Mondzorg voor kinderen

Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Lees welke mondzorg voor kinderen Interpolis Zorg vergoedt.

Meeste tandartskosten kinderen volledig vergoed

De kosten voor controles voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als je als ouder of verzorger geen tandartsverzekering hebt. Dat geldt ook voor de meest voorkomende behandelingen bij de tandarts en de mondhygiënist. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je je dus geen zorgen te maken over extra kosten voor een tandartsbezoek. Wel zo’n geruststellende gedachte.

Moet een kind met een melkgebit ook naar de tandarts?

Een melkgebit is óók gevoelig voor tandplak en gaatjes. Het advies van tandartsen is om vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts te gaan. Goede tandzorg houdt niet op als het melkgebit is gewisseld naar een volwassengebit. Voor tieners is een bezoek aan de tandarts daarom net zo belangrijk. De tandarts stuurt de nota vrijwel altijd direct naar ons toe. Daar heb je dus geen omkijken naar. En krijg je de nota toch mee? Dan kun je deze eenvoudig bij ons declareren.

Hoe vergoeden wij de beugel van je kind?

De vergoeding van de beugel van je kind komt niet uit de basisverzekering. Hiervoor heb je minimaal een aanvullende verzekering met 3 sterren nodig.

Voor orthodontie tot 18 jaar geldt een wachttijd van 1 jaar. Kies je per 1 januari voor een verzekering met vergoeding voor orthodontie? Dan krijg je pas een vergoeding als je hiervoor 1 jaar verzekerd bent.

Neem je kind al vroeg mee naar de tandarts

Dit zorgt niet alleen voor een gezonde ontwikkeling van het gebit. Het verkleint ook angst op latere leeftijd. Neem je kind al vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee naar de tandarts. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn. De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Met uitzondering van kronen en bruggen op kiezen en de kosten voor een beugel.

Tip
Neem je kind mee tijdens je eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet je kind dat je zelf ook in de stoel ligt. En dat er niets vervelends gebeurt.

Start met poetsen zodra eerste tandjes doorkomen

Poets met fluoride peutertandpasta en een zachte, kleine tandenborstel. Tot 2 jaar kun je het gebit 1 keer per dag poetsen. Vanaf 2 jaar poets je het gebit 2 keer per dag.
Je kunt het gebit van je kind ook poetsen met een elektrische tandenborstel. Er zijn speciale elektrische kindertandenborstels ontworpen. Die maken poetsen voor kinderen leuker. En leren goede poetsgewoonten aan. Bewegingen van deze elektrische kindertandenborstels zijn minder krachtig. Ze vibreren minder en maken een zachter geluid. Het gebruik ervan is zacht en veilig voor je kind vanaf 4 tot 10 jaar.

Klinisch onderzoek toont aan:
  • dat een elektrische tandenborstel voor kinderen beter is in het verwijderen van tandplak op moeilijk bereikbare plaatsen (zoals de achterste kiezen en aan de binnenkant van de tanden) dan een handtandenborstel;
  • dat kinderen van 7 tot 10 jaar met een elektrische tandenborstel langer poetsen dan met een handtandenborstel;
  • dat het belangrijk is je kind tot de leeftijd van 10 jaar 1 x per dag na te poetsen. Vanaf 10 jaar is de motoriek van het kind verder ontwikkeld.

Zorgverzekering kiezen

Interpolis heeft 2 natura zorgverzekeringen, zodat je kiest wat bij je past. Kies tussen de basisverzekeringen ZorgActief en ZorgCompact. Beide pakketten hebben een aanvullende verzekering met tandzorg.