Wat is er aan de hand?

Er is een bosbrand op mijn vakantie­bestemming.

In Zuid-Europa zorgen bosbranden voor problemen. Ben je op een bestemming waar bosbranden zijn of ga je daar binnenkort naartoe?

Ik heb last van hagel-, storm- of waterschade.

Zorgt natuurgeweld, zoals hagel of storm, voor problemen tijdens je vakantie?

Er zijn problemen met mijn vlucht of op de luchthaven.

Moet je jouw vlucht bijvoorbeeld annuleren door problemen bij de luchtvaart­maatschappij of door personeelstekort op de luchthaven?

Veelgestelde vragen over bosbranden:

Hoe weet ik of mijn vakantieadres veilig is?
Moet je nog vertrekken? Check de informatie op de website van je reisorganisatie. Heb je rechtstreeks geboekt? Neem dan contact op met de receptie of verhuurder van jouw accommodatie. Zij kunnen je vertellen of het veilig is om te komen. Ben je al op je vakantieadres? Check regelmatig de lokale nieuwsberichten. Vertrouw je de situatie niet, neem dan contact op met je reisorganisatie of de verhuurder van je accommodatie.
Ik wil niet meer op vakantie vanwege de bosbranden. Is dat verzekerd op mijn annuleringsverzekering?
Het annuleren van je vakantie omdat je niet meer wilt gaan of bang bent voor bosbranden of andere calamiteiten is niet verzekerd op je annuleringsverzekering. Neem altijd eerst contact op met je reisorganisatie om te bespreken wat mogelijk is. Boekte je rechtstreeks, neem dan contact op met de verhuurder van je accommodatie. Zij weten vaak precies wat de situatie op je vakantiebestemming is. Soms kun je je bestemming nog omboeken of omzetten naar een later tijdstip.
Er zijn bosbranden op mijn vakantiebestemming. Is het annuleren van mijn reis verzekerd op mijn annuleringsverzekering?

De kosten van annulering zijn niet verzekerd op je annuleringsverzekering. Tenzij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft afgegeven voor het gebied/land waar je heen zou gaan en die code was nog niet bekend op het moment van vertrek. Neem altijd eerst contact op met je reisorganisatie. Boekte je rechtstreeks, neem dan contact op met de verhuurder van je accommodatie. De reisorganisatie of verhuurder van de accommodatie is verplicht om je schadeloos te stellen of om een alternatief te bieden.

 

Bij natuurrampen, zoals een bosbrand, stelt het Calamiteitenfonds vast of het gaat om een officiële calamiteit.    
Als het Calamiteitenfonds een calamiteit vaststelt geven ze garantie. De noodzakelijke meerkosten worden dan door dit fonds vergoed als je reisorganisatie de reis moet aanpassen. Ook als de reis tijdelijk gestaakt moet worden of als je onverwachts eerder naar huis moet, kun je een deel van de reissom terugkrijgen. Je kunt daarvoor een schadeclaim indienen bij de organisator van je reis. Zij regelen de rest vervolgens met het Calamiteitenfonds. Kom je er met je reisorganisatie of verhuurder niet uit? Dan kun je ook altijd je rechtsbijstandverzekering inschakelen. 

Ik boekte mijn vakantiehuis niet via een reisorganisatie of officiële verhuurder, wat nu?

Heb je een vakantiehuis rechtstreeks bij een particuliere eigenaar geboekt? Dan kun je geen aanspraak maken op het Calamiteitenfonds. De kosten van annulering zijn dan op je annuleringsverzekering verzekerd als je door de brand niet meer kunt logeren in je vakantiehuis of een vergelijkbaar vakantiehuis in de buurt. Of als je door de brand niet meer bij je vakantiehuis kunt komen. Het gaat hierbij echt om een particulier geboekt vakantiehuis en niet om een hotel, kampeerplaats, hostel of appartement met dienstverlening.

 

Boekte je via een digitaal platform zoals booking.com of Airbnb?
Vraag dan eerst of je geld terug krijgt bij het platform waar je hebt geboekt en de verhuurder zelf. Krijg je van hen niets terug en gaat het niet om een hotel, kampeerplaats, hostel of appartement met dienstverlening, dan is zijn de kosten van annulering verzekerd op je annuleringsverzekering.

 
Wat kan ik doen als ik in een gebied ben waar bosbranden zijn?

Volg altijd het advies van de lokale autoriteiten.

Bel voor noodgevallen onze alarmcentrale: +31 13 462 04 62.

Hoe bereid ik mij voor op een evacuatie?
Check zodra je aankomt op jouw vakantieadres de vluchtroute(s). Kijk ook waar een verzamelplaats is. Zorg dat je een tas klaar hebt staan met daarin belangrijke benodigdheden. En zorg dat je je paspoort of identiteitsbewijs, creditcard en bankpas bij je hebt.
Ik heb extra kosten moeten maken door de bosbranden, zijn die verzekerd op mijn reisverzekering?
Ook de extra gemaakte kosten dien je eerst via je reisorganisatie in bij het Calamiteitenfonds. Krijg je niet alles vergoed van het Calamiteitenfonds? Dan kun je je extra kosten opgeven op je reisverzekering. Het is wel belangrijk dat de extra kosten gemaakt zijn in overleg met onze alarmcentrale.
Ik heb schade aan mijn bagage of ben bagage kwijt door bosbranden, is dit verzekerd op mijn reisverzekering?
Brandschade of totaalverlies van je bagage door bosbrand is verzekerd op de aanvullende dekking Bagage op je reisverzekering.

Veelgestelde vragen over hagel-, storm- of waterschade:

Ik heb hagel-, storm- of waterschade door natuurgeweld aan mijn caravan. Is dit verzekerd?
Hagel-, storm- of waterschade aan je caravan is verzekerd op je caravanverzekering. Neem contact op met onze alarmcentrale om afspraken te maken over vervoer naar Nederland en eventuele extra (huur)kosten die je moet maken.
Ik heb tijdens mijn reis hagel-, storm- of waterschade door natuurgeweld aan mijn auto. Is dit verzekerd?
Of de hagel-, storm- of waterschade aan je auto verzekerd is, hangt af van de keuze die je maakte bij het afsluiten van je verzekering. Kosten voor een huurauto of eventuele andere extra kosten die je moet maken door de schade, zijn in veel gevallen verzekerd. Bel voordat je deze kosten maakt altijd met onze alarmcentrale. Zij bieden hulp en weten precies waar je wel of geen recht op hebt op basis van je auto- en of reisverzekering.
Ik kan niet meer (veilig) in mijn tent slapen door hagel, storm of overvloedige regenval. Is dit verzekerd op mijn reisverzekering?
Is je tent en/of andere bagage beschadigd door hagel, storm of overvloedige regenval? Dan is dit verzekerd op de aanvullende dekking bagage op je reisverzekering. Moet je extra kosten maken tijdens je reis, bijvoorbeeld omdat je niet veilig meer in je tent kunt slapen? Neem dan eerst altijd contact op met onze alarmcentrale om hierover afspraken te maken.
Ik moet extra kosten op reis maken door hagel-, storm- of waterschade door natuurgeweld. Is dit verzekerd op mijn reisverzekering?
Moet je extra kosten maken tijdens je reis, bijvoorbeeld omdat je je auto moet laten repareren of omdat je slaapplek door hagel, storm of hevige neerslag niet meer veilig is? In veel gevallen is dat verzekerd. Neem dan eerst altijd contact op met onze alarmcentrale om hierover afspraken te maken.

Veelgestelde vragen over problemen rondom je vlucht:

Mijn vlucht is geannuleerd of uitgesteld door personeels- of materiaaltekort bij de luchtvaartmaatschappij. Wat moet ik doen?
Neem contact op met je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij. Zij hebben een contract met jou en moeten, als zij dit niet na kunnen komen, een passend alternatief bieden. Of gemaakte (extra) kosten vergoeden.
Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten door personeelsgebrek of materiaaltekort is namelijk niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.

Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij vertraging van je vlucht?
Ben je door vertraging meer dan 3 uur later aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij:
  • als je vlucht start in een EU-land, of
  • als je vliegt van buiten de EU naar een land binnen de EU met een Europese vliegtuigmaatschappij.
Wat vergoedt de luchtvaartmaatschappij bij annulering van je vlucht?
Wordt je vlucht geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij? Dan krijg je je vluchtkosten vergoed. En daar bovenop krijg je soms ook een extra vergoeding. Die is wel afhankelijk van wanneer je precies geïnformeerd bent over de annulering.
  • Ben je meer dan 2 weken voor vertrek geïnformeerd? Dan heb je geen recht op een vergoeding.
  • Ben je tussen de 14 en 7 dagen voor vertrek geïnformeerd, én meer dan 2 uur eerder vertrokken of 4 uur later aangekomen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.
  • Ben je 7 dagen voor vertrek of daarna pas geïnformeerd, én meer dan 1 uur eerder vertrokken of meer dan 2 uur later aangekomen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding.
Geen vergoeding bij buitengewone omstandigheden.
Het kan gebeuren dat je ondanks vertraging tóch geen recht hebt op een vergoeding. Er is dan sprake van een 'buitengewone omstandigheid'. De vliegtuigmaatschappij moet dan wel kunnen aantonen dat die niet verantwoordelijk is voor de vertraging. Dat is bijvoorbeeld zo bij vertraging of annulering door:
  • terrorisme;
  • een natuurramp;
  • extreme weersomstandigheden, waardoor het vliegtuig niet kan vertrekken;
  • een noodlanding, bijvoorbeeld omdat een passagier met spoed medische hulp nodig heeft;
  • staking van de luchtverkeersleiding.
Op de website van Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten bij annulering, wijziging of het missen van je vlucht. Ook op de website van de Rijksoverheid vind je informatie over dit onderwerp.
Mijn reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij is niet bereikbaar of reageert niet op mijn berichten. Wat moet ik doen?
Het is op dit moment erg druk bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. Het kost tijd om voor alle gedupeerde reizigers een oplossing te vinden. We raden je aan om regelmatig contact te blijven zoeken met het betreffende bedrijf. Als er nog geen reactie is op het moment dat de reis zou plaatsvinden, dan kun je de organisatie schriftelijk aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van hun contract. Op de website van Achmea Rechtsbijstand vind je meer informatie over jouw rechten bij annulering, wijziging of het missen van je vlucht.

Je kunt in dit geval geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Het annuleren van vluchten vanwege structureel personeelsgebrek is namelijk niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.
Mijn bagage is beschadigd of kwijt door de luchtvaartmaatschappij, is dit verzekerd op mijn reisverzekering?

Je hebt schade aan je koffer of bagage
Als er schade aan je bagage ontstaat door de luchtvaartmaatschappij, dan is het belangrijk dat je bij hen een melding maakt. Je ontvangt dan een Property Irregularity Rapport (PIR). Hiermee toon je aan dat de schade door de luchtvaartmaatschappij is ontstaan.

Ontstaat de schade doordat je bagage in het ruim wordt vervoerd? Schade aan gewone bagage is dan verzekerd, maar schade aan diefstalgevoelige spullen niet. Informeer bij de luchtvaarmaatschappij wat zij voor jou kunnen betekenen. Mogelijk kunnen zij de schadeclaim in behandeling nemen. Op de website Rechten van vliegtuigpassagiers vind je meer informatie over je rechten bij vertraging, verlies of beschadiging van je bagage.

 

Je bent je koffer kwijt
Ben je net aangekomen op je reisbestemming? Het is niet zo handig als je al je spullen kwijt bent. Je mag dan op onze kosten spullen kopen die je meteen nodig hebt, zoals kleding. Wij vergoeden deze kosten tot maximaal € 250,- per verzekerde, per reis.

Vaak worden koffers binnen 60 dagen teruggevonden. Dat is natuurlijk het fijnste. We wachten daarom deze termijn af voordat we je koffer en spullen kunnen vergoeden.

Krijg je je koffer niet meer terug? Vraag dan online of via onze app de kosten van deze spullen terug. Maak hiervoor een lijst met alle spullen die je meenam, de geschatte waarde en de ouderdom.

Wat zijn mijn rechten als vliegtuigpassagier?

Heb je een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis met de module Consument & Wonen? Neem dan contact op met Achmea Rechtsbijstand. Zij kunnen jou hier alles over vertellen.

 

Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Op de website van rechten van vliegtuigpassagiers lees je wat je kunt doen bij een niet-verzekerde annulering, vertraging of omboeking van je vlucht.

Ik heb mijn vlucht gemist door de lange wachtrijen op de luchthaven, wat nu?
Bij vertraging of uitval van je vlucht heb je soms recht op een vergoeding. Maar mis je je vliegtuig door de lange wachtrijen vanwege drukte op de luchthaven? Dan ligt de situatie anders. Er is dan geen sprake is van een vertraagde of uitgevallen vlucht.

Schakel je rechtsbijstandverzekering in.
Heb je een rechtsbijstandverzekering bij Interpolis met de module Consument & Wonen? Neem dan contact op met Achmea Rechtsbijstand. Heb je ergens anders een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met die verzekeraar. De verzekeraar kan een claim neerleggen bij de luchthaven van waaruit je reist. Je moet wel kunnen aantonen dat het missen van de vlucht niet je eigen schuld was. Was je bijvoorbeeld wel ruim op tijd op de luchthaven? Je rechtsbijstandsverzekeraar kan je hierbij verder helpen.

Je reis- of annuleringsverzekering speelt geen rol.
Je reisverzekering of annuleringsverzekering kan in deze situatie helaas niets voor je betekenen. Want er is geen sprake van vertraging die ervoor zorgt dat je 1 of meerdere reisdagen mist. De vliegtuigen vertrekken gewoon op tijd.

Hulp van EUclaim.
Je kunt eventueel de hulp inschakelen van een partij als EUclaim. Die probeert jouw schade te verhalen. Als dat lukt, betaal je hen administratiekosten. Lukt het niet? Dan betaal je ook niets. Op de website van EUclaim kun je gemakkelijk berekenen hoeveel kilometer je vlucht is. Je ziet dan ook meteen op welk bedrag je mogelijk recht hebt.