel begrijpelijk dat mkb’ers en zzp’ers een tandje bij zetten om de hoeveelheid werk gedaan te krijgen. Tegelijkertijd moet er voldoende aandacht blijven voor ontspanning. Je hoeft niet altijd overal ‘ja’ op te zeggen. Probeer af en toe eens bewust een periode onbereikbaar te zijn, zorg voor voldoende momenten om te sporten en neem eens de tijd om een planning te maken voor de komende periode om te kijken hoeveel werk je aankunt. Op die manier zorg je ervoor dat je ook op de lange termijn goed kunt blijven presteren en plezier haalt uit het ondernemen."

Aan de slag met werk-privébalans

Het creëren van meer momenten van ontspanning, niet overal meer ‘ja’ op zeggen en soms bewust onbereikbaar zijn zien zowel zzp’ers en mkb-ondernemers zelf als manieren om de werk-privébalans te verbeteren. Om als ondernemer aan de slag te gaan met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé helpen de volgende 5 tips:

  • Zorg voor een realistische planning. Maak een planning op basis van werk dat je leuk vindt, waar je tijd voor hebt en wat je nodig hebt om voldoende inkomsten te realiseren. Houd je hieraan om voldoende momenten van rust te bewaren of om bijvoorbeeld te kunnen sporten.
  • Stop met multitasken en focus je op een taak.
  • Kies voor een aparte smartphone met een zakelijk nummer voor je werkrelaties.
  • Zet niet teveel taken op je to do lijst voor een dag.
  • Vraag hulp en werk samen zodat jij je kunt focussen op dat waar je goed in bent.

Interpolis helpt je om fysiek en mentaal gezond te blijven

We bieden oplossingen en diensten waarmee je tegenslagen voorkomt en gezond blijft. Je kiest zelf wat en wanneer je er gebruik van wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan hulp van een online psycholoog of een Fysiofitheidscan. Lees meer over de Interpolis preventiediensten.
Interpolis onderzoekt elke maand het ondernemersklimaat
Ruim 500 zzp'ers en mkb'ers werken mee aan de Interpolis BedrijvenMonitor. Zij krijgen elke maand vragen en stellingen voorgelegd. Onder andere over kansen, bedreigingen en investeringsbereidheid. Maar ook over hun mening over actuele onderwerpen.