Afleiding op de fiets tegengaan: welke maatregelen zijn er?

Van de jongere fietsers (15-17 jaar) zegt 77,6% de telefoon in het verkeer te gebruiken. Jongeren die een telefoongesprek voeren of tekstberichten typen of lezen, fietsen langzamer, zien vaker zaken over het hoofd en vertonen vaker onveilig gedrag. Daarom zijn er maatregelen getroffen om afleiding op de fiets tegen te gaan en het verkeer veiliger te maken. We geven een overzicht.

Is appen op de fiets verboden?

Ja. Een van de maatregelen om afleiding op de fiets tegen te gaan, is het verbod op appen op de fiets. Je mag niet meer met je telefoon bezig zijn terwijl je fietst. De regel geldt ook voor sms’en op de fiets of andere manieren van berichten versturen. Wanneer je een appje wilt sturen, kun je even aan de kant gaan staan en van je fiets afstappen. Maar vaak heeft het geen spoed en kan je reactie best even wachten totdat je op jouw bestemming bent aangekomen.

Is bellen op de fiets verboden?

Ja. Je telefoon vasthouden om te bellen, mag niet. Je kunt wel handsfree bellen en oortjes gebruiken. Maar doe dit alleen als het echt noodzakelijk is. Ondanks dat je je telefoon niet vasthoudt, wordt je namelijk wel afgeleid door het gesprek dat je voert. Je moet luisteren en terugpraten. Hierdoor heb je niet je volledige aandacht bij het verkeer. Beter is het dus om te bellen voordat je vertrekt of na aankomst. En als je gebeld wordt tijdens het fietsen, dan kun je altijd later terugbellen.

Is spelletjes spelen op de fiets verboden?

Ja, elke app die je moet gebruiken terwijl je je telefoon in je hand houdt, is tijdens het fietsen verboden. Dit geldt ook voor het maken van foto’s en video’s. Dit zorgt namelijk voor afleiding, omdat je continu naar je scherm kijkt. Laat dat spelletje, die foto of die video dus even achterwege tijdens je fietsrit!
Iemand die de PhoNo app geopend heeft op de smartphone

Is navigeren op de fiets verboden?

Ja. Voor gebruik van een navigatiesysteem terwijl je je telefoon in je hand houdt, zoals Google Maps, geldt een verbod op de fiets. Dit zorgt namelijk ook voor afleiding, omdat je telkens naar het scherm moet kijken. Beter is het om vooraf op te zoeken hoe je ergens heen moet fietsen. Ben je al onderweg? Stap dan op een veilige plek even af om te kijken of je nog de goede kant op gaat, of vraag de weg aan een voorbijganger.

Is muziek luisteren op de fiets verboden?

Aan dit verbod zitten bepaalde voorwaarden. Je mag namelijk wel muziek luisteren, maar je moet de omgevingsgeluiden nog wel goed kunnen horen. Zet je volume dus niet te hoog of gebruik één kant van je koptelefoon. Daarnaast mag je tijdens het fietsen je telefoon niet vasthouden om door je muzieklijst te navigeren. Zorg er dus voor dat je een lange playlist aanzet, zodat je tijdens het fietsen niet hoeft te wisselen naar een nieuwe lijst. Voor het aanpassen van je volume of doorzetten naar een volgend nummer, mag je wel het snoertje van de oortjes gebruiken.

Houd je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een boete van € 95,-

Alle bovenstaande maatregelen zijn per 1 juli 2019 ingevoerd. Er wordt ook regelmatig op gecontroleerd. Door mobielvrij te fietsen, fiets je veiliger én voorkom je een boete.

Apps die je helpen om niet te appen en bellen

Het is geen verplichte maatregel, maar wel aan te raden: gebruik een app die ervoor zorgt dat je niet gebeld of geappt kan worden tijdens het fietsen. Hierdoor kom je ook niet in de verleiding om toch je telefoon erbij te pakken. PhoNo is een app die je helpt mobielvrij te fietsen. Je zet de PhoNo app aan als je vertrekt, stopt je telefoon in je tas en sluit de app weer af als je op je bestemming bent aangekomen. Je fietst niet alleen veiliger, maar spaart met de app ook punten. Die punten zetten we om in geld, dat wordt besteed aan het uit de zee halen van plastic.