Dit zijn de 5 grootste voordelen van elektrische auto’s

Vanaf 2030 moeten alle nieuwe auto's die in Nederland worden verkocht elektrisch zijn. Hiermee probeert de overheid doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen om CO2-uitstoot met 49% te verlagen. Met een elektrische auto draag je dus bij aan het milieu, maar wist je dat er ook voor jou persoonlijk heel veel pluspunten zijn? We nemen de 5 grootste voordelen met je door.

1. Subsidie

Voor de aanschaf van een elektrische auto ben je nu vaak nog een flink bedrag kwijt. Dit komt doordat je voor een elektrische auto al snel in het segment van nieuwe auto's terechtkomt. Er zijn subsidies die de aanschafprijs verlagen, maar daarbij geldt wel: 'op = op'. Gelukkig komen er steeds meer tweedehands elektrische auto's te koop, voor steeds schappelijkere prijzen. Benieuwd naar de voorwaarden van subsidies voor elektrische auto's? In dit artikel vertellen we er alles over.

2. Terugkerende kosten zijn lager

De terugkerende kosten van een elektrische auto zijn een stuk lager dan die van een brandstofauto. Je betaalt tot en met 2024 geen wegenbelasting en aanschafbelasting (en in 2025 krijg je hier 75% korting op), je betaalt een lagere bijtelling en er zijn minder onderhoudskosten. Dat laatste komt vooral doordat er in een elektrische auto veel minder bewegende onderdelen zitten dan in een brandstofauto. Je mist bijvoorbeeld de distributieriem, filters, bougies en er hoeft ook geen motorolie in. In veel situaties is een elektrische auto daarom gemiddeld genomen goedkoper dan een benzine- of dieselauto, berekende MilieuCentraal. Je leest er alles over in dit artikel.

3. Het rijdt rustiger

Alle elektrische auto's zijn automaten. Je hoeft dus niet te schakelen tijdens het rijden. Als je daar eenmaal aan gewend bent, rijdt het een stuk rustiger. Daarnaast maakt een brandstofauto veel meer geluid. Minder achtergrondruis zorgt ervoor dat je tijdens het rijden gefocust blijft. Er was, zeker toen de elektrische auto er net was, ook wat commentaar op die indrukwekkende stilte. Voor voetgangers en fietsers is het namelijk minder goed te horen dat er een auto aankomt. Daarom is het sinds 1 juli 2019 verplicht dat nieuwe elektrische auto's een Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) hebben. Dat is een systeem dat ervoor zorgt dat een auto geluid maakt als hij minder dan 20 kilometer per uur rijdt, of achteruitgaat.

4. Beter voor het milieu

Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ongeveer 60% minder CO2 uit dan een brandstofauto. Deze berekening maakte MilieuCentraal voor de complete productie en 220.000 gereden kilometers. Voor de stroom gingen ze uit van stroom uit het stopcontact die op dit moment nog 'grijs-groen' is, waarbij grijs staat voor stroom die is opgewekt uit bijvoorbeeld kolencentrales. Groen staat voor stroom die milieuvriendelijk is opgewekt, bijvoorbeeld door wind- of zonne-energie. Het aandeel groene energie wordt de komende jaren steeds groter. Zo wordt een elektrische auto steeds iets beter voor het milieu. Laad je de auto (bijna) volledig op met stroom van zonnepanelen? Dan stoot de auto nu al veel minder CO2 uit dan auto's met een uitlaat.

5. Grotere kreukelzone en stabielere wegligging

Elektrische auto's hebben een grotere kreukelzone (de plek die de klap opvangt in geval van een aanrijding) én het zwaartepunt ligt lager, waardoor de auto een stabielere wegligging heeft. Theo Dijkmans, expert zwaar materieel en techniek bij Achmea, verwacht dat elektrische auto's op termijn wel eens veiliger kunnen zijn dan auto's die rijden op benzine of diesel. Je leest er hier alles over, inclusief tips wat je er zelf aan kunt doen om zo veilig mogelijk om te gaan met een elektrische auto. Wist je bijvoorbeeld dat een elektrische auto heel snel optrekt? Dit kan in het begin even wennen zijn, maar eenmaal gewend, dan wil je vaak niet meer anders.

Voor een elektrische auto is er een passende verzekering

Iedere auto in Nederland moet verzekerd zijn. Bij Interpolis sluit je makkelijk en snel een autoverzekering af. Voor een elektrische auto kun je een speciale verzekering afsluiten, waarbij accessoires zoals de laadkabel, automatisch meeverzekerd zijn.