Hoe is mijn ziekenhuisrekening opgebouwd?
Word je behandeld in het ziekenhuis? Dan krijg je 1 rekening voor het gehele behandeltraject. Vanaf de diagnose van de specialist tot en met eventuele ziekenhuisbehandeling en bijbehorende nacontrole(s). Het ziekenhuis noemt dat 'zorgonderdelen'. En rekent deze zorgonderdelen niet apart af. Voor dit zorgpakket krijg je 1 rekening.
Lees hier de kosten per behandeling per ziekenhuis.
Het ziekenhuis werkt met DBC-zorgpakketten
DBC betekent Diagnose Behandeling Combinatie. Een DBC-zorgpakket is een verzameling zorgonderdelen bij 1 behandeling. Nederlandse ziekenhuizen hebben meer dan 4.500 DBC-zorgpakketten. Het bedrag op de rekening hangt af van het zorgpakket dat je gekregen hebt.
Wij versturen het declaratieoverzicht nadat wij een nota van de zorgverlener ontvangen. Behandelingen kennen verschillende doorlooptijden. Sommige zijn korter en anderen zijn langer. Er zijn wettelijke doorlooptijden voor het afrekenen van behandelingen in het ziekenhuis (DBC’s). Een ziekenhuis mag rekeningen indienen zelfs tot 1 jaar nadat de behandeling klaar is. Per 1 januari 2015 is de maximale looptijd van een DBC verkort. En is nog maximaal 120 dagen (daarvoor was dat 365 dagen). Zodra de nota is ingediend kun je dit zien in MijnZorggebruik.
Valt de rekening hoog uit? Je kunt een betalingsregeling aanvragen.