6 tips om met je kind fietsroutes te oefenen

Is je kind nog jong en klein, dan neem je hem of haar mee op jouw fiets. Maar als ze ouder worden, stappen ze zelf voor het eerst op de fiets. Een mijlpaal, maar het is wel belangrijk dat je kind hier goed op wordt voorbereid. Dit draagt bij aan de veiligheid van je kind in het verkeer. Met een aantal praktische tips kun je samen veilig fietsroutes oefenen.

Tip 1: oefen met WegWijsVR

Naast het oefenen van routes in het echte verkeer, kan je kind dit ook spelenderwijs doen via de app WegWijsVR. Kinderen maken daarmee op virtuele wijze kennis met verschillende verkeerssituaties die ze kunnen tegenkomen op de weg naar school. Als ouder kom je precies te weten waar je kind nog wat extra hulp bij nodig heeft. Of welk stukje van de route nog eens extra gefietst mag worden. De app is gratis te downloaden voor kinderen in groep 5 t/m 8.

Tip 2: laat jouw kind langzaam wennen aan het verkeer

Wanneer je net begint om samen te fietsen, is het verstandig om drukke straten of kruispunten te vermijden. Ga eerst een aantal keer in rustige wijken fietsen. Kies daarvoor ook een moment op de dag uit waarop er niet veel verkeer is. Ga dus liever niet ’s ochtends om half negen of ’s middags om vijf uur op pad. Pas als je merkt dat je kind steeds zekerder wordt en de verkeersregels onder de knie krijgt, ga je de routes langzaam uitbreiden. Neem dan een weg zonder fietspad, of kies bijvoorbeeld een route en tijdstip waarbij er net wat meer verkeer op de weg of het fietspad is.

Tip 3: laat je kind een fietshelm dragen

Voor de eerste keer in het verkeer op een fiets rijden kan voor je kind best spannend zijn. Zeker als hij of zij nog niet helemaal gewend is aan drukke verkeerssituaties. Ben je net begonnen met oefenen? Laat je kind dan altijd een fietshelm dragen. Mocht er dan toch iets onverwachts gebeuren, dan is je kind in ieder geval goed beschermd.

Tip 4: fiets zelf altijd aan de buitenkant

Let er op dat jullie tijdens het oefenen zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg of het fietspad fietsen. Fiets als ouder daarbij altijd aan de buitenkant. Zo hoeft je kind niet dichtbij het drukke verkeer te fietsen en heeft hij of zij er ook geen last van als ander verkeer wil inhalen.

Tip 5: fiets achter elkaar als de weg te smal is

Is de weg te smal is om naast elkaar te fietsen? Of staat er bijvoorbeeld iets op de weg waar je langs moet? Ga dan achter elkaar fietsen. Ook bij plekken waar veel verkeer voorbij raast, is het soms praktischer om achter elkaar te fietsen. Laat jouw kind in zulke situaties altijd voorop fietsen, zodat jij het overzicht behoudt. Wanneer het kan, ga je er direct weer veilig naast fietsen. Heeft je kind een kleine kinderfiets, dan is het ook toegestaan om op de stoep te fietsen. Zelf loop je er dan naast, of fiets je op de weg of het fietspad ernaast.

Tip 6: geef tips, stel vragen én geef complimenten tijdens het fietsen

Zorg dat je bij verschillende verkeerssituaties tips geeft en vragen stelt aan je kind. Zo volgt hij of zij niet alleen jouw voorbeeld, maar stimuleer je jouw kind ook om zelf na te denken. Besteed hierbij ook aandacht aan verkeersregels. Waar moet je op letten bij dat drukke kruispunt? Of als er een bus aankomt? Wie heeft er voorrang bij een rotonde? Probeer ook altijd uit te leggen waarom bepaalde keuzes goed of fout zijn. Door vragen te stellen, test je meteen of alle informatie is blijven hangen. Is dit niet zo? Herhaal de tips dan gewoon weer opnieuw. En gaat het goed? Vergeet dan niet om een compliment te geven!