Het effect van afleiding en rijervaring op jouw aandacht in het verkeer.

In het verkeer multitask je er vaak op los. Maar is ons brein wel gebouwd op het uitvoeren van meerdere complexe taken tegelijkertijd? In samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onderzochten wij wat het effect is van afleiding en rijervaring op jouw aandacht in het verkeer.

De uitslagen van dit onderzoek hebben we ook in de praktijk toegepast. In onderstaande aflevering van onze serie BewustBestuurd onderzoekt Victor Mids samen met 4 kandidaten wat het effect is van afleiding en rijervaring op jouw aandacht in het verkeer.

Valkuilen onervaren en ervaren bestuurders.

Uit ons onderzoek blijkt dat er veel verschillen zijn in rijgedrag tussen onervaren en ervaren bestuurders. Hieronder lees je de valkuilen van deze 2 groepen.

Valkuil ervaren bestuurders zit 'm in de gewenning van autorijden.
Ervaren bestuurders rijden meer op de automatische piloot. Zij stappen, ongeacht de situatie, vaak gewoon in de auto. Dat betekent ook dat ze vaker met gevaarlijke situaties op de weg rijden, zoals bij extreem weer, of als ze gestrest zijn. Zelf hebben ze minder het gevoel dat ze zich laten afleiden door het weer, de verkeerssituatie, hun eigen gemoedstoestand, of externe factoren zoals passagiers in de auto. 

Valkuil onervaren bestuurders zit 'm vooral in eigen onzekerheid.
Dat het gebrek aan ervaring een valkuil is voor onervaren bestuurders, is natuurlijk niet heel verrassend. Hier lijken ze zelf ook bewust van te zijn: ze geven aan nog onzeker te zijn over hun eigen rijvaardigheden. Ook geven ze toe nog regelmatig te schrikken van andere weggebruikers of verkeerssituaties. Autorijden maakt hen soms angstig. Situaties als een onduidelijke navigatie of opgebroken wegdek helpen daar niet in mee. Onervaren bestuurders kiezen vaker voor een de gemakkelijke optie zoals een extra rondje rijden voor een makkelijkere parkeerplek, of omrijden via een weg die makkelijker is.

Onervaren bestuurders trekken zich meer aan van wat anderen van hun rijstijl vinden dan ervaren bestuurders. Ervaren bestuurders maken zich niet zo druk om wat anderen vinden en zijn overtuigd dat anderen zich veilig voelen bij hun in de auto.
Afbeelding bij BewustBestuurd: in hoeverre beïnvloeden externe factoren je rijgedrag?

Multitasken in de auto, is dat wel verstandig?

Luister jij weleens een podcast in de auto? Of voer je telefoongesprekken, of praat je met een bijrijder? Dan ben je dus aan het multitasken. Ervaren bestuurders doen dit vaker dan onervaren bestuurders.

Kunnen we wel multitasken?
Het werkgeheugen in ons brein voert complexe taken uit en moet tijdens multitasking continu schakelen. Dit kan tijdrovend zijn en de kans op fouten vergroten. Tijdens deze schakelingen neem je namelijk geen nieuwe informatie op. Hierdoor blijft jouw aandacht hangen bij de vorige taak, waardoor je minder hersencapaciteit gebruikt en minder aandacht hebt voor de nieuwe taak. Dit wordt ook wel ‘selectieve aandacht’ genoemd. Multitasken in de auto kun je dus beter niet doen.

5 tips om afleiding in het verkeer te voorkomen:

  1. Schakel je telefoon uit. Een van de grootste afleidingen tijdens het rijden is het gebruik van je telefoon. Een inkomend gesprek kan je afleiden van de weg en daardoor de kans op ongelukken vergroten. 
  2. Gebruik je GPS alleen indien nodig. Navigatie is een waardevol hulpmiddel tijdens het rijden, maar het kan ook een grote afleiding zijn. Probeer vooraf de route te plannen of gebruik de navigatiestem om je de weg te wijzen. 
  3. Zorg voor een opgeruimde auto. Een rommelige auto kan ook zorgen voor veel afleiding. Zorg ervoor dat je auto schoon en opgeruimd is voordat je gaat rijden. Zo kan je makkelijker je aandacht bij de weg houden.
  4. Eet en drink niet achter het stuur. Het is belangrijk om geconcentreerd te blijven op de weg en niet afgeleid te worden door het zoeken naar snacks of drinken tijdens het rijden.
  5. Wees op alles voorbereid. Bijvoorbeeld als een kind vlak voor je auto rent of een dier dat op de weg verschijnt. Het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn op mogelijke onverwachte situaties. Bewaar daarom altijd voldoende afstand tot de auto voor je en blijf alert op de weg.
Beeld bij BewustBestuurd: in hoeverre bereid je een autorit voor?

Rij bewust, verzeker bewust.

Bewust aan het verkeer deelnemen is belangrijk. Net als de keuze die je maakt voor het verzekeren van je auto. Met onze nieuwe autoverzekering AutoBewust kies je zelf wat je wel en niet verzekert, en houd je je premie laag.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis zet zich in voor de veiligheid en het welzijn van haar klanten. Met de BewustBestuurd campagne wil Interpolis een positieve impact hebben op het rijgedrag van Nederlandse automobilisten en bijdragen aan een veiliger verkeersklimaat.