Fietsen in het donker: zo ben je beter zichtbaar.

Op de fiets zit een ongeval in een klein hoekje. Zeker nu het eerder donker en later licht wordt, loop je het risico dat andere weggebruikers je zonder fietslicht over het hoofd zien. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Door te zorgen voor goede fietsverlichting, ben je beter zichtbaar.

Het is belangrijk dat je als fietser goed ziet én dat je goed gezien wordt.

Wanneer de winter nadert, wordt het ’s avonds eerder donker. Als fietser ben je een kwetsbare verkeersdeelnemer. Je bent namelijk niet beschermd en gaat langzamer dan gemotoriseerd verkeer. Goed zien én goed gezien worden is daarom belangrijk voor je veiligheid. Zorg er daarom voor dat je de juiste fietsverlichting en reflectie hebt. Waar goed fietslicht aan moet voldoen en welke wetten en regels hieraan verbonden zijn? We zetten het voor je op een rij.

Er zijn wettelijke regels voor fietsverlichting.

Het voorlicht op je fiets moet geel of wit van kleur zijn; het achterlicht is rood. Je lichten moeten daarnaast goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers en recht naar voren en achteren schijnen. Ook mag fietsverlichting niet knipperen, omdat het dan voor andere weggebruikers moeilijker is om je snelheid en afstand in te schatten. Tot slot is het goed om te weten dat extra verlichting niet is toegestaan. Laat die leuke led-lampjes in de wielen dus achterwege!
Fietser in het donker met fietsverlichting die aan staat

Vaste fietsverlichting en losse lampjes zijn toegestaan.

Vaste verlichting op je fiets is makkelijk: je bent daarmee goed zichtbaar en hoeft er niet aan te denken om losse fietslampjes mee te nemen. Heb je geen vaste fietsverlichting? Bevestig dan losse lampjes aan je fiets of op je bovenlichaam, zoals aan je jas of rugzak. Je mag de lampjes niet op je hoofd, armen of benen dragen. Zorg er ook voor dat de losse lampjes niet bedekt zijn en niet teveel bewegen. Zit er iemand achterop en heb je losse fietslampjes? Dan kan diegene het rode achterlicht op de rug(zak) dragen. Let op: voor snorfietsers is vaste fietsverlichting verplicht.

Regels voor reflectoren op je fiets.

Niet alleen verlichting op je fiets is verplicht: ook moet je fiets voorzien zijn van goede reflectie. De volgende regels gelden voor reflectoren:
  • Op de achterkant van je fiets plaats je een rode reflector; dit mag geen driehoek zijn.
  • Witte of gele reflectoren bevestig je op de velgen of banden.
  • Op de trappers zet je 4 gele reflectoren, zodat deze zichtbaar zijn vanaf de voor- en achterkant.

Fiets mobielvrij met PhoNo.

Naast de juiste fietsverlichting, is het ook belangrijk om zonder afleiding van je mobiele telefoon van A naar B te komen. De PhoNo app helpt je daarbij. Je kiest zelf je doel en stelt fietsritten in. Voor elke rit die je mobielvrij fietst met PhoNo, spaar je punten. En voor elk punt dat je in PhoNo behaalt, maakt Interpolis € 0,01 over naar Stichting de Noordzee. De opbrengst wordt gebruikt om plastic uit de zee te halen. Lees meer over de PhoNo app.