Zo maak je jouw auto klaar voor de vakantie

Jaarlijks gaan ongeveer 4 op de 10 Nederlanders met de auto op vakantie. Dit jaar zal dit aantal naar verwachting flink oplopen. Maar dat jij vakantie hebt, betekent niet dat jouw auto dat ook heeft. Sterker nog: tijdens de vakantie wordt deze behoorlijk op de proef gesteld. Je maakt veel kilometers. Zorg er daarom voor dat je auto klaar is voor de trip. Want wat je ook van plan bent; pech onderweg wil je voorkomen. Met een aantal simpele voorbereidingen verklein je de kans op autopech.

Check de koelvloeistof

Tijdens de zomervakantie kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Een oververhitte motor wil je voorkomen.
Daarnaast moet je auto harder werken, wanneer je door een heuvel- of bergachtig landschap rijdt. Dit heeft niet alleen impact op de koelvloeistof, maar ook op de remmen en de remolie. Zorg dus dat je beide checkt voor vertrek en extra meeneemt voor onderweg.
 

Houd het oliepeil in de gaten

Dit controleer je niet alleen voor vertrek, maar ook tijdens je reis. Doe dit in de ochtend, voordat je met de auto op pad gaat. En neem reserve olie mee, zodat je elk moment kunt bijvullen. 

Check je banden

De juiste bandenspanning vergroot de veiligheid én bespaart je brandstof. De juiste spanning van je banden vind je in het onderhoudsboekje van jouw auto. 
En zitten de winterbanden er nog op, omdat je de auto de laatste maanden bijna niet gebruikte? Dit is het moment om te wisselen naar zomerbanden. De wissel wordt geadviseerd wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius blijft. Zomerbanden slijten minder hard en hebben bij warme temperaturen een betere grip op het wegdek.
Let er na de wissel wel op dat je banden goed zijn uitgelijnd. Je kunt dit testen door te rijden en te voelen of het stuur niet een bepaalde kant optrekt, zonder dat jij draait.
Als laatste controleer je de slijtage. Het profiel van de autobanden moet minimaal 1.6 mm zijn. Maar wanneer je veel kilometers gaat maken tijdens te vakantie is 5-6 mm gewenst.
 

Zorg ervoor dat de airco goed werkt

Niets is vervelender dan rondrijden in een warm land, zonder goede airco. Zorg dus dat deze goed werkt en goed gevuld is. Dit kun je niet zelf doen, hiervoor moet je naar een garage gaan.
Let erop dat je de airco niet de hele rit aanzet. De eerste paar minuten kun je beter de ramen openzetten, omdat de motor nog niet warm is. Daarnaast is het verstandig om de airco een paar minuten voor aankomst uit te zetten. Anders kan de overgang van de koele auto naar de warme buitenlucht te groot zijn.
 

Controleer de verlichting

Controleer altijd de verlichting voor je op reis gaat. Dit kun je doen door de auto te starten en in vrijstand te zetten. Zet de  koplampen en alarmlichten aan en loop een rondje om de auto, of laat iemand anders kijken. Controleer ook de remlichten en de knipperlichten.
Neem ook een setje reserve lampjes mee, voor het geval er onderweg 1 kapot gaat. 
 

Zorg voor de juiste verzekeringen

Ondanks alle goede voorbereidingen, kun je natuurlijk niet altijd voorkomen dat je autopech krijgt. Zorg ervoor dat je beschikt over een beetje kennis van jouw auto, dan kun je kleine problemen zelf oplossen. Mocht je nu echt niet handig zijn, of het probleem te groot zijn, sluit dan in ieder geval een goede pechhulp af. Denk er hierbij ook aan dat je een buitenlanddekking aanvraagt, mocht je met de auto over de grens gaan. 
Daarnaast is het verstandig om je reisverzekering te controleren. Past deze nog bij jouw situatie?