Een nieuw oplegslot aanschaffen: hier moet je op letten

Heb jij een oplegslot op je voordeur? Dit is een slot dat (aan de binnenkant van de deur) op de deur zit. Let er bij het aanschaffen van een nieuw slot op dat het 3 SKG-sterren heeft. Dit is namelijk het meest veilige slot, waar inbrekers lang over doen om het open te breken. Gemiddeld zijn ze daar 5 minuten mee bezig!

Zorg ervoor dat de draairichting en plaats van het slot overeenkomen met jouw voordeur

Een voordeur draait altijd naar binnen open. In Nederland wordt de draairichting van het slot uitgedrukt in Din links of Din rechts. Ga binnen voor je deur staan. Zitten de scharnieren van je deur aan de linkerkant? Dan is je deur Din links. Zitten de scharnieren rechts, dan is je deur Din rechts.

De doornmaat (de afstand van de voorplaat van het slot tot het hart van de cilinder) moet hetzelfde zijn als bij je oude slot. Anders kun je schade krijgen aan je cilinder.

Je oplegslot monteren: zo doe je dat

  1. Verwijder eerst je oude slot door alle schroeven los te draaien en het slot eruit te trekken. Vergeet ook de schroeven aan de zijkant niet.
  2. Plaats daarna je nieuwe slot op je deur. Heeft het slot een iets andere maat? Dan kan het nodig zijn wat hout te verwijderen. Dit doe je het makkelijkste met een beitel.
  3. Passen de dag- en nachtschoot (de 2 met de sleutel beweegbare delen van je slot) goed in de sluitkom in je deurkozijn? Dan hoef je deze niet te vervangen. Als het niet past, verwijder dan de sluitkom en plaats een nieuwe die past bij je nieuwe slot.

Of schakel hulp van een professional in

Natuurlijk zijn niet alle sloten en deuren hetzelfde, dus het kan best zijn dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Wil je er zeker van zijn dat jouw slot geschikt is voor jouw deur én dat het slot op de juiste manier geïnstalleerd wordt? Dan adviseren we je om hulp in te schakelen van een betrouwbare slotenmaker bij jou in de buurt.