Koffer gepakt? Denk aan je reis­documenten voor je vakantie begint

Het is tijd om op vakantie te gaan. Je koffer staat klaar bij de deur en alle voorbereidingen zijn getroffen. Voordat je vertrekt, is het belangrijk om je reisdocumenten in orde te hebben. Denk aan je persoonlijke documenten, zoals je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat, geven we je graag een aantal handige tips. Wist je bijvoorbeeld dat je vaak een creditcard nodig hebt om de borg voor je huurauto te betalen?

Een ontspannen vakantie begint met een goede voorbereiding. Als je zorgt dat alles op orde is, kun je optimaal genieten. Hieronder vind je 6 tips om te controleren of je reisdocumenten in orde zijn en om onaangename verrassingen op je vakantieadres te voorkomen.

Tip 1: Controleer ruim op tijd de geldigheid van je legitimatiebewijs.

Als je een nieuw legitimatiebewijs nodig hebt, kan het even duren voordat dat geregeld is. Houd er ook rekening mee dat sommige landen buiten Europa eisen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst of vertrek. Zorg dus voor een goede voorbereiding en zoek informatie op over jouw vakantiebestemming.

Tip 2: Maak een kopie van alle belangrijke documenten.

Het verliezen van je paspoort of identiteitskaart tijdens je reis is erg vervelend. Maak daarom een kopie en bewaar deze veilig in je telefoon. Hoewel dit geen officieel document is, kan het je wel helpen bij bijvoorbeeld het doen van aangifte of het aanvragen van een nooddocument. Maak ook foto's van andere belangrijke (reis)documenten met je telefoon, en stuur ze naar jezelf via e-mail. Op die manier heb je er nog steeds toegang toe als je je telefoon kwijtraakt of als deze gestolen wordt. Als je liever een papieren kopie in je koffer wilt meenemen, zorg er dan voor dat je de juiste persoonsgegevens afschermt om identiteitsfraude te voorkomen. Lees meer over hoe je veilig een kopie kunt maken van je paspoort of identiteitskaart.

Tip 3: Doe direct aangifte bij verlies of diefstal.

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het gebeuren dat je belangrijke documenten zoals je paspoort of identiteitskaart verliest. Meld het verlies of de diefstal zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie, en doe aangifte om eventueel misbruik van jouw identiteit te voorkomen. Vraag vervolgens bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw legitimatiebewijs aan. Hetzelfde geldt voor het verlies of de diefstal van je rijbewijs. Meld dit direct bij de RDW, zodat je rijbewijs geblokkeerd wordt. Het is niet toegestaan om zonder geldig rijbewijs te rijden.

Tip 4: Neem altijd je zorgpas mee.

Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland reist, het is handig om je zorgpas altijd bij je te hebben. Op deze manier kan een huisarts of ziekenhuis gemakkelijk zien bij welke zorgverzekeraar je verzekerd bent. Vaak kun je je zorgpas ook in de app van je zorgverzekeraar vinden. Als je een zorgverzekering hebt bij Interpolis, heb je alle gegevens bij de hand met behulp van de Interpolis Zorg app.

Tip 5: Neem een creditcard mee voor noodgevallen.

Tijdens je reis hoop je natuurlijk geen noodgevallen mee te maken. Maar mocht er toch iets onverwachts gebeuren, dan is het handig om een creditcard bij te hebben om onverwachte kosten te betalen. Bijvoorbeeld als je een vervangende auto moet huren, omdat je eigen auto kapot is. Houd er rekening mee dat je vrijwel altijd een creditcard nodig hebt om de borg voor je huurauto te betalen. Ga je op vakantie buiten Europa? Vergeet dan niet om de instellingen in de internetbankieren-app van jouw bank aan te passen, zodat je je betaalpas buiten Europa kunt gebruiken om geld op te nemen en te pinnen. Na je vakantie zet je deze instellingen gemakkelijk weer terug.

Tip 6: Houd je groene kaart bij de hand.

Met de groene kaart toon je in het buitenland aan dat je motorrijtuig verzekerd is. Sinds 1 juli 2020 is de kaart niet meer groen, maar volledig wit. Download de Interpolis App als je deze nog niet hebt. Zo heb je jouw groene kaart altijd op je smartphone bij de hand.