Zorgverzekeringen vergelijken

Uw zorgverzekering vergelijken

Past uw zorgverzekering nog bij uw situatie? Ieder jaar is het de moeite waard om uw zorgverzekering onder de loep te nemen. Niet alleen vanwege premieveranderingen. Ook omdat u bijvoorbeeld bepaalde zorg niet meer nodig heeft of juist verwacht in de toekomst. We geven tips om de beste zorgverzekering voor uw situatie te kiezen.

Basisverzekering

De basisverzekering is in Nederland een verplichte verzekering. De overheid bepaalt welke zorg in het basispakket zit. Dit is dus bij elke verzekeraar hetzelfde. Denk aan de huisarts, medicijnen, ziekenhuiszorg. Deze kosten vergoedt de basisverzekering.

Heeft u een collectieve verzekering via uw werkgever?

Dan kan het zijn dat ondanks een premieverlaging, u tóch meer gaat betalen per maand. Dit komt omdat de collectiviteitskorting die u van uw verzekeraar op de basisverzekering ontvangt van 10% is gehalveerd naar maximaal 5%. Dit geldt voor alle verzekeraars. We geven een rekensom:

U betaalt in 2019 € 120,- met 10% korting (€ 12,-) = € 108,- per maand. Uw verzekeraar verlaagt in 2020 de premie van € 120,- naar € 118,-. Uw korting is verlaagd van 10% naar 5% (€ 5,90). U betaalt dan € 112,10 per maand. Ook al is uw premie verlaagd met € 2,-. Door de verlaging van de korting betaalt u dus € 4,10 meer per maand.

Interpolis houdt vast aan een glasheldere premie. Zonder korting en voor iedereen gelijk.

Verwacht u weinig of geen zorg?

Voor de basisverzekering heeft iedereen een verplicht eigen risico van € 385,-. Als u bijna geen zorgkosten verwacht kan het verstandig zijn om uw eigen risico te verhogen. Dit kan tot € 885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Als u toch zorg nodig heeft, betaalt u eerst de hoogte van het eigen risico. Daarna krijgt u vergoeding uit de zorgverzekering. Het is daarom handig dat u wel een potje achter de hand heeft.

Welke zorg verwacht u het komende jaar?

Mogelijk heeft u nu een aanvullende zorgkostenverzekering omdat u kinderen kreeg of omdat u regelmatig naar een fysiotherapeut ging. Bekijk eens of u vergoedingen voor deze extra zorg nog steeds nodig heeft. Misschien heeft u voldoende aan een lagere aanvullende verzekering. Of is de basisverzekering al genoeg.

De zorg die u de afgelopen tijd gebruikte, kunt u makkelijk inzien via uw online account bij uw zorgverzekeraar. Dit geeft u een beeld van wat u vergoed kreeg en misschien ook wat u het komende jaar nodig heeft. Bij Interpolis staan uw zorgkosten in de Zorg App en in Mijn Zorggebruik.

Bij welke zorgverleners kunt u terecht?

U wilt het liefst een lage premie en hoge vergoedingen van zorgkosten. Maar worden behandelingen in het ziekenhuis bij u in de buurt ook vergoed? En is de verloskundige praktijk of fysiotherapeut van uw wens gecontracteerd? Iedere verzekeraar maakt eigen afspraken met zorgverleners. Als het belangrijk voor u is om bij de zorgverlener van uw keuze behandeld te worden, check dan wélke afspraken uw zorgverzekeraar gemaakt heeft. Deze afspraken kunt u makkelijk opzoeken via overzichten en tools van de verschillende verzekeraars. Is uw zorgverlener niet-gecontracteerd? Dan kunt u er vaak wel terecht, maar betaalt u mogelijk een deel van de kosten zelf.

Welke service biedt een zorgverzekeraar?

Verzekeringen waarbij u alles alléén online regelt zijn vaak goedkoper. Veel mensen vinden dit heel handig en kiezen daarom voor een online zorgverzekering. Misschien vindt u het juist fijn om telefonisch geholpen te worden en sluit u daarom liever een verzekering met deze telefonische service af. Andere services waaraan u kunt denken zijn: gespreid betalen van het eigen risico, manier van declareren, zorgbemiddeling bij wachtlijsten, vergoeding voor een second opinion en preventieve oplossingen.