Alles wat je wilt weten over de inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering wordt vaak afgesloten bij de aankoop of huur van een woning. In onderstaande video vertellen we je in detail alles wat je wilt weten over een inboedelverzekering. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

Wat is een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in jouw woning tegen schade door brand, storm, water en diefstal, maar soms ook schade door eigen schuld. Onder de inboedel vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist en die niet 'vast' in of aan de woning zitten. Denk bijvoorbeeld aan meubels, kleding, elektronica, sieraden of spullen in de tuin of schuur die op slot kan.

Wanneer moet ik een inboedelverzekering afsluiten?

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Of je nou in een koophuis, huurhuis, appartement of op kamers woont, als je zelfstandig woont heb je altijd inboedel. De aanschafprijs van je hele interieur is vaak een aardig bedrag, en op je spullen wil je zuinig zijn. Daarom kan het handig zijn deze spullen te verzekeren tegen schade.

Wat valt er wel en niet onder een inboedelverzekering?

Het is goed om te weten welke zaken wel en niet gedekt zijn met de inboedelverzekering. Lees meer over de inboedelverzekering.

Wanneer is het aan te raden je inboedelverzekering aan te passen?

Als je gaat verhuizen is soms een adreswijziging voldoende, maar een nieuwe woning vraagt vaak om nieuwe verzekeringen of een wijziging van je verzekeringspakket. Misschien heb je extra dekkingen nodig of zijn bepaalde dekkingen niet meer passend bij jouw woonsituatie. Wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen, verandert je woonsituatie. Woonden jij en je partner voor het samenwonen allebei op jezelf? Dan is de kans groot dat jullie beiden een eigen inboedelverzekering hebben. Op het moment dat je gaat samenwonen, voeg je de inboedels samen en is het niet meer nodig om 2 afzonderlijke inboedelverzekeringen te hebben. Kijk bij het samenvoegen altijd goed naar de verzekerde waarde van de verzekering die je aanhoudt. Als je gaat samenwonen, verandert namelijk waarschijnlijk ook de waarde van jouw inboedel.

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een woonhuisverzekering?

Onder de inboedelverzekering vallen alle zaken die je meeneemt als je verhuist. Spullen die dus niet 'vast' in of aan de woning zitten, Zoals sieraden, je televisie of meubels. Bij een woonhuisverzekering verzeker je de woning zelf, maar ook alles wat vastzit in of aan de woning. Denk aan dakpannen, kozijnen en niet-verplaatsbare zaken in de tuin, zoals een vaste buitenkeuken, pergola of laadpaal voor je auto.

Wil je ook alle informatie over de woonhuisverzekering op een rijtje hebben? Lees dan dit andere artikel.

Wat kost een inboedelverzekering?

De kosten van een inboedelverzekering verschillen per situatie en hangen af van bijvoorbeeld: 

  • Het type woning dat je hebt (een rijtjeshuis of vrijstaande woning).
  • Of er een rieten dak op je woning ligt.
  • Het aantal personen waarmee je samenwoont.
  • De verzekerde waarde van diefstalgevoelige inboedel. Dit zijn spullen die snel gestolen worden, zoals tv’s, laptops en smartphones.