Jonge fietsers onderweg verslingerd aan telefoon

Nu de zomervakantie weer voorbij is, gaan veel scholieren weer op pad. Uit onderzoek van Interpolis (uitgevoerd door Motivaction) onder 880 scholieren blijkt dat 2 op de 3 middelbare scholieren nog steeds de telefoon op de fiets gebruikt. Sterker nog, het blijkt de norm onder scholieren. Lees hieronder de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

64% van de scholieren gebruikt nog steeds de telefoon op de fiets

Tijdens het fietsen geven zij aan regelmatig berichten te lezen (47%), berichten te typen (35%), foto’s te maken (39%), muziek te kiezen (39%) of andere dingen op te zoeken op hun mobiele telefoon (35%).

Scholieren vinden telefoongebruik op de fiets normaal

Vrijwel alle scholieren denken dat anderen ook hun telefoon gebruiken op de fiets (99%). Een grote meerderheid daarvan, namelijk 80%, geeft aan te verwachten dat anderen het ook normaal vinden om de telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Ook de mate van zelfoverschatting is hoog. 80% van de scholieren vindt het eigen gebruik van de telefoon op de fiets geen probleem, en bijna de helft (43%) geeft aan dat zij prima kunnen fietsen terwijl zij met hun telefoon bezig zijn.

De telefoon gebruiken uit gewoonte

Uit de cijfers blijkt ook dat de mobiele telefoon een grote rol speelt in de levens van scholieren. Voor meer dan de helft (53%) is het een gewoonte om hun telefoon te gebruiken. Het onderzoek laat daarnaast zien dat er ook negatieve kanten aan al dat telefoongebruik zitten. 1 op de 4 scholieren ervaart namelijk wel eens problemen door het gebruik van de telefoon. Zo geven zij aan niet toe te komen aan hun huiswerk, of zich onrustig te voelen wanneer zij niet in de buurt van hun telefoon zijn.

PhoNo helpt je mobielvrij te fietsen

Interpolis zet zich in om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Yvette Melis, verantwoordelijk voor mobiliteitsoplossingen binnen Interpolis: "Naast het app-verbod en handhaving weten we uit onderzoek dat apps kunnen helpen om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Daarom ontwikkelden we de gratis app PhoNo. Die app helpt scholieren om zonder afleiding van hun mobiele telefoon van A naar B te komen." Met de app fiets je niet alleen mobielvrij, maar spaar je ook punten voor het goede doel. Zo haalden PhoNo-fietsers vorig jaar € 60.000,- op voor Stichting De Noordzee, die hiermee opruimacties kunnen organiseren om stranden in Nederland schoon te houden.

PhoNo is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Scholier van nu is de bestuurder van de toekomst

Uit eerder onderzoek blijkt dat bij 68% van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt. En telefoons kunnen je gemakkelijk afleiden, zeker als je ook (een van) je handen gebruikt om een berichtje te lezen, te typen of een foto te maken. Als je je telefoon gebruikt fiets je langzamer, kijk je slechter en let je minder goed op andere verkeersgebruikers, vervolgt Yvette Melis. "Dat zo veel jongeren hun telefoon gebruiken op de fiets, baart ons zorgen. Ik hoop dat we bij deze scholieren al een gedragsverandering kunnen realiseren voordat ze beginnen met autorijden. Want zij stappen over enkele jaren óók in de auto. Jonge automobilisten hebben al gauw zes keer meer kans op een ongeluk. Dat wordt niet beter als ze gewend zijn om hun mobieltje te gebruiken in het verkeer."

Mobiel telefoongebruik op de fiets voorkomen

Het blijkt voor veel mensen niet makkelijk om de telefoon te mijden terwijl ze in de auto zitten of op straat fietsen. Om dit toch te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kunt doen, zegt Melis. "Bekijk vooraf hoe je wil fietsen, stel de navigatie al in en zet het geluid hard. Wil je toch iets opzoeken of een berichtje sturen, stop dan even op een veilige plek langs de weg. En gebruik de PhoNo app, die helpt om telefoongebruik te vermijden."