Ziekteverzuim begin 2022 hoogste in 4 jaar

In de eerste weken van 2022 is er een toename in ziekteverzuim van maar liefst 50% te zien. Dit blijkt uit data van Interpolis. Veel ondernemers maken zich terecht zorgen om het hoge verzuim én om de gezondheid van hun medewerkers. Dit blijkt uit de maandelijkse Interpolis BedrijvenMonitor. Interpolis denkt mee over deze onderwerpen en mogelijke maatregelen. Wat kun je als ondernemer doen om ziekteverzuim in je bedrijf zoveel mogelijk te voorkomen?

Zorgen om personeelstekorten mkb

Elke maand vraagt Interpolis zzp’ers en mkb’ers met de BedrijvenMonitior hoe hun zaken ervoor staan en naar hun mening over actuele onderwerpen. René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis: "We zien in onze laatste Interpolis BedrijvenMonitor terug dat het personeelstekort door ziekteverzuim een grote zorg is voor mkb-ondernemers. Sinds het thuiswerkadvies is afgeschaft, schieten de verzuimcijfers door het dak. Met name in sectoren waar niet thuisgewerkt kán worden, zoals de horeca, beveiliging en zorg, leidt dit tot grote personeelstekorten. We zien daardoor ook een stijging van 10% in het aantal mkb-bedrijven dat op zoek is naar personeel."
We zien in onze laatste Interpolis BedrijvenMonitor terug dat het personeelstekort door ziekteverzuim een grote zorg is voor mkb-ondernemers
René Voets, directeur Bedrijven Interpolis

Afspraken over thuiswerken medewerkers

Ondanks de afschaffing van het thuiswerkadvies, geeft zo’n 40% van de mkb’ers aan dat zij thuiswerken blijven stimuleren voor hun medewerkers. Voets zegt hierover: "Niet iedere sector kan vanuit huis werken. Maar kijkend naar de huidige verzuimcijfers adviseren wij mkb’ers, bij wie thuiswerken wél kan, om duidelijke afspraken te maken hierover om ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen."

Afspraken die je met medewerkers kunt maken ter voorkoming van ziekteverzuim:

  • Werk de eerste dagen na een vakantie zoveel mogelijk thuis. De ervaring heeft immers geleerd dat het risico op een coronabesmetting na een vakantie hoog is.
  • Blijf bij verkoudheidsklachten altijd thuiswerken, ook als het niet gaat om een coronabesmetting.
  • Ga altijd voor maximaal 50% naar kantoor en stem met elkaar af wie wanneer naar kantoor komt, zodat nooit iedereen te gelijk op kantoor is.
 

Ziekteverzuim voorkomen

Interpolis biedt preventiediensten aan om medewerkers van mkb-bedrijven gezond te houden, fysiek én mentaal. Want juist voor ziekteverzuim geldt: voorkomen is beter dan genezen. Samen met jou als ondernemer bekijken we hoe we jouw personeel vitaal en betrokken houden. Dit kan door gebruik te maken van een van onze preventiediensten, of met een advies op maat.
Als werkgever ben je nergens zonder personeel
Interpolis helpt ondernemers focussen op wat echt belangrijk is. Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Maar zonder medewerkers ben je nergens. Samen met ondernemers en experts werken we aan oplossingen en diensten waarmee je goed kunt zorgen voor jezelf en de mensen in jouw bedrijf.