Eigen risico

Interpolis Zorgverzekering

Wat is een verplicht eigen risico?

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt het verplicht eigen risico voor zorgkosten die vergoed worden uit de basisverzekering. Je maakt het eigen risico eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. 


De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering. In 2022 is het verplicht eigen risico € 385,- per kalenderjaar. De overheid wil met het verplicht eigen risico iedereen bewuster maken van de kosten voor zorg. Tegelijkertijd kan met het verplicht eigen risico de premie lager blijven.

Wat is een vrijwillig eigen risico

Je kunt je verplicht eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Het bedrag van het vrijwillig eigen risico wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van € 385,-. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Maar let op: je maakt het volledige eigen risico eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. 

  • Bij ZorgCompact kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-.
  • Bij ZorgActief heb je de keuze uit 5 verschillende eigen risico’s: € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- en € 500,-. 
Onderaan de pagina staat een overzicht van onze basisverzekering premies in combinatie met een vrijwillig eigen risico.

Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekering. Daarnaast betaal je voor sommige zorg uit de basisverzekering ook geen eigen risico. Zoals kraamzorg, een bezoek aan de huisarts en zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar.

Hoe betaal ik het eigen risico?

Stuurt jouw zorgverlener ons de rekening? 
Dan betalen wij de zorgkosten aan je zorgverlener. Daarna ontvang je binnen 6 weken een declaratieoverzicht. Hierop staat welke kosten we vergoeden en hoeveel eigen risico je aan ons moet betalen. Dit bedrag schrijven we binnen 14 dagen van je rekening af. 

Betaal je zelf de zorg aan jouw zorgverlener? 
Dan declareer je de zorgkosten bij ons. Het eigen risico halen wij af van het bedrag dat wij aan jou betalen. 

Je kunt het eigen risico in termijnen betalen
Verwacht je dat je het verplicht eigen risico volledig moet betalen? Dan kun je vooraf gespreid betalen aanvragen. Je betaalt het eigen risico dan in 10 termijnen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt deze regeling aanvragen als je:
  • op 1 januari 2022 18 jaar of ouder bent
  • geen vrijwillig eigen risico hebt op je premie
  • en zorgkosten via automatische incasso betaalt

En de eigen bijdrage dan?

Los van het eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage. Dit betekent dat je van bepaalde soorten zorg een deel zelf moet betalen, zoals bijvoorbeeld bij sommige medicijnen. Dit is ook door de overheid bepaald en geldt voor iedereen (ook onder de 18). Deze eigen bijdrage bestaat naast het eigen risico en wordt eerst verrekend.

Veelgestelde vragen

Welke betalingsregelingen zijn er?

Betaal het verplicht eigen risico in 10 termijnen
Het verplicht eigen risico is voor veel mensen best een hoog bedrag om in 1 keer te betalen. Verwacht je dat je het komende jaar het verplicht eigen risico volledig moet betalen? Dan kun je vooraf gespreid betalen aanvragen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Betalingsregeling voor eigen risico en eigen bijdrage
Kreeg je een rekening voor je premie of eigen risico en kun je deze rekening niet betalen? Dan kun je een betalingsregeling aanvragen. Maar alleen als je bij een eventueel eerdere betalingsregeling de met ons gemaakte afspraken nakwam.
Kan ik mijn vrijwillig eigen risico wijzigen?
Tot en met 31 december 2021 kun je jouw vrijwillig eigen risico aanpassen. Dit doe je eenvoudig online via de Rabo App of via Rabo Online Bankieren. Of telefonisch via de Interpolis Zorglijn.
Hoe zit het met mijn eigen risico als mijn behandeling in het ziekenhuis start in 2021 en doorloopt in 2022?
Start je behandeling in het ziekenhuis in 2021? Dan verrekenen wij deze behandeling met je eigen risico van 2021. Ook als de behandeling doorloopt in 2022. Het gaat dan om een diagnose behandel combinatie (DBC).
Waar kan ik zien hoeveel eigen risico ik nog over heb?
Dit zie je terug in Mijn Zorggebruik. Dit is je persoonlijke beveiligde online omgeving van de zorgverzekering. Jouw eigen risico zie je meteen terug op de beginpagina. 
Betaal ik voor geneesmiddelen het eigen risico?
Geneesmiddelen of medicijnen vallen onder het verplicht eigen risico. De kosten die wij betalen aan de apotheek worden dus eerst door je eigen risico betaald. Ga je naar een apotheker waarmee wij een contract hebben? Dan wordt de korting die wij hebben afgesproken met deze apotheker of producent direct in mindering gebracht op de kosten die je betaalt. 
Hoe verrekent Interpolis het eigen risico met mijn zorgkosten?

Wij krijgen de rekening van je zorgverlener
Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijg je van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat je aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso of je ontvangt van ons een acceptgiro.

Je stuurt de rekening naar Interpolis die je al betaald hebt
Je stuurt de betaalde rekening naar ons met bijvoorbeeld de declaratie app. Wij beoordelen de rekening en bekijken welke vergoeding je krijgt. Van dit bedrag halen wij het eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, storten wij op jouw rekening.

Je stuurt de rekening naar Interpolis zonder dat je die eerst betaald hebt
Je vraagt aan ons deze rekening voor je te betalen. Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijg je van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat je aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso of je ontvangt van ons een acceptgiro.

Waarom krijg ik pas zo laat een rekening voor het eigen risico?
Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) mogen pas declareren na het einde van de behandelperiode van een totale ziekenhuisbehandeling. Een behandelperiode duurt minimaal 42 dagen en maximaal 120 dagen. Hierdoor komen declaraties altijd een stuk later bij de zorgverzekeraar binnen.

Zorgverzekeraars onderhandelen met ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra over de prijzen van ziekenhuisbehandelingen. En kunnen pas beginnen met declareren wanneer de prijzen rond zijn.
Ik word halverwege het jaar 18. Is mijn eigen risico dan ook € 385,-?
Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Het eigen risico wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato.
Waarom betaal ik voor 1 behandeling in het ziekenhuis meerdere keren eigen risico?
Het ziekenhuis stuurt na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een diagnose behandel combinatie (DBC) maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor dezelfde behandeling een nieuwe diagnose behandel combinatie. Dit gaat door totdat je behandeling stopt. Als je behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijg je dus meerdere rekeningen. Je kunt altijd bij je behandelaar in het ziekenhuis navragen of er een vervolg diagnose behandel combinatie wordt gestart.

Interpolis ZorgCompact©

 
Vrijwillig eigen risico
Totaal eigen risico
Korting per maand
Premie per maand
 

€ 0,-    

€ 385,-

€ 0,-

€ 113,50 

€ 500    

€ 885,-

€ 22,-

€ 91,50

Interpolis ZorgActief©

 
Vrijwillig eigen risico
Totaal eigen risico
Korting per maand
Premie per maand
 

€ 0,-

€ 385,-

€ 0,-

€ 125,45

€ 100,-

€ 485,-

€ 4,40

€ 121,05

€ 200,-

€ 585,-

€ 8,80

€ 116,65

€ 300,-

€ 685,-

€ 13,20

€ 112,25

€ 400,-

€ 785,-

€ 17,60

€ 107,85

€ 500,-

€ 885,-

€ 22,-

€ 103,45