Zo kies je de autoverzekering die bij jou past.

Je auto wil je natuurlijk goed verzekeren. Naast een basisdekking, kun je ook kiezen voor ruimere dekkingen. Wij vertellen je meer over hoe je de autoverzekering kiest die past bij jouw auto.

Er zijn 3 basisdekkingen voor je autoverzekering.

Het idee daarvan is eenvoudig: hoe uitgebreider de basisdekking van je autoverzekering, hoe meer schade-oorzaken gedekt zijn. Natuurlijk is er ook een verschil in premie. Voor een ruimere basisdekking betaal je ook een hogere premie. Er zijn 3 basisdekkingen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor iedere autobezitter.

Wettelijke aansprakelijkheid (WA) is de meest beperkte vorm voor een autoverzekering. Met WA ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt dus niet vergoed. Wil je dat wel, dan is het verstandig om te kiezen voor een ruimere basisdekking.

Met beperkt casco of volledig casco ben je voor meer schade-oorzaken verzekerd.

Je kunt met een autoverzekering van Interpolis ervoor kiezen om je auto uitgebreider te verzekeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor WA + Beperkt Casco. Dit wordt ook wel een beperkt cascoverzekering of WA plus verzekering genoemd. Hiermee verzeker je ook bepaalde schades aan je eigen auto, bijvoorbeeld schade door diefstal, inbraak, brand, storm, hagel of botsingen met dieren. En ook ruitschade is dan verzekerd.


De meest uitgebreide basisdekking is WA + Volledig Casco. Dit wordt ook wel een volledig cascoverzekering of allriskverzekering genoemd. Voor de meeste schadeoorzaken ben je dan verzekerd. Ook voor schade die je zelf rijdt. Bijvoorbeeld als je van de weg raakt, ergens tegenaan rijdt of een botsing veroorzaakt.
Een geparkeerde auto

Welke basisdekking past bij jouw auto?

Welke dekking het meest geschikt is voor jouw auto, hangt af van je eigen situatie en wensen. De leeftijd van je auto kan een richtlijn geven. Voor auto’s die jonger zijn dan 6 jaar, wordt in de meeste gevallen WA + Volledig Casco gekozen. Auto’s van 6 tot 10 jaar oud worden vaak verzekerd met WA + Beperkt Casco. En voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar, is WA de vaakst gekozen dekking.

Toch is de leeftijd van je auto niet allesbepalend voor welke dekking je kiest.

Heeft je auto bijvoorbeeld een hoge dagwaarde of ben je er erg afhankelijk van? En heb je niet veel geld achter de hand voor schadeherstel? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een ruimere basisdekking. 

Uitgebreide autoverzekering of autoverzekering met keuzes?

Bij Interpolis kun je kiezen voor een uitgebreide autoverzekering of een autoverzekering met keuzes. Beide bestaan uit de 3 hierboven genoemde basisdekkingen.

De 1e valt bij Interpolis onder de Alles in één Polis. Deze verzekering kan interessant zijn als je meerdere verzekeringen in de Alles in één Polis afsluit, omdat de pakketkorting dan oploopt tot 12%. Daarnaast zijn de dekkingen ruim. Je hebt bijvoorbeeld geen verplicht eigen risico, vrije reparatiekeuze en dezelfde no-claimkorting op een 2e auto.

Bij de autoverzekering met keuzes kun je de basisdekkingen uitbreiden, maar dit hoeft niet. Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past en kun je de premie laag houden. Er geldt bijvoorbeeld keuze voor vrijwillig eigen risico, wel of geen vrije reparatiekeuze, en keuze tussen 1 of 3 jaar aanschaf- of nieuwwaarderegeling.

Benieuwd welke autoverzekering het beste bij jou past?