Flinke toename in ziekteverzuim sinds augustus

Het aantal ziekmeldingen door Nederlandse werknemers is de afgelopen tijd flink toegenomen. Tussen augustus en de laatste week van september steeg het aantal ziekmeldingen met 58%. Eerder dit jaar, in juni, juli en augustus, was er ook sprake van een toename. Het aantal ziekmeldingen lag toen 24% hoger dan vorig jaar, in 2021. Het gaat voornamelijk om kortdurend verzuim.

Vanaf het midden van september is er een forse stijging te zien in het aantal ziekmeldingen. Het verzuim ligt momenteel hoger vergeleken met dezelfde periodes in 2020 en 2021. In vergelijking met pre-corona jaren, ligt het aantal verzuimmeldingen gemiddeld 78% hoger, blijkt uit de meldingen van Nederlandse mkb’ers. 

Wees alert op toenemend verzuim in het najaar

Bij een groot deel van de verzuimmeldingen gaat het om kortdurend verzuim. ‘Als we kijken naar de informatie van het RIVM, lijkt het erop dat een groot deel van de ziekmeldingen te wijten is aan corona en griepmeldingen. Vanaf september loopt het aantal besmettingen met corona flink op, volgens de cijfers van het RIVM. Om te voorkomen dat je dit najaar te maken krijgt met uitvallend personeel, is het belangrijk dat je als ondernemer de juiste voorzorgsmaatregelen treft om besmettingen op de werkplek te voorkomen. Denk goed na over de stappen die je als werkgever kunt zetten om de besmettingskans op de werkvloer te verkleinen. Stimuleer thuiswerken bij klachten. Zo voorkom je dat je het najaar ingaat met uitvallende werknemers. Het bestaande personeelstekort maakt dit nóg belangrijker’, zegt René Voets, Directeur Bedrijven bij Interpolis. 

Inzicht in verzuimkosten

Werkgevers doen er goed aan in de gaten te houden wat hun wettelijke verplichtingen zijn bij ziekteverzuim. Ziekteverzuim brengt namelijk veel kosten met zich mee voor mkb’ers. Zo ben je als werkgever verplicht om 2 jaar lang minimaal 70% van het minimumloon door te betalen bij ziekteverzuim. Met deze handige tool bereken je eenvoudig de verzuimkosten van je onderneming aan de hand van de branche, het aantal werknemers en het brutojaarloon van je werknemers. Het is handig om van tevoren uit te zoeken op welke zaken je moet letten en waar de personeelsrisico’s liggen als je een verzuimverzekering afsluit. 

Wat te doen bij verzuim

Ziekte van een medewerker is vervelend. Voor je werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Je betaalt namelijk loon door en hebt een rol in de begeleiding van de medewerker. Vanaf het moment dat een medewerker zich ziek meldt, moet je verschillende zaken regelen. Lees het artikel waarin we alle stappen op een rij zetten die jij als werkgever moet nemen, zodat je zeker weet dat alles geregeld is.  

Vergroot je kennis over verzuim

Verzuim kost tijd, inspanning en geld. Het werk gaat namelijk gewoon door. Dit vraagt extra inspanning van jou en je werknemers. Je kunt je medewerkers pas optimaal beschermen, als je weet welke risico’s je medewerkers lopen.

Nog meer weten over verzuim? Neem een kijkje op onze themapagina over verzuim. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over verzuim. 

Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis helpt ondernemers focussen op wat echt belangrijk is. Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Samen met ondernemers en experts werken we aan oplossingen en diensten waarmee je goed kunt zorgen voor jezelf en de mensen in jouw bedrijf.