6 tips om fietsongemakken te voorkomen

Een licht dat niet meer werkt, je ketting die eraf vliegt of een lekke band: allemaal ongemakken die ervoor zorgen dat fietsen een stuk minder fijn wordt. Daarom is het belangrijk om je fiets zo nu en dan te controleren. Met deze 6 praktische tips houd jij je fiets als nieuw.

Tip 1: controleer regelmatig je bandenspanning en profiel

Net als bij een auto, kan een verkeerde bandenspanning of een verkeerd bandprofiel zorgen voor extra slijtage en een lekke band. En stil komen te staan tijdens je fietsrit wil je natuurlijk niet. Controleer daarom regelmatig of je de banden opnieuw moet oppompen en of deze nog voldoende profiel hebben. Wat de juiste hoeveelheid lucht is, vind je vaak terug op de fietsband. Let wel op dat je de band niet te hard oppompt. Dit kan namelijk zorgen voor een klapband.

Tip 2: maak je fiets schoon

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar er kan behoorlijk wat vuil tussen de draaiende onderdelen van je fiets terechtkomen. Hierdoor loop je de kans dat deze fietsonderdelen sneller slijten. Geef je fiets daarom om de zoveel tijd een grote schoonmaak. Naast de draaiende onderdelen, is het ook handig om extra aandacht te geven aan je spaken, velgen en spatborden. Ook hier kan vuil tussen komen te zitten. Je maakt deze eenvoudig schoon, met een sopje van een klein beetje afwasmiddel.

Tip 3: smeer je ketting en maak deze schoon

Ook je fietsketting verdient aandacht tijdens de schoonmaakbeurt. Het is misschien niet zo’n fijn klusje om te doen, maar door je fietsketting te smeren zorg je ervoor dat deze niet vastloopt. Je kunt je fietsketting het beste smeren met speciale kettingolie. Als je fietsketting tijdens het draaien geen geluid meer maakt, weet je dat deze weer tiptop in orde is en goed functioneert.

Tip 4: check geregeld of je fietsverlichting nog werkt

In het donker fietsen met een fietslicht dat niet werkt, is gevaarlijk. Medeweggebruikers zien je dan gemakkelijk over het hoofd, en dit wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien is goed werkende fietsverlichting verplicht en kun je een boete krijgen als je de lichten niet aan hebt in het donker. Controleer daarom altijd vóór je in het donker gaat fietsen of je voor- en achterlicht nog werken. Is een van de lichten kapot? Vervang dan het lampje of maak gebruik van losse fietslampjes. Lees waar goede fietsverlichting aan moet voldoen.

Tip 5: geef je fiets 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt bij een expert

Zelf je fiets controleren en schoonmaken is altijd goed, maar het is ook handig als je je fiets minimaal 1 keer per jaar door een expert na laat kijken. Het is daarnaast zo dat schade door slijtage van je fiets(onderdelen) niet op elke fietsverzekering verzekerd is. Breng je fiets dus naar de dichtstbijzijnde fietsenwinkel, zodat ze daar kunnen kijken of er eventuele reparaties nodig zijn. Zo kun je de levensduur van je fiets verlengen én zit je stukken veiliger en comfortabeler op je fiets.

Tip 6: behoud een volle accu als je een elektrische fiets of e-bike hebt

Zet je elektrische fiets of e-bike weg met een (grotendeels) opgeladen accu of aan de lader. Zo behoudt de accu zijn kracht en is de kans op slijtage kleiner. Bij het langdurig niet gebruiken van de accu moet je dit zeker doen, omdat anders je batterij kapot kan gaan. Stal je jouw fiets op een openbare plek? Haal dan altijd de accu eraf om diefstal hiervan te voorkomen. Lees meer veiligheidstips voor een elektrische fiets of e-bike.