Alles wat je wilt weten over de reisverzekering

Met een reisverzekering verzeker je je tegen onverwachte kosten tijdens je vakantie. In onderstaande video vertellen we je alles over de verschillende dekkingen en het afsluiten en opzeggen van de reisverzekering. De belangrijkste informatie uit de video lees je hieronder.

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering verzeker je onverwachte kosten op vakantie als je schade hebt of hulp nodig hebt. Denk aan het onverwacht eerder afbreken van je reis, of juist een langer verblijf door een ongeval. De reisverzekering is niet verplicht, maar wel erg verstandig.

Wat is verzekerd op de reisverzekering?

Je bent op reis verzekerd als je onverwachte kosten maakt. Denk aan bijvoorbeeld:

 • een extra overnachting als je onverwacht langer moet blijven;
 • noodzakelijke internet- en telefoonkosten als je schade hebt;
 • door natuurgeweld. Denk aan een aardbeving, hevige sneeuwval of bosbrand. En je maakt kosten voor een extra overnachting, omdat je niet terug naar huis kan.

Wat is niet verzekerd op de reisverzekering?

Schade tijdens reizen naar gebieden met een negatief reisadvies is niet verzekerd op de reisverzekering. Houd daarom de reisadviezen van je bestemming in de gaten via de website van de overheid.  
Ook schade aan je koffer, bijvoorbeeld krassen en deuken is niet verzekerd op de reisverzekering. Schade door opzet of overmatig gebruik van alcohol of drugs door de verzekerde is ook niet verzekerd.

Heb je een reisverzekering nodig?

Zoals eerder aangegeven is het afsluiten van een reisverzekering niet wettelijk verplicht, maar wel erg verstandig. Je kunt altijd te maken krijgen met een onvoorziene noodsituatie of schade. Heb je een overnachting geboekt in Nederland? Dan geldt je reisverzekering ook.

Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

 • De kortlopende reisverzekering
  Als je 1 vakantie wil verzekeren, dan is een kortlopende reisverzekering een slimme keuze. Je betaalt dan alleen voor de dagen dat je op vakantie bent. Als je bijvoorbeeld 1 keer per jaar een weekendje weg gaat of op een korte vakantie gaat, dan kun je voor die trip een kortlopende reisverzekering afsluiten.

  Als je vaker in het jaar een weekend weg gaat, of wanneer je langer dan 20 dagen op vakantie gaat, dan ben je met een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger uit.
 • De doorlopende reisverzekering
  De doorlopende verzekering verzekert onder andere schade tijdens dagtrips en weekendjes weg in het buitenland en geboekte overnachtingen in eigen land. Ook verzeker je kosten voor de terugreis als een dierbare ernstig ziek wordt, noodzakelijke internet- en telefoonkosten bij schade en kosten voor opsporing en redding van degene die verzekerd is.

  Wanneer je tijdens je reis binnen Europa blijft, kies je voor Europadekking. Reis je buiten Europa, dan kies je voor de Werelddekking.

Dit zijn de aanvullende dekkingen van de reisverzekering

Als je een reisverzekering afsluit, kun je kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen:

 • Annuleringsverzekering: deze verzekering komt van pas als je de reis wilt annuleren door bijvoorbeeld zwangerschap, of wanneer je net een nieuwe baan hebt. Ook bij ontslag, scheiding of een ernstige ziekte kun je de reis annuleren. Het is hierbij wel belangrijk dat de situaties nog niet bekend waren op het moment dat je de reis boekte.
 • Bagagedekking: hiermee verzeker je persoonlijke bezittingen die je meeneemt op reis tegen diefstal, verlies en schade. Bijvoorbeeld als je smartphone uit je jaszak wordt gerold, als je koffers kwijtraken op de luchthaven, als je fotocamera stukvalt, of wanneer er een steentje op je brilglas komt tijdens het mountainbiken. Als je bagage beschadigt of vermist raakt op een luchthaven, dan kan het personeel een ‘PIR’, oftewel een Property Irregularity Report, voor je opmaken.
 • Geneeskundige kosten: wanneer je op vakantie spoedeisende hulp nodig hebt, dan worden die kosten niet altijd vergoed door je zorgverzekering. Met de aanvullende dekking Geneeskundige kosten ben je in dit soort gevallen verzekerd. Ook wanneer de kosten in het buitenland hoger uitvallen dan die in Nederland. Maar: natuurlijk alléén als ze echt noodzakelijk zijn op dat moment en je niet kunt wachten tot je terug bent in Nederland.
 • Winter- en Onderwatersportdekking: hiermee verzeker je de kosten van hulpverlening na een ongeval, bijvoorbeeld op de skipiste. Ook de kosten die je al eerder maakte, omdat je door een ongeluk of ziekte niet meer kunt sporten, zijn verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van skipassen, materialen en lessen.
 • Zakelijke reizen: deze verzekering sluit je af als je voor je werk naar het buitenland gaat. Met deze dekking ben je verzekerd voor bijvoorbeeld de kosten om terug te reizen en noodzakelijke telefoonkosten als je ziek wordt tijdens de reis.
 • Pechhulp: als je op vakantie gaat met je auto of motor en je hebt pech, dan kun je met de aanvullende dekking Pechhulp snel weer op weg. Je voertuig wordt direct gerepareerd óf je krijgt vervoer naar je bestemming. Let op: neem je groene kaart mee. Hiermee toon je in bijna alle landen van Europa aan dat je voertuig verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Bekijk in welke landen de groene kaart geldig is

Wil je meer weten over de aanvullende dekkingen van de reisverzekering van Interpolis? Bekijk dan het overzicht.

 

Tips voordat je op reis gaat

Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat. De volgende tips helpen daarbij:

 • Maak een kopie van je belangrijkste reisdocumenten, zoals je paspoort of identiteitsbewijs, rij- en kentekenbewijs en je bankpas of creditcard. Je kunt deze naar jezelf mailen, zodat je ze altijd bij je hebt mocht je te maken krijgen met diefstal van deze documenten. 
 • Laat thuisblijvers weten op welk vakantieadres je verblijft en wat je vluchtnummer is.
 • Ga je met de auto op vakantie? Laat waardevolle spullen dan niet in de auto liggen.
 • Neem diefstalgevoelige spullen uit je hotelkamer mee of berg ze op in de kluis. 

Krijg je tijdens je vakantie te maken met diefstal uit je voertuig?

Doe dan meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Kan dit niet, informeer dan de lokale autoriteiten.
Je bent voor diefstal verzekerd onder een aantal voorwaarden:

 • Het moet niet mogelijk zijn om je spullen op een andere, veiligere plek dan je voertuig op te bergen;
 • Je voertuig moet op slot zitten;
 • Je spullen, koffers en weekendtassen moeten uit het zicht liggen in een door een rolhoes of hoedenplank afgedekte kofferbak, in een dicht dashboardkastje of in een afgesloten ski- of bagagebox.
 • Als je een bestelauto, toercaravan of kampeerauto hebt, moeten diefstalgevoelige spullen opgeborgen zijn in een vaste, afgesloten kast of kist.
 • Én de schade moet zijn ontstaan door inbraak, met zichtbare inbraakschade aan het voertuig, óf door diefstal van je gehele voertuig.