De invloed van bedrijfscultuur op werk en privé

Mensen brengen veel van hun tijd door op het werk. Hoe zij zich daar voelen, heeft grote invloed op hun werk- en privéleven. Een gezonde bedrijfscultuur is daarom een win-winsituatie. Maar hoe zorg je nu voor een goede bedrijfscultuur? We geven je 5 tips. 

Ongeveer 90.000 uur van ons leven besteden we aan het werk

Vele uren brengen mensen dus door op de werkvloer. Ook jouw medewerkers. Maar als je dan goed kijkt naar waarom we werken, voldoet alleen ‘er moet brood op de plank komen’ niet meer. We houden ons steeds meer bezig met het leven mooier te maken. Daarnaast is werk ook een belangrijk onderdeel van wie we zijn. We willen graag waardering voor wat we doen. Waar men werkt en hoe er wordt (samen)gewerkt, is voor mensen dus van groot belang om het goed en lang vol te houden. Een gezonde bedrijfscultuur is daarbij belangrijk.

Wat is bedrijfscultuur?

Je kan een bedrijfscultuur of organisatiecultuur omschrijven als het resultaat van normen en waarden die een organisatie uitdraagt. Het management zet de kernwaarden om naar een beleid en naar arbeidsomstandigheden die een rol spelen voor het hele bedrijf. Dus of je nu een kleine of grote onderneming hebt: de mate waarin jouw mensen zich goed voelt binnen de bedrijfscultuur, kan een grote impact hebben op hun werk- en privéleven. 
Mensen die in een kantoortuin aan het werk zijn

5 tips voor een goede bedrijfscultuur

Hoewel heel veel bedrijven kernwaarden hebben, zijn er maar weinig bedrijven die ze stap voor stap ook in de praktijk tot uitvoering brengen. Want hoe geef je nu handen en voeten aan een goede bedrijfscultuur? Waar moet je beginnen? Wij geven je een aantal tips om een aangename bedrijfscultuur voor je medewerkers te creëren.
  1. Zorg voor een goede werksfeer
    Je staat er misschien niet bij stil, maar je ziet je collega’s waarschijnlijk meer dan je eigen familie. Dan kun je je ook voorstellen dat een goede werksfeer heel erg belangrijk is. Een prettige werksfeer zorgt voor gemotiveerde werknemers die net een stapje extra willen doen. Het heeft vaak een positieve invloed op de resultaten van de organisatie en werknemers gaan minder snel op zoek naar een andere baan.

  2. Ken het belang van leiderschap
    Goed leiderschap is onmisbaar voor een gezond bedrijf. Zorg ervoor dat de mensen in je management de juiste kennis bezitten om medewerkers aan te sturen. Een gewaardeerde baas verlangt inzet van zijn mensen, maar heeft ook hart en aandacht voor ze.

  3. Bied een gezonde balans tussen werk en privé
    Het betekent veel voor medewerkers als ze de vrijheid krijgen om thuis dingen goed te regelen. Je kunt bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om thuis te werken of de werktijden wat aan te passen aan het ritme van hun persoonlijke leven. Ze kunnen zich zo beter focussen, zijn productiever, tevreden en loyaal aan jou als werkgever. Meedenken met je mensen is erg belangrijk.

  4. Maak stress bespreekbaar
    Een gezonde werkdruk is prima, maar wat als deze omslaat in werkstress? De oorzaken en symptomen zijn vaak heel verschillend. Medewerkers durven dit onderwerp vaak alleen aan te kaarten in een open bedrijfscultuur, waarin zij voelen dat ze veilig zijn en serieus genomen worden. Zorg ervoor dat je het zo vroeg mogelijk bespreekbaar maakt in je omgeving, thuis en op het werk. Dit helpt om werkstress en een eventuele burn-out te voorkomen.

  5. Richt een effectieve werkomgeving in
    De werkruimte is een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur en heeft veel invloed op hoe mensen hun werk doen. Je kunt als werkgever veel doen om veilige en gezonde werkplekken te regelen voor je medewerkers. Houd daarbij waar mogelijk rekening met persoonlijke wensen. Want hoe comfortabeler een werkplek is, des te meer iemand gedaan krijgt op een standaard werkdag.