4 redenen waarom jij mobielvrij zou moeten fietsen

Je telefoon zorgt ervoor dat je vrienden altijd binnen handbereik zijn. Via WhatsApp en social media sta je in no time met hen in contact. Hartstikke leuk, maar het is niet altijd handig en veilig. We geven je 4 redenen waarom je niet moet appen of bellen tijdens het fietsen.

Reden 1: met je mobiel bezig zijn tijdens het fietsen, is gevaarlijk

De belangrijkste reden dat je jouw telefoon tijdens het fietsen in je broek, jas of tas zou moeten houden, is de veiligheid. Dat klinkt misschien suf, maar dat is het niet. Misschien denk je dat jij best tegelijkertijd kunt fietsen en appen. Maar dit is juist het grootste gevaar. Onderzoek bewijst namelijk dat mensen helemaal niet goed zijn in het inschatten van risico’s. Jij dus ook niet…

Wist je dat afleiding bij 68% van alle verkeersongevallen een rol speelt? Elke keer dat jij naar jouw telefoon kijkt, ben je ook even afgeleid van de weg. Dan neemt de kans op een ongeluk flink toe. Fietsen zonder je mobiel te gebruiken, is veiliger voor jezelf én voor anderen.

Wil je wel fietsen zonder afgeleid te worden door je telefoon, maar lukt het niet? Lees dan ons artikel met tips die je helpen mobielvrij te fietsen.

Reden 2: fietsen is een goed moment voor échte gesprekken

Fietsen doe je soms alleen, maar vaak ook met anderen. Als je samen fietst met vrienden of vriendinnen, dan is dit een goed moment om écht met elkaar te praten. Benut deze tijd goed en laat je telefoon daarvoor even buiten het gesprek. Soms is het fijn om even je hart te kunnen luchten. Of om samen hardop te kunnen lachen. Dit zijn de momenten waarop je elkaar leert kennen. En waarop je vriendschappen voor het leven sluit. Alle berichtjes, vlogs en mentions op je mobiel komen daarna wel weer.

Reden 3: draag bij aan een beter milieu door mobielvrij te fietsen met #PhoNo

Fietsen zonder je mobiel te gebruiken en een bijdrage leveren aan een beter milieu. ‘Wat heeft dat nu met elkaar te maken?’, zul je misschien denken. Nou, alles! Want als jij mobielvrij fietst met de PhoNo app, spaar je punten. En voor elk punt dat jij in PhoNo behaalt, maakt Interpolis € 0,01 over naar Stichting de Noordzee. De opbrengst wordt gebruikt om plastic uit de zee te halen. Zo maken we samen de wereld veiliger en schoner. Jij doet toch ook mee?

Download de PhoNo app in de App store Download de PhoNo app in de Google Play Store

Reden 4: voorkom de boete die je kunt krijgen voor telefoongebruik op de fiets

Je telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen is niet alleen een tip. Het is ook wettelijk verplicht. Dat betekent ook dat je een boete kunt krijgen als je gesnapt wordt bij het fietsen met je mobiel in de hand. Het appverbod is op 1 juli 2019 ingegaan. Je bent dus zeker niet de eerste als je een bekeuring krijgt voor appen op de fiets. Voor die € 95,- kun je heel wat leukere dingen bedenken om te doen, toch?