Eigen risico

Zo werkt het eigen risico bij onze zorgverzekering.

Wat is eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorgkosten die onder de basisverzekering vallen. Met het eigen risico wil de overheid mensen bewuster maken van de zorgkosten. En de zorg betaalbaar houden. Er is een verschil tussen verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico.

Wat is een verplicht eigen risico?

Met het eigen risico voor je zorgverzekering wordt het wettelijk verplicht eigen risico bedoeld. Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte hiervan. Dit is voor iedereen hetzelfde bedrag. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,-. Dit geldt per kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Je maakt het verplicht eigen risico eerst op, voordat je zorgkosten vergoed worden uit de basisverzekering.

Wat is een vrijwillig eigen risico?

Je kunt je verplicht eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Het bedrag van het vrijwillig eigen risico wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van € 385,-. Het maximale vrijwillig eigen risico is € 500,-. Je hebt dan een totaal eigen risico van € 885,-.

 • Bij onze basisverzekering ZorgCompact kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-.
 • Bij onze basisverzekering ZorgActief kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-.

Bekijk ook de premies van onze basisverzekering in combinatie met een vrijwillig eigen risico.

Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico, kun je besparen op je premie. 
Want hoe hoger je vrijwillig eigen risico is, hoe minder premie je betaalt. Maar let op: als je zorgkosten maakt, dan betaal je dus ook meer zelf. Je maakt het volledige eigen risico namelijk eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Wil je geen vrijwillig eigen risico? Dat kan natuurlijk ook. Dan blijft je eigen risico in totaal € 385,-.

Wat valt er onder het eigen risico?

Voor de meeste zorgkosten uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Bijvoorbeeld voor bloedprikken en medicijnen. Maar denk ook aan de kosten van ziekenhuiszorg of vervoer met een ambulance.

Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering geldt dat je meestal geen eigen risico betaalt voor:

 • Bezoek aan de huisarts en huisartsenpost. Je betaalt wel eigen risico bij behandelingen of vervolgonderzoeken die de huisarts uitbesteedt, zoals laboratoriumonderzoeken.
 • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar.
 • Hulpmiddelen in bruikleen.
 • Verpleging en verzorging in je eigen omgeving (wijkverpleging).
 • Ketenzorg via de huisarts.
 • Reiskosten en nacontroles van orgaandonoren.
 • Bevalling en verloskundige zorg. Je betaalt wel eigen risico voor geneesmiddelen, bloedonderzoeken of ziekenvervoer.
 • Kraamzorg. Je betaalt wel eigen risico voor vervolgonderzoek, bijvoorbeeld laboratoriumkosten bij een bloedonderzoek.
 • Prenatale screening: de NIPT, vruchtwaterpunctie en vlokkentest.
 • Nacontrole van de donor.
 • Vervoerskosten van een donor als deze kosten via de eigen verzekering vergoed worden.
 • Gecombineerde leefstijlinterventies.

Maak je chronisch gebruik van receptgeneesmiddelen? En heb je eens per jaar een medicatie­beoordeling bij een gecontracteerde apotheek? Dan betaal je voor de medicatie­beoordeling geen eigen risico.

Ook voor de kosten van een stoppen-met-rokenprogramma inclusief de farmaco­therapeutische interventies (medicatie) geldt geen verplicht en vrijwillig eigen risico bij een gecontracteerde zorgaanbieder. De aanbieder van het stoppen-met-rokenprogramma mag dan geen medisch specialist, klinisch psycholoog of huisarts zijn.

Wil je weten of je wel of geen eigen risico betaalt voor jouw behandeling? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Eigen risico zorgverzekering: hoe betaal ik het?

Hoe de betaling van het eigen risico gaat, hangt af van wie de rekening ontvangt.

Stuurt jouw zorgverlener ons de rekening? 
Dan betalen wij de zorgkosten aan je zorgverlener. Daarna ontvang je binnen 6 weken een declaratieoverzicht. Hierop staat welke kosten we betalen. En hoeveel eigen risico je aan ons moet betalen. Dit bedrag schrijven we binnen 14 dagen van je rekening af. 

Betaal je zelf de zorg aan jouw zorgverlener? 
Dan declareer je de zorgkosten bij ons. Het eigen risico dat je moet betalen, halen we af van het bedrag dat wij aan jou betalen. 

Je kunt het eigen risico in termijnen betalen
Verwacht je dat je het verplicht eigen risico volledig moet betalen? Dan kun je vooraf gespreid betalen aanvragen. Je betaalt het eigen risico dan in 10 termijnen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt deze regeling aanvragen als je:

 • op 1 januari 2024 18 jaar of ouder bent
 • geen vrijwillig eigen risico hebt op je premie
 • en zorgkosten via automatische incasso betaalt

Heb je jouw eigen risico aan het einde van het jaar toch niet opgemaakt? Dat deel van het eigen risico terugkrijgen regelen wij voor je. We betalen het bedrag dat je niet hebt gebruikt eind april van het volgende jaar aan je terug.

En de eigen bijdrage dan?

Los van het eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage. Dit betekent dat je van bepaalde soorten zorg een deel zelf moet betalen. Bijvoorbeeld bij sommige medicijnen. Dit is door de overheid bepaald en geldt voor iedereen. Ook voor mensen jonger dan 18 jaar. De eigen bijdrage bestaat naast het eigen risico en wordt eerst verrekend.

Interpolis ZorgCompact©

Interpolis ZorgCompact©
Vrijwillig eigen risico Totaal eigen risico Korting per maand Premie per maand
€ 0,- € 385,- € 0,- € 139,95
€ 500,- € 885,- € 15,- € 124,95

Interpolis ZorgActief©

Interpolis ZorgActief©
Vrijwillig eigen risico Totaal eigen risico Korting per maand Premie per maand
€ 0,- € 385,- € 0,- € 147,45
€ 100,- € 485 € 4,- € 143,45
€ 200,- € 585,- € 8,- € 139,45
€ 300,- € 685,- € 12,- € 135,45
€ 400,- € 785,- € 16,- € 131,45
€ 500,- € 885,- € 20,- € 127,45

Veelgestelde vragen over het eigen risico

Welke betalingsregelingen zijn er?

Betaal het verplicht eigen risico in 10 termijnen
Het verplicht eigen risico is voor veel mensen best een hoog bedrag om in 1 keer te betalen. Verwacht je dat je het komende jaar het verplicht eigen risico volledig moet betalen? Dan kun je vooraf gespreid betalen aanvragen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Betalingsregeling voor eigen risico en eigen bijdrage
Kreeg je een rekening voor je premie of eigen risico en kun je deze rekening niet betalen? Dan kun je een betalingsregeling aanvragen. Maar alleen als je bij een eventueel eerdere betalingsregeling de met ons gemaakte afspraken nakwam.
Kan ik mijn vrijwillig eigen risico wijzigen?
Tot en met 31 december 2023 kun je jouw vrijwillig eigen risico aanpassen. Dit doe je eenvoudig online via de Rabo App of via Rabo Online Bankieren. Of telefonisch via de Interpolis Zorglijn.
Hoe zit het met mijn eigen risico als mijn behandeling in het ziekenhuis start in 2023 en doorloopt in 2024?
Start je behandeling in het ziekenhuis in 2023? Dan verrekenen wij deze behandeling met je eigen risico van 2023. Ook als de behandeling doorloopt in 2024. Het gaat dan om een diagnose behandel combinatie (DBC).
Waar kan ik zien hoeveel eigen risico ik nog over heb?
Dit zie je terug in Mijn Zorggebruik. Dit is je persoonlijke beveiligde online omgeving van de zorgverzekering. Jouw eigen risico zie je meteen terug op de beginpagina. 
Betaal ik voor geneesmiddelen het eigen risico?
Geneesmiddelen of medicijnen vallen onder het verplicht eigen risico. De kosten die wij betalen aan de apotheek worden dus eerst door je eigen risico betaald. Ga je naar een apotheker waarmee wij een contract hebben? Dan wordt de korting die wij hebben afgesproken met deze apotheker of producent direct in mindering gebracht op de kosten die je betaalt. 
Hoe verrekent Interpolis het eigen risico met mijn zorgkosten?

Wij krijgen de rekening van je zorgverlener
Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijg je van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat je aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso.

Je stuurt de rekening naar Interpolis die je al betaald hebt
Je stuurt de betaalde rekening naar ons met bijvoorbeeld de declaratie app. Wij beoordelen de rekening en bekijken welke vergoeding je krijgt. Van dit bedrag halen wij het eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, storten wij op jouw rekening.

Je stuurt de rekening naar Interpolis zonder dat je die eerst betaald hebt
Je vraagt aan ons deze rekening voor je te betalen. Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijg je van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat je aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso.

Waarom krijg ik pas zo laat een rekening voor het eigen risico?
Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) mogen pas declareren na het einde van de behandelperiode van een totale ziekenhuisbehandeling. Een behandelperiode duurt minimaal 42 dagen en maximaal 120 dagen. Hierdoor komen declaraties altijd een stuk later bij de zorgverzekeraar binnen.

Zorgverzekeraars onderhandelen met ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra over de prijzen van ziekenhuisbehandelingen. En kunnen pas beginnen met declareren wanneer de prijzen rond zijn.
Ik word halverwege het jaar 18. Is mijn eigen risico dan ook € 385,-?
Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Het eigen risico wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato.
Waarom betaal ik voor 1 behandeling in het ziekenhuis meerdere keren eigen risico?
Het ziekenhuis stuurt na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een diagnose behandel combinatie (DBC) maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor dezelfde behandeling een nieuwe diagnose behandel combinatie. Dit gaat door totdat je behandeling stopt. Als je behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijg je dus meerdere rekeningen. Je kunt altijd bij je behandelaar in het ziekenhuis navragen of er een vervolg diagnose behandel combinatie wordt gestart.
Hoe werkt eigen risico bij een zorgverzekering?
Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt het 1e deel van de zorgkosten uit de basisverzekering zelf. Dit heet het eigen risico. Je maakt het eigen risico eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Er is een verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per kalenderjaar. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico.
Wanneer betaal je eigen risico?
Eigen risico betaal je als je 18 jaar of ouder bent en als je gebruikmaakt van zorg die onder de basisverzekering valt. Voor de meeste zorgkosten uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Maar er zijn uitzonderingen. Hoe de betaling van je eigen risico gaat, hangt af van wie de rekening van de zorgkosten ontvangt.