Scheiden en verzekeringen

Deze verzekeringen zijn belangrijk om te controleren

De 8 belangrijkste verzekeringen om aan te denken bij een scheiding

Jouw nieuwe situatie vraagt meestal om naar de huidige verzekeringen te kijken. Deze moeten mee veranderen met de nieuwe situatie. Maak samen een overzicht van de verzekeringen die je allebei hebt. Bepaal vervolgens wie van jullie welke verzekering behoudt of overneemt. En per welke datum. We hebben de 8 belangrijkste verzekeringen op een rij gezet. Welke verzekeringen voor jou interessant zijn, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie.
  • Blijft een van beiden in het koophuis wonen, dan kan diegene de woonhuisverzekering overnemen en op zijn of haar naam zetten. Mogelijk moet ook de gezinssamenstelling aangepast worden. Dan wijzigt de premie. Koop je een nieuwe woning? Sluit dan een nieuwe woonhuisverzekering af.
  • Ook kan de huidige inboedelverzekering op naam gezet worden van degene die in het huis blijft wonen. Ga je naar een andere woning? Sluit dan een nieuwe inboedelverzekering, zodat je spullen in huis verzekerd zijn tegen schade.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor het hele gezin. Sluit een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering of check of je huidige verzekering nog passend is. Mogelijk moet ook de gezinssamenstelling aangepast worden. Dan wijzigt de premie. Heb je kinderen? Overleg dan met elkaar bij welke ouder de kinderen worden meeverzekerd. Kinderen hoeven maar bij 1 ouder meeverzekerd te zijn.
  • Een doorlopende reisverzekering geldt voor het hele gezin. Sluit een nieuwe doorlopende reisverzekering of check of de huidige reisverzekering aangepast moet worden. Mogelijk moet ook de gezinssamenstelling aangepast worden. Dan wijzigt de premie.
  • Heb je 1 of 2 auto’s? En op wiens naam staat de verzekering? Dit zijn belangrijke zaken om te checken. De persoon die kentekenhouder is, is verzekeringsplichtig. Koop je na de scheiding een nieuwe auto? Sluit dan een autoverzekering af.
    Let in de nieuwe situatie goed op de schadevrije jaren. Deze kunnen na de echtscheiding gesplitst worden zodat beide partners gebruik kunnen maken van (een gedeelte van) de gezamenlijke schadevrije jaren. 

  • Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering bij de aankoop van een huis afgesloten. Maar ook in andere situaties kan gekozen worden voor financiële zekerheid door een overlijdensrisicoverzekering. Controleer, als je uit elkaar gaat, of de verzekeringen moeten worden aangepast aan de nieuwe gezinssamenstelling. Klopt bijvoorbeeld de begunstiging van de overlijdensrisicoverzekering nog? Heb je nog andere levensverzekeringen of een uitvaartverzekering? Lees hier meer.
  • Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij een conflict. Maar je bent niet verzekerd voor juridische hulp bij een echtscheiding of uit elkaar gaan. Bepaal voor deze verzekering ook wie de polis behoudt en of je een nieuwe wil sluiten. Heb je kinderen? Dan mogen de kinderen bij 1 van de ouders worden meeverzekerd.
  • Als je allebei een eigen zorgverzekering hebt, hoef je niet zoveel te doen. Je houdt gewoon je eigen verzekering. Gaat één van jullie verhuizen of verhuizen jullie allebei? Dan wordt de adreswijziging die je bij de gemeente doorgeeft ook automatisch doorgegeven aan je zorgverzekeraar. Sta je samen op één polis dan moet de hoofdverzekerde doorgeven dat je uit elkaar gaat. De hoofdverzekerde is degene op wiens naam de verzekering is afgesloten. Heb je kinderen? Verzeker de kinderen bij 1 van de ouders mee. Als de verzekerde niet akkoord gaat met een eigen verzekering (tijdens de looptijd van de verzekering) kan de hoofdverzekerde pas aan het einde van het kalenderjaar de verzekerde eraf laten halen.

Bestaande verzekeringen wijzigen

Door de nieuwe situatie is het misschien nodig dat je jouw bestaande verzekeringen wijzigt of splitst. Het wijzigen van je verzekeringen regel je via Rabobank.

Verzekering wijzigen

Scheiding en schadevrije jaren: zo zit het

Schadevrije jaren bouw je op als je geen schade rijdt. Je schadevrije jaren tellen mee voor (extra) korting op de premie van je autoverzekering. Bij een scheiding is het niet mogelijk om schadevrije jaren te splitsen. Stel dat je samen een auto had met 10 schadevrije jaren. Deze komen dus op naam van 1 van jullie beiden. Begin jij of je ex-partner daardoor op 0 schadevrije jaren bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering? Dan kan diegene bij ons toch dezelfde korting krijgen als op basis van de 10 schadevrije jaren. Hiervoor heb je dan een verklaring van de polishouder nodig.

Scheiding en levensverzekering

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan ‘verdeel’ je de levensverzekeringen als je besluit uit elkaar te gaan. Op welke manier je dit doet, leg je samen vast. Hiervoor moet je ook allebei tekenen. Het maakt daarbij niet uit op wiens naam de levensverzekering staat.

Heb je een samenlevingscontract of woon je samen zonder samenlevingscontract? Dan werkt dit niet zo. Er is dan namelijk geen sprake van een echtscheiding. De verzekeringnemer heeft dan het recht op de verzekering. Zijn jullie allebei verzekeringnemer? Dan moeten jullie ook beiden akkoord gaan met de wijziging of uitbetaling van de levensverzekering.
Man denkt na achter laptop