Mondzorg voor kinderen

Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Lees welke mondzorg voor kinderen Interpolis Zorg vergoedt.

Meeste tandartskosten kinderen volledig vergoed

De kosten voor controles voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als u als ouder of verzorger geen tandartsverzekering heeft. Dat geldt ook voor de meest voorkomende behandelingen bij de tandarts en de mondhygiënist. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u zich dus geen zorgen te maken over extra kosten voor een tandartsbezoek. Wel zo’n geruststellende gedachte.

Moet een kind met een melkgebit ook naar de tandarts?

Een melkgebit is óók gevoelig voor tandplak en gaatjes. Het advies van tandartsen is om vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts te gaan. Goede tandzorg houdt niet op als het melkgebit is gewisseld naar een volwassengebit. Voor tieners is een bezoek aan de tandarts daarom net zo belangrijk. De tandarts stuurt de nota vrijwel altijd direct naar ons toe. Daar heeft u dus geen omkijken naar. En krijgt u de nota toch mee? Dan kunt u deze eenvoudig bij ons declareren.

Hoe vergoeden wij de beugel van uw kind?

De vergoeding van de beugel van uw kind komt niet uit de basisverzekering. Hiervoor heeft u minimaal een aanvullende verzekering met 3 sterren nodig.

Voor orthodontie tot 18 jaar geldt een wachttijd van 1 jaar. Kiest u per 1 januari voor een verzekering met vergoeding voor orthodontie? Dan krijgt u pas een vergoeding als u hiervoor 1 jaar verzekerd bent.

Neem uw kind al vroeg mee naar de tandarts

Dit zorgt niet alleen voor een gezonde ontwikkeling van het gebit. Het verkleint ook angst op latere leeftijd. Neem uw kind al vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee naar de tandarts. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn. De basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Met uitzondering van kronen en bruggen op kiezen en de kosten voor een beugel.

Tip
Neem uw kind mee tijdens uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt. En dat er niets vervelends gebeurt.

Start met poetsen zodra eerste tandjes doorkomen

Poets met fluoride peutertandpasta en een zachte, kleine tandenborstel. Tot 2 jaar kunt u het gebit 1 keer per dag poetsen. Vanaf 2 jaar poets u het gebit 2 keer per dag.
U kunt het gebit van uw kind ook poetsen met een elektrische tandenborstel. Er zijn speciale elektrische kindertandenborstels ontworpen. Die maken poetsen voor kinderen leuker. En leren goede poetsgewoonten aan. Bewegingen van deze elektrische kindertandenborstels zijn minder krachtig. Ze vibreren minder en maken een zachter geluid. Het gebruik ervan is zacht en veilig voor uw kind vanaf 4 tot 10 jaar.

Klinisch onderzoek toont aan:
  • dat een elektrische tandenborstel voor kinderen beter is in het verwijderen van tandplak op moeilijk bereikbare plaatsen (zoals de achterste kiezen en aan de binnenkant van de tanden) dan een handtandenborstel;
  • dat kinderen van 7 tot 10 jaar met een elektrische tandenborstel langer poetsen dan met een handtandenborstel;
  • dat kinderen van 7 tot 10 jaar met een elektrische tandenborstel langer poetsen dan met een handtandenborstel. Het is belangrijk uw kind tot de leeftijd van 10 jaar 1 x per dag na te poetsen. Vanaf 10 jaar is de motoriek van het kind verder ontwikkeld.

Zorgverzekering kiezen

Interpolis heeft 2 natura zorgverzekeringen, zodat u kiest wat bij u past. Kies tussen de basisverzekeringen ZorgActief en ZorgCompact. Beide pakketten hebben een aanvullende verzekering met tandzorg.