Mobielvrij fietsen, zo doe je dat!

Bij 68% van alle verkeersongevallen speelt afleiding een rol. En een van de belangrijkste afleiders in het verkeer is de smartphone. Als je op je telefoon kijkt, zie je het verkeer om je heen niet meer. Fiets dus mobielvrij! Dat is makkelijker dan je denkt. Zeker met deze 4 tips!

Je telefoon gebruiken tijdens het fietsen is gevaarlijk

Niet voor niets ging op 1 juli van dit jaar het appverbod op de fiets in. Het is niet meer toegestaan om je telefoon tijdens het fietsen in je hand te houden. Deze regel is bedoeld om het verkeer in Nederland veiliger te maken. Want het lijkt misschien ongevaarlijk om snel een appje te lezen of te beantwoorden tijdens het fietsen. Of om even van playlist te wisselen op Spotify. Toch zijn dit juíst de momenten waarin je als fietser risico loopt. Je ziet het bijvoorbeeld niet of te laat als een auto voor je ineens op de rem gaat staan. De belangrijkste tip om ongelukken te voorkomen, is dan ook om je telefoon helemaal niet te gebruiken tijdens het fietsen. Met onderstaande 4 tips helpen we je mobielvrij op weg.

Tip 1: fiets samen met iemand

Als je alleen fietst, is de verleiding groot om toch afleiding te zoeken. Bijvoorbeeld door muziek te luisteren of door even je socials te checken. Dat is gevaarlijk en bovendien riskeer je hiermee een boete. Wil je voorkomen dat je afgeleid wordt door je telefoon? Spreek dan af om samen met iemand te fietsen. Je kunt dan gezellig met elkaar kletsen en je aandacht blijft op de weg. Voor je het weet, ben je op je bestemming. En dan heb je alle tijd om weer even bij te lezen op je smartphone.
Twee vrouwen die aan het fietsen zijn

Tip 2: zorg voor een lange playlist

Het beste is natuurlijk om je telefoon tijdens het fietsen helemaal niet te gebruiken. Maar we kunnen ons voorstellen dat muziek een fijne toevoeging is als je een flinke rit alleen moet rijden. Zet veel nummers in je playlist en voorkom dat je tijdens het fietsen moet wisselen. Ook is het slim om 1 oortje te gebruiken in plaats van 2. Zo geniet je van de muziek, maar blijf je ook gefocust op het verkeer.

Tip 3: gebruik de PhoNo app

Onze PhoNo app helpt je mobielvrij te fietsen. Dat is wel zo veilig! Je kiest zelf je doel en stelt fietsritten in. Voor elke rit die je in PhoNo rijdt, spaar je punten. Je voorkomt door in PhoNo te rijden niet alleen een boete voor het gebruik van je telefoon tijdens het fietsen, maar je maakt ook kans om een optreden van Snelle op jouw school te winnen!

Download de PhoNo app in de App store Download de PhoNo app in de Google Play Store

Tip 4: sta even stil als je op je telefoon wil kijken

We weten dat sommige dingen gewoon niet kunnen wachten tot je thuis bent. Soms is het écht even nodig dat je tijdens je fietsrit op je telefoon moet kijken. Maar heb je er al eens aan gedacht om dan gewoon even langs de kant van de weg te stoppen? Het kost je maar een paar minuten van je tijd en het is veel veiliger dan appen of bellen tijdens het fietsen!