Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Stel, je stoot per ongeluk koffie om, over de laptop van een vriend. Of je hond bijt de bank van de buren kapot. Dan kun je de kosten van die schade in veel gevallen verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Maar is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Wij vertellen er in dit artikel meer over.

Wat is een aansprakelijkheids­verzekering?

Als je schade toebrengt aan de spullen van iemand anders ben je met een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor verzekerd. Ook als jouw spullen voor schade zorgen bij spullen van iemand anders - bijvoorbeeld je fiets die tegen de auto van de buurman valt - ben je verzekerd. Tot slot verzeker je ook de medische kosten van letselschade die je veroorzaakt aan andere personen.    

Is een aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Als particulier ben je niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar het is wel goed om er een te overwegen. De kosten van schade aan iemand anders of aan spullen van iemand anders kunnen namelijk flink oplopen. Zoals het omstoten van een porseleinen vaas of het knoeien van water op apparatuur. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je dit risico.

Heb je een auto, motor, scooter of camper en maak je hiermee schade? Dan is dit niet verzekerd op de reguliere aansprakelijkheidsverzekering, maar op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je voertuig. Deze verzekering is verplicht. Schade aan je eigen voertuig wordt met een WA-verzekering niet vergoed. Als je dit wel wil, kun je de verzekering uitbreiden met ruimere dekkingen, zoals de WA+ Beperkt Casco en WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd. 

Aansprakelijkheidsverzekering uitgelegd: de dekking en voordelen van Interpolis!

Wat is wel verzekerd met een aansprakelijkheids­verzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor:

 • schade aan personen of spullen van anderen
 • schade door jouw huisdier
 • schade door jouw kinderen
 • schade door jouw woning, tenzij je jouw woning verhuurt aan een bedrijf en er ontstaat schade door jouw woning aan de spullen van dat bedrijf
 • schade tijdens het verrichten van een vriendendienst
 • schade tijdens de stage, bijbaan of vakantiebaan van je kinderen
 • schade tijdens vrijwilligerswerk
 • kosten van een rechtszaak
 • schade tijdens sport en spel, tenzij dit schade betreft aan een medespeler of -sporter
 • schade tijdens het logeren of oppassen

Wat is niet verzekerd met een aansprakelijkheids­verzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor:

 • schade aan gehuurde spullen
 • schade die je met opzet hebt veroorzaakt
 • schade die is ontstaan tijdens je werk
 • schade door motorvoertuigen of (lucht)vaartuigen
 • schade door wapens
 • schade door asbest

Zijn gehuurde of geleende spullen verzekerd?

Schade aan gehuurde spullen is niet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Dit risico ligt altijd bij de verhuurder.

Als je spullen leent en je maakt hier schade aan, dan is dit verzekerd tot een bedrag van maximaal € 25.000,-. Leen je een auto, boot, caravan of aanhanger? Dan is schade hieraan níet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Meer weten over wat wel en niet verzekerd is als je spullen huurt of leent? Lees dan het artikel waar we hier dieper op ingaan.

Is schade door huisdieren verzekerd?

Je bent als eigenaar aansprakelijk voor schade die jouw huisdier veroorzaakt aan iemand anders of spullen van iemand anders. Ook als het niet direct jouw schuld was of als je er niet bij was. Bijvoorbeeld als je hond spullen van de buren vernielt. Of iemand bijt, waardoor letselschade ontstaat. Hou je dieren voor beroep of bedrijf en maken deze dieren schade? Dan is dit niet verzekerd op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Is schade die je kinderen veroorzaken verzekerd?

Ook als jouw kinderen schade toebrengen aan iemand anders of spullen van iemand anders, is dit verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Bijvoorbeeld als je kind een per ongeluk een beker drinken laat vallen over de laptop van een klasgenoot, of als je kind tijdens een bezoek aan opa en oma per ongeluk de tv omstoot. 

Is schade in het buitenland verzekerd?

Tijdens je verblijf in het buitenland of op vakantie kan er altijd iets misgaan. Bijvoorbeeld als je de mobiele telefoon van je reisgenoot laat vallen, of als je tijdens een fietstocht tegen iemand anders aan botst. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je wereldwijd verzekerd tot een bedrag van € 2.500.000,-. Je bent in het buitenland niet verzekerd als je schade maakt tijdens het uitoefenen van je beroep, als je schade maakt aan gehuurde spullen, als je opzettelijk schade maakt, of als je met een motorvoertuig schade maakt aan iemand anders.

Heb je schade gemaakt aan iemand anders of spullen van iemand anders? Bekijk hoe de schade beoordeeld wordt.