Scheiden en verzekeringen

Deze verzekeringen zijn belangrijk om te controleren

De 8 belangrijkste verzekeringen om aan te denken bij een scheiding

Uw nieuwe situatie vraagt meestal om naar de huidige verzekeringen te kijken. Deze moeten mee veranderen met de nieuwe situatie. Maak samen een overzicht van de verzekeringen die u allebei heeft. Bepaal vervolgens wie van u welke verzekering behoudt of overneemt. En per welke datum. We hebben de 8 belangrijkste verzekeringen op een rij gezet. Welke verzekeringen voor u interessant zijn, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie.
  • Blijft een van beiden in het koophuis wonen, dan kan diegene de woonhuisverzekering overnemen en op zijn of haar naam zetten. Mogelijk moet ook de gezinssamenstelling aangepast worden. Dan wijzigt de premie. Koopt u een nieuwe woning? Sluit dan een nieuwe woonhuisverzekering af.
  • Ook kan de huidige inboedelverzekering op naam gezet worden van degene die in het huis blijft wonen. Gaat u naar een andere woning? Sluit dan een nieuwe inboedelverzekering, zodat uw spullen in huis verzekerd zijn tegen schade.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor het hele gezin. Sluit een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering of check of uw huidige verzekering nog passend is. Mogelijk moet ook de gezinssamenstelling aangepast worden. Dan wijzigt de premie. Heeft u kinderen? Overleg dan met elkaar bij welke ouder de kinderen worden meeverzekerd. Kinderen hoeven maar bij 1 ouder meeverzekerd te zijn.
  • Een doorlopende reisverzekering geldt voor het hele gezin. Sluit een nieuwe doorlopende reisverzekering of check of de huidige reisverzekering aangepast moet worden. Mogelijk moet ook de gezinssamenstelling aangepast worden. Dan wijzigt de premie.
  • Heeft u 1 of 2 auto’s? En op wiens naam staat de verzekering? Dit zijn belangrijke zaken om te checken. De persoon die kentekenhouder is, is verzekeringsplichtig. Koopt u na de scheiding een nieuwe auto? Sluit dan een autoverzekering af.
    Let in de nieuwe situatie goed op de schadevrije jaren. Deze kunnen na de echtscheiding gesplitst worden zodat beide partners gebruik kunnen maken van (een gedeelte van) de gezamenlijke schadevrije jaren. 

  • Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering bij de aankoop van een huis afgesloten. Maar ook in andere situaties kan gekozen worden voor financiële zekerheid door een overlijdensrisicoverzekering. Controleer, als u uit elkaar gaat, of de verzekeringen moeten worden aangepast aan de nieuwe gezinssamenstelling. Klopt bijvoorbeeld de begunstiging van de overlijdensrisicoverzekering nog? Heeft u nog andere levensverzekeringen of een uitvaartverzekering? Lees hier meer.
  • Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij een conflict. Maar u bent niet verzekerd voor juridische hulp bij een echtscheiding of uit elkaar gaan. Bepaal voor deze verzekering ook wie de polis behoudt en of u een nieuwe wil sluiten. Heeft u kinderen? Dan mogen de kinderen bij 1 van de ouders worden meeverzekerd.
  • Als u allebei een eigen zorgverzekering hebt, hoeft u niet zoveel te doen. U houdt gewoon uw eigen verzekering. Gaat één van u of gaat u allebei verhuizen? Dan wordt de adreswijziging die u bij de gemeente doorgeeft ook automatisch doorgegeven aan uw zorgverzekeraar. Staat u samen op één polis dan moet de hoofdverzekerde doorgeven dat u uit elkaar gaat. De hoofdverzekerde is degene op wiens naam de verzekering is afgesloten. Heeft u kinderen? Verzeker de kinderen bij 1 van de ouders mee. Als de verzekerde niet akkoord gaat met een eigen verzekering (gedurende de looptijd van de verzekering) kan de hoofdverzekerde pas aan het einde van het kalenderjaar de verzekerde eraf laten halen.

Bestaande verzekeringen wijzigen

Door de nieuwe situatie is het misschien nodig dat u uw bestaande verzekeringen wijzigt of splitst. Het wijzigen van uw verzekeringen regelt u via Rabobank.

Verzekering wijzigen

Scheiding en schadevrije jaren: zo zit het

Schadevrije jaren bouwt u op als u geen schade rijdt. Uw schadevrije jaren tellen mee voor (extra) korting op de premie van uw autoverzekering. Bij een scheiding is het niet mogelijk om schadevrije jaren te splitsen. Stel dat u samen een auto had met 10 schadevrije jaren. Deze komen dus op naam van 1 van u beiden. Begint u of uw ex-partner daardoor op 0 schadevrije jaren bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering? Dan kan diegene bij ons toch dezelfde korting krijgen als op basis van de 10 schadevrije jaren. Hiervoor heeft u dan een verklaring van de polishouder nodig.

Scheiding en levensverzekering

Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap? Dan ‘verdeelt’ u de levensverzekeringen als u besluit uit elkaar te gaan. Op welke manier u dit doet, legt u samen vast. Hiervoor moet u ook allebei tekenen. Het maakt daarbij niet uit op wiens naam de levensverzekering staat.

Heeft u een samenlevingscontract of woont u samen zonder samenlevingscontract? Dan werkt dit niet zo. Er is dan namelijk geen sprake van een echtscheiding. De verzekeringnemer heeft dan het recht op de verzekering. Bent u allebei verzekeringnemer? Dan moet u ook beiden akkoord gaan met de wijziging of uitbetaling van de levensverzekering.
Man denkt na achter laptop