Eigen risico

Interpolis Zorgverzekering

Wat is een verplicht eigen risico?

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt het verplicht eigen risico voor zorgkosten die vergoed worden uit de basisverzekering. U maakt het eigen risico eerst op voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. 


De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering. In 2022 is het verplicht eigen risico € 385,- per kalenderjaar. De overheid wil met het verplicht eigen risico iedereen bewuster maken van de kosten voor zorg. Tegelijkertijd kan met het verplicht eigen risico de premie lager blijven.

Wat is een vrijwillig eigen risico

U kunt uw verplicht eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Het bedrag van het vrijwillig eigen risico wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van € 385,-. Hoe hoger uw vrijwillig eigen risico, hoe minder premie u betaalt. Maar let op: u maakt het volledige eigen risico eerst op voordat u een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. 

  • Bij ZorgCompact kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-.
  • Bij ZorgActief heeft u de keuze uit 5 verschillende eigen risico’s: € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- en € 500,-. 
Onderaan de pagina staat een overzicht van onze basisverzekering premies in combinatie met een vrijwillig eigen risico.

Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?

U betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekering. Daarnaast betaalt u voor sommige zorg uit de basisverzekering ook geen eigen risico. Zoals kraamzorg, een bezoek aan de huisarts en zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar.

Hoe betaal ik het eigen risico?


Stuurt uw zorgverlener ons de rekening? 
Dan betalen wij de zorgkosten aan uw zorgverlener. Daarna ontvangt u binnen 6 weken een declaratieoverzicht. Hierop staat welke kosten we vergoeden en hoeveel eigen risico u aan ons moet betalen. Dit bedrag schrijven we binnen 14 dagen van uw rekening af. 

Betaalt u zelf de zorg aan uw zorgverlener? 
Dan declareert u de zorgkosten bij ons. Het eigen risico halen wij af van het bedrag dat wij aan u betalen. 

U kunt het eigen risico in termijnen betalen
Verwacht u dat u het verplicht eigen risico in 2021 volledig moet betalen? Dan kunt u vooraf gespreid betalen aanvragen. U betaalt het eigen risico dan in 10 termijnen. Zo weet u precies waar u aan toe bent. U kunt deze regeling aanvragen als u:
  • op 1 januari 2021 18 jaar of ouder bent
  • geen vrijwillig eigen risico heeft uw premie
  • en zorgkosten via automatische incasso betaalt

Veelgestelde vragen

Welke betalingsregelingen zijn er?

Betaal het verplicht eigen risico in 10 termijnen
Het verplicht eigen risico is voor veel mensen best een hoog bedrag om in 1 keer te betalen. Verwacht u dat u het komende jaar het verplicht eigen risico volledig moet betalen? Dan kunt u vooraf gespreid betalen aanvragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Betalingsregeling voor eigen risico en eigen bijdrage
Kreeg u een rekening voor uw premie of eigen risico en kunt u deze rekening niet betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. Maar alleen als u bij een eventueel eerdere betalingsregeling de met ons gemaakte afspraken nakwam.
Kan ik mijn vrijwillig eigen risico wijzigen?
Tot en met 31 december 2021 kunt u uw vrijwillig eigen risico aanpassen. Dit doet u eenvoudig online via de Rabo App of via Rabo Online Bankieren. Of telefonisch via de Interpolis Zorglijn.
Hoe zit het met mijn eigen risico als mijn behandeling in het ziekenhuis start in 2021 en doorloopt in 2022?
Start uw behandeling in het ziekenhuis in 2021? Dan verrekenen wij deze behandeling met uw eigen risico van 2021. Ook als de behandeling doorloopt in 2022. Het gaat dan om een diagnose behandel combinatie (DBC).
Waar kan ik zien hoeveel eigen risico ik nog over heb?
Dit ziet u terug in Mijn Zorggebruik. Dit is uw persoonlijke beveiligde online omgeving van de zorgverzekering. Uw eigen risico ziet u meteen terug op de beginpagina. 
Betaal ik voor geneesmiddelen het eigen risico?
Geneesmiddelen of medicijnen vallen onder het verplicht eigen risico. De kosten die wij betalen aan de apotheek worden dus eerst door uw eigen risico betaald. Gaat u naar een apotheker waarmee wij een contract hebben? Dan wordt de korting die wij hebben afgesproken met deze apotheker of producent direct in mindering gebracht op de kosten die u betaalt. 
Hoe verrekent Interpolis het eigen risico met mijn zorgkosten?

Wij krijgen de rekening van uw zorgverlener
Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijgt u van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat u aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso of u ontvangt van ons een acceptgiro.

U stuurt de rekening naar Interpolis die u al betaald heeft
U stuurt de betaalde rekening naar ons met bijvoorbeeld de declaratie app. Wij beoordelen de rekening en bekijken welke vergoeding u krijgt. Van dit bedrag halen wij het eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, storten wij op uw rekening.

U stuurt de rekening naar Interpolis zonder dat u die eerst betaald heeft
U vraagt aan ons deze rekening voor u te betalen. Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijgt u van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat u aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso of u ontvangt van ons een acceptgiro.

Waarom krijg ik pas zo laat een rekening voor het eigen risico?
Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) mogen pas declareren na het einde van de behandelperiode van een totale ziekenhuisbehandeling. Een behandelperiode duurt minimaal 42 dagen en maximaal 120 dagen. Hierdoor komen declaraties altijd een stuk later bij de zorgverzekeraar binnen.

Zorgverzekeraars onderhandelen met ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra over de prijzen van ziekenhuisbehandelingen. En kunnen pas beginnen met declareren wanneer de prijzen rond zijn.
Ik word halverwege het jaar 18. Is mijn eigen risico dan ook € 385,-?
Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Het eigen risico wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato.
Waarom betaal ik voor 1 behandeling in het ziekenhuis meerdere keren eigen risico?
Het ziekenhuis stuurt na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een diagnose behandel combinatie (DBC) maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor dezelfde behandeling een nieuwe diagnose behandel combinatie. Dit gaat door totdat uw behandeling stopt. Als uw behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijgt u dus meerdere rekeningen. U kunt altijd bij uw behandelaar in het ziekenhuis navragen of er een vervolg diagnose behandel combinatie wordt gestart.

Interpolis ZorgCompact©

 
Vrijwillig eigen risico
Totaal eigen risico
Korting per maand
Premie per maand
 

€ 0,-    

€ 385,-

€ 0,-

€ 113,50 

€ 500    

€ 885,-

€ 22,-

€ 91,50

Interpolis ZorgActief©

 
Vrijwillig eigen risico
Totaal eigen risico
Korting per maand
Premie per maand
 

€ 0,-

€ 385,-

€ 0,-

€ 125,45

€ 100,-

€ 485,-

€ 4,40

€ 121,05

€ 200,-

€ 585,-

€ 8,80

€ 116,65

€ 300,-

€ 685,-

€ 13,20

€ 112,25

€ 400,-

€ 785,-

€ 17,60

€ 107,85

€ 500,-

€ 885,-

€ 22,-

€ 103,45