Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Stel, je stoot per ongeluk koffie om, over de laptop van een vriend. Of je hond bijt de bank van de buren kapot. Dan kun je de kosten van die schade in veel gevallen verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Maar is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Wij vertellen er in dit artikel meer over.

Wat is een aansprakelijkheids­verzekering?

Als je schade toebrengt aan de spullen van iemand anders ben je met een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor verzekerd. Ook als jouw spullen voor schade zorgen bij spullen van iemand anders - bijvoorbeeld je fiets die tegen de auto van de buurman valt - ben je verzekerd. Tot slot verzeker je ook de medische kosten van letselschade die je veroorzaakt aan andere personen.    

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Als particulier ben je niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar het is wel goed om er een te overwegen. De kosten van schade aan iemand anders of aan spullen van iemand anders kunnen namelijk flink oplopen. Zoals het omstoten van een porseleinen vaas of het knoeien van water op apparatuur. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je dit risico.

Heb je een auto, motor, scooter of camper en maak je hiermee schade? Dan is dit niet verzekerd op de reguliere aansprakelijkheidsverzekering, maar op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je voertuig. Deze verzekering is verplicht. Schade aan je eigen voertuig wordt met een WA-verzekering niet vergoed. Als je dit wel wil, kun je de verzekering uitbreiden met ruimere dekkingen, zoals de WA+ Beperkt Casco en WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd. 

Aansprakelijkheidsverzekering uitgelegd: de dekking en voordelen van Interpolis!

Wat is verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering?

Wil je precies weten in welke situaties je wel of niet verzekerd bent? Bekijk dan hier onze dekkingen. Heb je schade gemaakt aan iemand anders of spullen van iemand anders? Bekijk hoe de schade beoordeeld wordt.