4 redenen waarom jij mobielvrij zou moeten fietsen

Als verkeersdeelnemer is het belangrijk om veilig en gefocust van A naar B te komen. Afleiding door je mobiele telefoon kun je dus niet gebruiken! Wij geven 4 redenen om je mobiele telefoon op de fiets achterwege te laten.

Reden 1: met je mobiel bezig zijn tijdens het fietsen, is gevaarlijk

De belangrijkste reden dat je jouw telefoon tijdens het fietsen in je broek, jas of tas zou moeten houden, is de veiligheid. Hoewel eerder onderzoek laat zien dat een groot deel van fietsende scholieren denkt dat zij best tegelijkertijd kunnen fietsen en appen, blijkt vaak het tegendeel waar.

Onderzoek toont ook aan dat in 68% van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt. Iedere keer dat je naar jouw telefoon kijkt, ben je ook even afgeleid van de weg. Dan neemt de kans op een ongeluk flink toe. Fietsen zonder je mobiel te gebruiken, is veiliger voor jezelf én voor anderen.

Wil je wel fietsen zonder afgeleid te worden door je telefoon, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Lees dan ons artikel met tips die je helpen mobielvrij te fietsen.

Reden 2: als je mobielvrij fietst, heb je tijd voor échte gesprekken

Fietsen doe je soms alleen, maar vaak ook met anderen. Als je samen fietst met vrienden of vriendinnen, dan is dit een goed moment om écht met elkaar te praten. Benut deze tijd goed en laat je telefoon daarvoor even buiten het gesprek. Soms is het fijn om even je hart te kunnen luchten. Of om samen hardop te kunnen lachen. Dit zijn de momenten waarop je elkaar leert kennen. En waarop je vriendschappen voor het leven sluit. Alle berichtjes, vlogs en mentions op je mobiel komen daarna wel weer.

Reden 3: als je mobielvrij fietst met de PhoNo app, spaar je voor een beter milieu 

Fietsen zonder je mobiel te gebruiken én een bijdrage leveren aan een beter milieu: dit kan met de PhoNo app. Als je mobielvrij fietst met PhoNo, spaar je punten. En voor elk punt dat je in PhoNo behaalt, maakt Interpolis € 0,01 over naar Stichting de Noordzee. De opbrengst wordt gebruikt om plastic uit de zee te halen. Zo maken we samen de wereld veiliger en schoner. Doe je ook mee?

Reden 4: als je mobielvrij fietst, voorkom je een boete voor telefoongebruik op de fiets

Je telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen is niet alleen een tip. Het is sinds 1 juli 2019 ook wettelijk verplicht. Dat betekent dat je een boete van € 95,- kunt krijgen als de politie je betrapt op fietsen met je telefoon in je hand. Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel over wat wel en niet mag met je mobiele telefoon op de fiets.