Elektrische auto’s: zó gebruik je ze veilig

Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt steeds sneller toe. Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten wat betreft veiligheid. We vroegen het aan Theo Dijkmans, expert zwaar materiaal en techniek bij Achmea.

'Elektrische auto’s hebben verschillende voordelen. Hierdoor zouden ze op termijn wel eens veiliger kunnen zijn dan auto’s die rijden op benzine of diesel,' vertelt Theo Dijkmans.

Veilig door een grotere kreukelzone

'Een van de voordelen aan elektrische auto’s is dat ze een accu hebben. Hierdoor hebben ze in principe een veel grotere kreukelzone dan auto’s waar een brandstofmotor onder de motorkap ligt.' Een kreukelzone is een zwakke plek in de dragende constructie van een auto die als het ware de klappen opvangt bij een aanrijding, om inzittenden beter te beschermen. 'Als autofabrikanten elektrische auto’s gaan ontwerpen en stoppen met het plaatsen van een accu in een auto die ontworpen is voor een verbrandingsmotor, dan kunnen daar echt stappen in worden gezet', zegt Dijkmans.

Elektrische auto’s zijn stabieler op de weg

Nog een voordeel van de afwezigheid van een motor, is het feit dat elektrische auto’s een stabielere wegligging hebben. Dijkmans: 'Het accupakket is een relatief zwaar onderdeel in een voertuig dat vrij laag ligt. Daardoor is de elektrische auto stabieler en zal ‘ie niet snel omslaan of gaan tollen.'

Elektrische auto’s worden niet vaak gestolen

Een elektrische auto is volgens Theo Dijkmans niet alleen veilig, maar ook is het risico op diefstal laag. 'Momenteel krijgen wij weinig meldingen van gestolen elektrische auto’s. Dat komt omdat dieven die auto’s nog maar lastig kwijt kunnen in het buitenland. In ons land staan overal laadpalen en hoef je meestal maar relatief korte afstanden af te leggen. In veel andere landen is dat nog een heel ander verhaal.'

Veilig opladen van een elektrische auto

Natuurlijk blijft het wel belangrijk dat je als elektrische autobezitter, je auto veilig oplaadt. In dit artikel geven we tips om goed om te gaan met de laadkabel van de elektrische auto.

Sta je toch een keer met een lege accu langs de weg? Met de Elektrische autoverzekering van Interpolis kun je rekenen op pechhulp, speciaal voor elektrische auto’s. Je wordt dan bij een lege accu gratis naar de dichtstbijzijnde laadpaal of een locatie naar keuze gesleept. En accessoires, zoals de laadkabel, zijn onbeperkt meeverzekerd.

Optrekken en opletten

Naast de risico’s die komen kijken bij het opladen, heeft Theo Dijkmans nog een paar tips voor bestuurders van elektrische auto’s. 'Elektrische auto’s kunnen heel snel optrekken. Je hoeft niet te schakelen en er zit vaak veel power in. Wie net is overgestapt, kan zich hierin vergissen'. Ook waarschuwt hij dat je op moet passen als je in een stad of dorp rijdt: 'Elektrische auto’s zijn een stuk stiller dan auto’s op fossiele brandstof. Fietsers en wandelaars horen je niet aankomen en lopen nog wel eens zonder goed te kijken de weg op', aldus Dijkmans.

Let op banden, drempels en remmen

Theo Dijkmans eindigt met een paar laatste tips.

  • Remmen bij een hybride auto
    Bij een hybride auto laadt de accu op doordat de auto remt. Je remt dan op de elektromotor. Als de accu vol zit, dan neemt dat iets remkracht weg. Niet iedereen zal het merken als je het niet weet, maar het is toch wel iets waar je rekening mee moet houden.
  • Let extra goed op als je iets hebt geraakt, bijvoorbeeld een stoepje of een verkeersdrempel
    Het accupakket van een elektrische auto zit laag, tussen de wielen. Dit is fijn voor de stabiliteit van de auto, maar de accu kan beschadigd raken als de onderkant van de auto tegen een stoeprand of verkeersdrempel aankomt. Dan is het risico op kortsluiting of zelfs brand ineens een stuk groter.
  • Check je banden regelmatig
    Elektrische auto’s hoeven in principe minder vaak naar de garage dan auto’s op fossiele brandstof. Er hoeven bijvoorbeeld geen olie- of luchtfilters te worden vervangen. Normaal houdt de garage de staat van je banden in de gaten als je toch langskomt. Ben je een tijd niet bij de garage geweest, dan is het belangrijk dat je dit zelf checkt. Hebben je banden nog voldoende profiel en zijn ze nog op spanning?

Elektrische auto’s in Nederland

In 2023 steeg het aantal volledig elektrische personenauto’s in Nederland tot ruim 330.000 stuks, een groei van 35% ten opzichte van 2022 (toen waren er ruim 245.000). Het aantal plug-in hybride personenauto’s steeg van ruim 144.000 tot 181.000. Het aantal laadpalen groeide mee. Het aantal (semi-)publieke laadpalen groeide in december 2023 naar ruim 140.000, een stijging van 26% ten opzichte van december 2022. Het aantal private laadpalen was in 2023 naar schatting 487.000.