Stel, je stoot per ongeluk koffie om, over de laptop van een vriend. Of je hond bijt de bank van de buren kapot. Dan kun je de kosten van die schade in veel gevallen verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Maar is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Wij vertellen er in dit artikel meer over.
Als particulier ben je niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar het is wel goed om er een te overwegen. De kosten van schade aan iemand anders of aan spullen van iemand anders kunnen namelijk flink oplopen. Zoals het omstoten van een porseleinen vaas of het knoeien van water op apparatuur. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je dit risico.
Heb je een auto, motor, scooter of camper en maak je hiermee schade? Dan is dit niet verzekerd op de reguliere aansprakelijkheidsverzekering, maar op de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je voertuig. Deze verzekering is verplicht. Schade aan je eigen voertuig wordt met een WA-verzekering niet vergoed. Als je dit wel wil, kun je de verzekering uitbreiden met ruimere dekkingen, zoals de WA+ Beperkt Casco en WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd.
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor:
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor:
Schade aan gehuurde spullen is niet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Dit risico ligt altijd bij de verhuurder.
Als je spullen leent en je maakt hier schade aan, dan is dit verzekerd tot een bedrag van maximaal € 25.000,-. Leen je een auto, boot, caravan of aanhanger? Dan is schade hieraan níet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Meer weten over wat wel en niet verzekerd is als je spullen huurt of leent? Lees dan het artikel waar we hier dieper op ingaan.
Tijdens je verblijf in het buitenland of op vakantie kan er altijd iets misgaan. Bijvoorbeeld als je de mobiele telefoon van je reisgenoot laat vallen, of als je tijdens een fietstocht tegen iemand anders aan botst. Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je wereldwijd verzekerd tot een bedrag van € 2.500.000,-. Je bent in het buitenland niet verzekerd als je schade maakt tijdens het uitoefenen van je beroep, als je schade maakt aan gehuurde spullen, als je opzettelijk schade maakt, of als je met een motorvoertuig schade maakt aan iemand anders.
Heb je schade gemaakt aan iemand anders of spullen van iemand anders? Bekijk hoe de schade beoordeeld wordt.