Met de motor op vakantie: 9 tips.

Waarom de auto pakken, als je ook lekker met de motor op vakantie kan? Zeker als de temperatuur een beetje meezit, is de motor een vaak gekozen vervoersmiddel voor vakanties. Heb jij plannen voor een vakantie met de motor? Met deze 9 tips maak je een veilige motortrip.

Tip 1: draag beschermende motorkleding, ook als het warm is.

Als motorrijder ben je in het verkeer extra kwetsbaar. Ondanks dat het best warm kan zijn in de zomer, is het belangrijk om altijd beschermende kleding te dragen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is een motorhelm verplicht. Maar vergeet ook andere zaken niet: denk aan een paar stevige handschoenen, laarzen of schoenen met grip en zorg voor een motorpak met beschermende stukken. Er zijn ook beschermende jassen voor als het heel erg warm is. Dit zijn doorwaai motorjassen.

Tip 2: voer een vakantiecheck uit.

Het is natuurlijk belangrijk dat de motor technisch in orde is. Voor een lange motorreis is het altijd verstandig om kort voor vertrek een vakantiecheck te laten uitvoeren. Hierbij wordt onder andere gecontroleerd op lekkages, de banden, de ketting van de motor en de staat van de remmen. Denk er wel aan om op tijd een afspraak voor de vakantiecheck in te plannen. Zeker in de zomer kan het erg druk zijn. Want zodra de zon doorbreekt, willen veel mensen hun motor snel laten checken.

Je kunt natuurlijk ook al een aantal dingen zelf doen. Controleer bijvoorbeeld de verlichting en of de verschillende vloeistoffen op peil zijn. Als dat niet zo is, kan dat namelijk leiden tot beschadiging of slijtage van motoronderdelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Check in ieder geval de motorolie, remvloeistof en koelvloeistof. En vergeet ook niet om even na te kijken of er geen vloeistoffen lekken. Zo voorkom je een hoop gedoe tijdens je motorvakantie.

Tip 3: neem extra rijlessen.

Zeker als je op vakantie naar het buitenland gaat, kan het nuttig zijn om voor vertrek een aantal rijlessen te nemen. In het buitenland rijden is niet te vergelijken met het rijden door Nederland. Vooral het rijden door de bergen – met veel bochten - is even wennen als je dat niet gewend bent. Door van tevoren een aantal extra rijlessen te nemen ga je goed voorbereid en met meer vertrouwen op vakantie.
Motorblok van een motor

Tip 4: regel je motorverzekering en reisverzekering.

Wil je zonder zorgen op motorvakantie, dan is het prettig om te weten dat je verzekeringen goed geregeld zijn. Hierbij zijn 2 verzekeringen van belang. Een motorverzekering met minimaal WA-dekking is wettelijk verplicht. Dan ben je verzekerd voor schade aan anderen of spullen van anderen waarvoor de motorrijder aansprakelijk is. Maar check voor vertrek ook of je een doorlopende- of kortlopende reisverzekering hebt, en welke aanvullende verzekeringen je aan hebt staan. Ben je bijvoorbeeld ook verzekerd voor pechhulp en eventueel vervangend vervoer?

Let op: als je geen overnachting in Nederland hebt geboekt, gaat de dekking pas in wanneer je de grens overgaat. Trips in Nederland met minimaal 1 geboekte en betaalde overnachting zijn wel verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Ideaal voor wanneer je met de motor op vakantie gaat in eigen land. Lees hier meer over de verschillende dekkingen van de doorlopende reisverzekering. Heb je geen overnachting in Nederland geboekt, dan biedt de BuitenDeDeur verzekering een uitkomst. Schade, verlies en diefstal van je persoonlijke bezittingen zijn daarmee verzekerd als je buiten je woning in Nederland bent.

Tip 5: houd afstand.

Afstand houden geldt natuurlijk ook als je in een auto rijdt, maar bij een motor is dit misschien nog wel belangrijker. Wees extra oplettend als het wat drukker wordt of als je in een file terechtkomt. Auto’s kunnen zomaar van rijbaan verwisselen of je kunt net in de dode hoek van een vrachtwagen rijden. Matig je snelheid; je mag in een file namelijk niet harder dan 10 kilometer per uur rijden dan auto’s. Gebruik je alarmlichten om extra zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers, zeker als het donker is of als het slecht weer is.

Tip 6: check de belangrijkste verkeersregels in het buitenland.

In ieder land gelden andere verkeersregels. In Nederland is het bijvoorbeeld toegestaan om tussen de file door te rijden, maar in Duitsland mag dit (nog) niet. Maar denk ook aan de verschillen in maximumsnelheden op de snelweg, en het wel of niet verplicht bij hebben van een veiligheidsvest.

Check de geldende geluidsregels voor motoren in de verschillende landen. Deze regels zorgen ervoor dat motoren geen geluidsoverlast veroorzaken. Het is dus belangrijk dat het geluidsniveau van de motor in orde is. Ook is in sommige landen een vignet nodig om op de snelwegen te rijden. Bekijk dus voor vertrek goed de verkeersregels in het buitenland.

Tip 7: rijd in AutoModus.

Als motorrijder is het extra van belang dat je goed op het verkeer om je heen let. Afleiding door je mobiele telefoon kun je zeker niet gebruiken. De app AutoModus helpt je helpen om mobielvrij te rijden. Bovendien spaar je door de app te gebruiken mee voor een verkeersveiliger Nederland.
Naar de AutoModus app
Lees meer over de AutoModus app

Tip 8: let goed op je motor én spullen.

Misschien een voor de hand liggende tip, maar als je motor of je spullen worden gestolen, is dat erg vervelend. Zeker als je ver van huis bent. Neem daarom een goedgekeurd ART4-slot voor het beveiligen van je motor. Dit is ook belangrijk als het gaat om je verzekering. Is jouw motor niet beveiligd met minimaal een ART4-slot, dan ben je bij diefstal namelijk niet verzekerd. Lees hier meer over de motorverzekering, en bij welke dekkingen je verzekerd bent met een ART4-slot.

Let ook goed op je spullen. Laat geen diefstalgevoelige spullen en reisdocumenten (zoals paspoort en ID-kaart) in je motortas liggen en klik – ook bij een korte stop – de navigatie van je motor.

Tip 9: neem voldoende pauzes en maak tijd om te genieten.

Een lange motorrit kan best intensief zijn. Vergeet vooral niet dat het vakantie is en neem voldoende tijd om te genieten van je trip. Wacht niet met pauzeren tot je moe wordt, maar stap tijdig bij een rustplaats af om even de benen te strekken en wat te drinken of te eten. Neem hiervoor ongeveer twintig minuten de tijd. Hierna kun je weer veilig de weg op.

Checklist: dit neem je mee op motorvakantie.

Op vakantie met je motor? Vergeet deze spullen in ieder geval niet mee te nemen:

  • gereedschap voor kleine reparaties onderweg
  • 1 liter olie
  • regenpak
  • zonnebril
  • warme trui en/of binnenjas motorjack 
  • groene kaart
  • (tol)vignet of -badge 
  • veiligheidsvest
  • EHBO-set
  • waterdichte tas voor de bagage
  • creditcard
  • zorgpas