Schade aan je caravan

Hoe je schade aan jouw caravan kunt voorkomen en verzekeren.

7 tips om schade te voorkomen

Je caravan kan onderweg of op je vakantiebestemming schade krijgen. Bijvoorbeeld een ongeluk tijdens het rijden of brandschade door kortsluiting. Maar ook een beschadigd dak door hagel of een ruit die is ingetikt. Daarnaast kun je met jouw caravan schade veroorzaken aan anderen. Hieronder lees je onze tips:  
 1. Droog alles in je caravan voordat je deze stalt, zodat je vochtschade voorkomt.
 2. Zorg dat er geen ongedierte in de caravan achterblijft. 
 3. Laat je caravan voor je vakantie goed nakijken. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de banden, remmen en rubbers van de ramen. 
 4. Tap bij de waterleiding af voor de wintermaanden. 
 5. Check voor het wegrijden of de ramen en dakluiken van de caravan dicht zijn. Zodat je deze onderweg niet verliest. 
 6. Vraag bij het op de plek zetten van de caravan aan iemand om mee te kijken. Zo voorkom je bijvoorbeeld schade aan een ander of aan de spullen van een ander. Ook voorkom je hierdoor deuken door een botsing met een muur, paal of tak. 
 7. In sommige gebieden komen in het zomerseizoen veel hagelbuien en storm voor. Met een hagelbestendig dak voorkom je eventuele schade.

Schade aan anderen

Een caravanverzekering is niet wettelijk verplicht. Zolang je caravan aan jouw auto gekoppeld is, verzekert de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) dekking van je autoverzekering eventuele schade die je met jouw caravan bij een ander toebrengt. Ook als de caravan losschiet is dit verzekerd op je autoverzekering. Voor schade aan je caravan door je eigen schuld kun je een caravanverzekering afsluiten of de schade zelf betalen.

Caravanverzekering

Op de Interpolis Caravanverzekering heb je de keuze uit 2 dekkingen. Beperkt Casco of Volledig Casco. 

Op de caravanverzekering Beperkt Casco ben je binnen Europa verzekerd tegen schade door:   
 • Diefstal en (poging tot) inbraak
 • Brand, ontploffing en zelfontbranding 
 • Storm, hagel en blikseminslag
 •  
  Op de caravanverzekering Volledig Casco ben je daarnaast ook nog verzekerd tegen schade door:  
  • Eigen gebrek
  • Bergings-, en stallingskosten na een verzekerde schade
  • Transportkosten naar Nederland en huurkosten vervangende caravan na een verzekerde schade 
  • 24/7 hulpverlening via Interpolis Alarmcentrale

Groene kaart

De groene kaart is je verzekeringsbewijs voor de Wettelijke Aansprakelijkheid en geeft aan in welke landen je verzekerd bent. Voor caravans tot 750 kilo (ledig gewicht + laadvermogen) heb je geen aparte groene kaart nodig. Hiervoor is de groene kaart van je autoverzekering (trekkend voertuig) voldoende.
 
In Polen, Spanje en Duitsland vragen instanties voor caravans vanaf 750 kilo naar een aparte groene kaart voor de caravan. De groene kaart voor je caravan wordt afgegeven als de auto (trekkend voertuig) ook bij Interpolis verzekerd is.

Schade melden

Bel bij spoedgevallen met de Interpolis Alarmcentrale. Denk aan een ongeval of extra hulp tijdens je vakantie. Afhankelijk van de situatie helpen wij je door het proces heen. Wij vertellen je wat nodig is en wat de vervolgstappen zijn. 
 
Gaat het niet om een spoedgeval, maar om bijvoorbeeld hagelschade? Meld je schade dan online of telefonisch. 24/7 bereikbaar.