6 tips om met je kind fietsroutes te oefenen.

Is je kind nog jong en klein, dan neem je hem of haar mee op jouw fiets. Maar als ze ouder worden, stappen ze zelf voor het eerst op de fiets. Een mijlpaal, maar het is wel belangrijk dat je kind hier goed op wordt voorbereid. Dit draagt bij aan de veiligheid van je kind in het verkeer. Met een aantal praktische tips kun je samen veilig fietsroutes oefenen.

Tip 1: zorg voor een goede fiets én voor goed onderhoud.

Voor je fietsroutes gaat oefenen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Want veilig fietsen begint bij een goede fiets. Zorg ervoor dat deze niet te groot of te hoog is, en dat je kind met beide voeten plat op de grond kan staan vanaf het zadel. Een goede fietsverkoper helpt je om alles op de juiste hoogte af te stellen. Daarnaast is het belangrijk dat alle fietsonderdelen regelmatig gecheckt en onderhouden worden. Denk bijvoorbeeld aan de banden oppompen, de remmen controleren, de fietsketting smeren en de bel en de fietsverlichting checken. Lees ook het artikel met 6 tips om fietsongemakken te voorkomen.

Bij jongere kinderen, die nog niet zoveel ervaring hebben met fietsen in het verkeer, is het ook verstandig om een vlag op de fiets te monteren. Zo zijn ze beter zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.

Tip 2: laat jouw kind langzaam wennen aan het verkeer.

Wanneer je net begint om samen te fietsen, is het verstandig om drukke straten of kruispunten te vermijden. Ga eerst een aantal keer in rustige wijken fietsen. Kies daarvoor ook een moment op de dag uit waarop er niet veel verkeer is. Ga dus liever niet ’s ochtends om half negen of ’s middags om vijf uur op pad. Pas als je merkt dat je kind steeds zekerder wordt en de verkeersregels onder de knie krijgt, ga je de routes langzaam uitbreiden. Neem dan een weg zonder fietspad, of kies bijvoorbeeld een route en tijdstip waarbij er net wat meer verkeer op de weg of het fietspad is.

Tip 3: laat je kind een fietshelm dragen.

Voor de eerste keer in het verkeer op een fiets rijden kan voor je kind best spannend zijn. Zeker als hij of zij nog niet helemaal gewend is aan drukke verkeerssituaties. Ben je net begonnen met oefenen? Laat je kind dan altijd een fietshelm dragen. Mocht er dan toch iets onverwachts gebeuren, dan is je kind in ieder geval goed beschermd.

Tip 4: fiets zelf altijd aan de buitenkant.

Let er op dat jullie tijdens het oefenen zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg of het fietspad fietsen. Fiets als ouder daarbij altijd aan de buitenkant. Zo hoeft je kind niet dichtbij het drukke verkeer te fietsen en heeft hij of zij er ook geen last van als ander verkeer wil inhalen.

Tip 5: fiets achter elkaar als de weg te smal is.

Is de weg te smal is om naast elkaar te fietsen? Of staat er bijvoorbeeld iets op de weg waar je langs moet? Ga dan achter elkaar fietsen. Ook bij plekken waar veel verkeer voorbij raast, is het soms praktischer om achter elkaar te fietsen. Laat jouw kind in zulke situaties altijd voorop fietsen, zodat jij het overzicht behoudt. Wanneer het kan, ga je er direct weer veilig naast fietsen. Heeft je kind een kleine kinderfiets, dan is het ook toegestaan om op de stoep te fietsen. Zelf loop je er dan naast, of fiets je op de weg of het fietspad ernaast.

Tip 6: geef tips, stel vragen én geef complimenten tijdens het fietsen.

Zorg dat je bij verschillende verkeerssituaties tips geeft en vragen stelt aan je kind. Zo volgt hij of zij niet alleen jouw voorbeeld, maar stimuleer je jouw kind ook om zelf na te denken. Besteed hierbij ook aandacht aan verkeersregels. Waar moet je op letten bij dat drukke kruispunt? Of als er een bus aankomt? Wie heeft er voorrang bij een rotonde? Probeer ook altijd uit te leggen waarom bepaalde keuzes goed of fout zijn. Door vragen te stellen, test je meteen of alle informatie is blijven hangen. Is dit niet zo? Herhaal de tips dan gewoon weer opnieuw. En gaat het goed? Vergeet dan niet om een compliment te geven!

Gaat je kind zelfstandig de weg op?

Heeft je kind na het oefenen van meerdere fietsroutes genoeg ervaring om zelfstandig op pad te gaan? Dan hebben we nog 2 extra tips, zodat je kind veilig op de fiets stapt.

Zorg dat jouw kind voldoende tijd heeft.
We kennen allemaal het spreekwoord 'haastige spoed is zelden goed'. Dit geldt zeker in het verkeer. Let er daarom goed op dat jouw kind niet gehaast op de fiets stapt. Hierdoor kan het gebeuren dat er minder goed wordt opgelet dan normaal. Ook is de snelste route niet altijd de veiligste. Omdat de veiligste route de beste optie is, is het belangrijk om voldoende tijd te hebben deze te kiezen. Je voorkomt zo ook dat er snel door het rode licht wordt gefietst om wat tijd in te halen.

Voorkom afleiding door de telefoon.
Afleiding op de fiets door gebruik van de mobiele telefoon zorgt helaas nog steeds voor veel ongelukken. Niet voor niets is het inmiddels ook op de fiets verboden om je telefoon in de hand te hebben.