Alles wat je wilt weten over de aansprakelijkheids­verzekering.

Het kan voorkomen dat er door jouw toedoen schade aan anderen of spullen van anderen ontstaat. Daarvoor is de aansprakelijkheids­verzekering voor particulieren bedoeld, ook wel AVP genoemd. In onderstaande video vertellen we je in detail alles wat je wilt weten over een aansprakelijkheids­verzekering. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

Wat is een aansprakelijkheids­verzekering?

Een aansprakelijkheids­verzekering dekt de schade die jij of 1 van jouw gezinsleden, of huisdier(en), bij iemand anders veroorzaakt. Dat geldt voor schade aan spullen, maar ook voor letselschade. Let wel: met een auto, motor of scooter ben je los verzekerd voor schade aan anderen. Dit gaat via de WA-verzekering.

Een aansprakelijkheids­verzekering: niet verplicht, maar wel verstandig.

De verzekering kost namelijk slechts een paar euro per maand, maar die paar euro’s kunnen veel financiële ellende voorkomen. De aansprakelijkheids­verzekering is voor iedereen nuttig. Zeker wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Je bent namelijk ook verzekerd wanneer 1 van je kinderen een vaas van oma omstoot. Maar: kinderen zijn niet altijd meeverzekerd. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Dit is verzekerd met een aansprakelijkheids­verzekering.

 • Schade die jij, je partner of kind aan iemand anders of aan spullen van iemand anders veroorzaakt.
  Bijvoorbeeld als je kind op de skatebaan per ongeluk het skateboard van een klasgenoot breekt. Maar je bent ook aansprakelijk voor schade die je huisdier veroorzaakt; ook als het niet direct jouw schuld is, of als je er niet bij was.
 • Schade door je woning.
  Bijvoorbeeld wanneer dakpannen al door een zuchtje wind van je dak afwaaien en op de auto van je buurman terechtkomen.
 • Schade die ontstaat als je vrijwilligerswerk of een vriendendienst doet.
  Bijvoorbeeld wanneer je bij het verhuizen een doos met glaswerk van je beste vriend uit je handen laat vallen.

Dit is níét verzekerd met een aansprakelijkheids­verzekering.

 • Schade aan gehuurde spullen.
  Bijvoorbeeld wanneer je een schuurmachine van de bouwmarkt kapot laat vallen tijdens het klussen. Dit risico is namelijk voor rekening van de verhuurder.
 • Schade die ontstaat tijdens je werk.
  Dit gaat namelijk via een aparte aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven. Ook wel de bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering of AVB genoemd.
 • Schade aan of door motorvoertuigen die je gebruikt of bestuurt.
  Bijvoorbeeld wanneer je met een huurauto, of een auto die je leende van een vriend, tegen een paal aanrijdt. Dit risico is voor rekening van de eigenaar van het voertuig. Maar ook: wanneer je met je eigen auto schade maakt aan een ander voertuig of persoon, bijvoorbeeld door een aanrijding. Dat is dan weer verzekerd met de WA-verzekering.
 • Schade die met opzet veroorzaakt is.
  Dit spreekt waarschijnlijk voor zich.

Hoe zit het met kinderen die niet meer thuis wonen?

Uitwonende studerende kinderen zijn ook verzekerd; uitwonende kinderen die geen student meer zijn, moeten een eigen aansprakelijkheids­verzekering afsluiten. Dat kan vanaf hun 18e. Bij Interpolis kun je je jezelf, je partner en gezinsleden verzekeren.

De aansprakelijkheidsverzekering is ook geldig op vakantie.

De aansprakelijkheids­verzekering geldt wereldwijd. Tijdens je verblijf in het buitenland kan er best wat misgaan. Bijvoorbeeld dat je de mobiele telefoon van iemand anders laat vallen. Met de aansprakelijkheids­verzekering van Interpolis bent je ook tijdens je vakantie in het buitenland verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan personen en hun eigendommen. Let op: de aansprakelijkheids­verzekering stopt als je langer dan 12 maanden in het buitenland verblijft, of als je verhuist naar een buitenlands adres.