Zo kies je de autoverzekering die bij jou past

Je auto wil je natuurlijk goed verzekeren. Naast een basisdekking, kun je ook kiezen voor ruimere dekkingen. Wij vertellen je meer over hoe je de autoverzekering kiest die past bij jouw auto.

Er zijn 3 basisdekkingen voor je autoverzekering

Het idee daarvan is eenvoudig: hoe uitgebreider de dekking van je autoverzekering, hoe meer schade-oorzaken gedekt zijn. Natuurlijk is er ook een verschil in premie. Voor een ruimere dekking betaal je ook een hogere premie. Er zijn 3 basisdekkingen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor iedere autobezitter

Wettelijke aansprakelijkheid (WA) is de meest beperkte vorm voor een autoverzekering. Met WA ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt dus niet vergoed. Wil je dat wel, dan is het verstandig om te kiezen voor een ruimere dekking.

Met beperkt casco of volledig casco ben je voor meer schade-oorzaken verzekerd

Je kunt met een autoverzekering van Interpolis ervoor kiezen om je auto uitgebreider te verzekeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor WA + Beperkt Casco. Dit wordt ook wel een beperkt cascoverzekering of WA plus verzekering genoemd. Hiermee verzeker je ook bepaalde schades aan je eigen auto, bijvoorbeeld schade door diefstal, inbraak, brand, storm, hagel of botsingen met dieren. En ook ruitschade is dan verzekerd.


De meest uitgebreide dekking is WA + Volledig Casco. Dit wordt ook wel een volledig cascoverzekering of allriskverzekering genoemd. Voor de meeste schadeoorzaken ben je dan verzekerd. Ook voor schade die je zelf rijdt. Bijvoorbeeld als je van de weg raakt, ergens tegenaan rijdt of een botsing veroorzaakt.
Een geparkeerde auto

Welke dekking past bij jouw auto?

Welke dekking het meest geschikt is voor jouw auto, hangt af van je eigen situatie en wensen. De leeftijd van je auto kan een richtlijn geven. Voor auto’s die jonger zijn dan 6 jaar, wordt in de meeste gevallen WA + Volledig Casco gekozen. Auto’s van 6 tot 10 jaar oud worden vaak verzekerd met WA + Beperkt Casco. En voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar, is WA de vaakst gekozen dekking.

Toch is de leeftijd van je auto niet allesbepalend voor welke dekking je kiest

Heeft je auto bijvoorbeeld een hoge dagwaarde of ben je er erg afhankelijk van? En heb je niet veel geld achter de hand voor schadeherstel? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een ruimere dekking. Misschien heb je juist wél een spaarpotje om onverwachte schades zelf te herstellen. Dan kun je kiezen voor een minder uitgebreide dekking.

Ook het aantal schadevrije jaren kan een rol spelen

Het aantal jaren dat je schadevrij rijdt, heeft namelijk invloed op de hoogte van de premie. Bij meer schadevrije jaren kan het verschil in premies tussen de basisdekkingen kleiner worden. Maak daarom altijd een goede vergelijking tussen de verschillende mogelijkheden, voordat je een definitieve keuze maakt.