Hoe rijd je veilig met slecht weer?

Ieder seizoen hebben we in Nederland een aantal keer te maken met extreem weer. Denk bijvoorbeeld aan enorme regenbuien, harde wind, of hagel. Het verkeer in Nederland is bij extreem weer altijd erg druk. Extreme weersomstandigheden in combinatie met drukte kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Met een goede rijstijl draag je bij aan de verkeersveiligheid. In dit artikel geven we je een aantal tips om veilig te rijden met slecht weer.

Tip 1: rijd zonder afleiding.

Deze tip is een beetje een inkopper, maar wel belangrijk. Of het nu goed of slecht weer is: het spreekt voor zich dat je tijdens het rijden ook echt focust op het autorijden. Appen terwijl je rijdt, is niet de bedoeling. Toch appen we nog steeds terwijl we achter het stuur zitten. Even snel de klant appen dat je wat later bent; even snel reageren op het berichtje dat de meeting op kantoor is verzet of een appje naar het thuisfront. Door dit te doen, word je een gevaar op de weg. Bij Interpolis ontwikkelden we een handige app die je helpt om zonder afleiding te rijden: AutoModus. Deze app helpt jou om je telefoon tijdens het rijden links te laten liggen. Wat je ook doet: zorg dat je zonder afleiding de weg op gaat.

Tip 2: blijf altijd kalm.

Het klinkt logisch, maar in stresssituaties kan de adrenaline flink oplopen. Blijf in ieder geval rustig en houd je hoofd koel. Als het slecht weer is, zorg dan dat je rustig optrekt. Pas je snelheid aan en maak geen abrupte stuurbewegingen. Houd beide handen op het stuur en kijk ver vooruit. Ook is het slim om meer afstand te houden van het voertuig voor je dan je normaal gesproken doet. Met deze rijstijl verklein je de kans op ongelukken.

Tip 3: weet hoe je moet remmen bij slecht weer.

Remmen bij slecht weer is een vak apart. Elke situatie vraagt om een andere manier van remmen. We delen een paar trucs met je over hoe je moet remmen.

  • Remmen bij een noodstop.
    Als je in een schakelauto rijdt, moet je bij een noodstop je rem en je koppeling tegelijk intrappen. Doe je dit hard genoeg, dan kan je rempedaal gaan trillen. Raak niet in paniek. Dit is je ABS, het antiblokkeersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat wielen niet blokkeren als je opeens hard remt. Laat je rem dus niet los. Heb je geen ABS? Ga dan niet vol op de rem. Rem pompend en rem door als je voelt dat de banden weer grip hebben.

  • Remmen bij een gladde bocht.
    Soms is niet remmen ook verstandig. Moet je een gladde bocht door, laat het gas dan van tevoren los. De kans bestaat anders dat je moet gaan remmen en dan verliezen de wielen grip. Je auto gaat dan slippen. Geef in de bocht ook geen gas bij, dan is er namelijk een groter slipgevaar. Het is aan te raden om pas na de bocht weer op je gaspedaal te duwen.

  • Remmen bij plotselinge gladheid.
    Lijkt de weg opeens een ijsbaan en word je verrast door plotselinge gladheid? Kijk dan naar waar je heen wilt en pas aan door rustig bij te sturen. Trap hierbij je koppeling in en laat daarna pas het gas los. Werkt dit niet? Blijf dan sturen naar waar je heen wilt. Kun je echt niet anders, maak dan een noodstop.

Kortom: wees extra voorzichtig op de weg als er slecht weer op komst is.

Met bovenstaande tips en een voorbeeldige rijstijl, is de kans het grootst dat je veilig op je bestemming aankomt. Tenslotte: zorg dat je in ieder geval goed bent verzekerd voor het geval dat er wel iets mocht gebeuren.