Een nieuw insteekslot aanschaffen: hier moet je op letten

Heb jij een insteekslot op je voordeur? Dit is een slot dat volledig verzonken ligt in de deur. Let er bij het aanschaffen van een nieuw slot op dat het 3 SKG-sterren heeft. Dit is namelijk het meest veilige slot, waar inbrekers lang over doen om het open te breken. Gemiddeld zijn ze daar 5 minuten mee bezig!

Zorg ervoor dat de draairichting en plaats van het slot overeenkomen met jouw voordeur

Een voordeur draait naar binnen open. In Nederland wordt de draairichting van het slot uitgedrukt in Din links of Din rechts. Ga binnen voor je deur staan. Zitten de scharnieren van je deur aan de linkerkant? Dan is je deur Din links. Zitten de scharnieren rechts, dan is je deur Din rechts.

De doornmaat (de afstand van de voorplaat van het slot tot het hart van de cilinder) moet hetzelfde zijn als bij je oude slot. Dit geldt ook voor de steekmaat (de afstand van het hart van het gat waar de klink in zit tot het hart van het sleutelgat).

Je insteekslot monteren: zo doe je dat

  1. Verwijder je oude slot. Dit doe je door eerst de stelschroeven los te draaien.
  2. Verwijder daarna de cilinder, door de sleutel in het slot te steken, een klein stukje naar rechts te draaien en daarna aan de cilinder te trekken.
  3. Nu verwijder je de deurkruk en het schild door de schroeven los te draaien.
  4. Na het verwijderen van het schild en deurkruk, draai je de schroeven waarmee het slot vastzit los en til je het slot eruit.
Voor het monteren van het nieuwe slot, voer je bovenstaande stappen uit in omgekeerde volgorde.

Of schakel hulp van een professional in

Natuurlijk zijn niet alle sloten en deuren hetzelfde, dus het kan best zijn dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Wil je er zeker van zijn dat jouw slot geschikt is voor jouw deur én dat het slot op de juiste manier geïnstalleerd wordt? Dan adviseren we je om hulp in te schakelen van een betrouwbare slotenmaker bij jou in de buurt.