Mannen vinden zichzelf betere bestuurder, maar nemen ook meer risico’s.

In het verkeer word je voortdurend geconfronteerd met keuzes. Of het nu gaat om het wisselen van rijstrook of hoeveel afstand je houdt tot de auto voor je. In samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onderzochten wij hoe jij en ik vanuit ons brein keuzes maken in het verkeer. En waarom vrouwen in het verkeer andere keuzes maken dan mannen.

De uitslagen van dit onderzoek hebben we ook in de praktijk toegepast. In onderstaande aflevering van onze serie BewustBestuurd onderzoekt Victor Mids samen met 4 kandidaten waarom vrouwen en mannen vaak andere keuzes in het verkeer maken.

Mannen vinden zichzelf betere bestuurder.

Mannelijke automobilisten schatten zichzelf, meer dan vrouwen zichzelf, in als een goede, veilige en ervaren bestuurder. Mannen verwachten dat anderen hun ook als een goede bestuurder zien. Al maakt dat ze overigens niets uit, want mannen trekken zich weinig aan van wat anderen van hun rijstijl vinden.

Vrouwen daarentegen voelen zich gauw onzeker als iemand anders iets zegt over hun manier van autorijden. Mannen hebben een sterkere behoefte om zelf te rijden dan vrouwen. Vrouwen vinden het sneller prima om bij hun partner als passagier in de auto te zitten.

Vrouwen kijken vaker van tevoren waar ze kunnen parkeren.

Vrouwen stellen vaker de stoel en spiegels af ter voorbereiding op hun autorit en maken hun voorruit schoon. Daarnaast kijken ze ook vaker dan mannen van tevoren waar ze kunnen parkeren op de eindbestemming. Mannen checken vaker de bandenspanning van de auto.
Visual bij BewustBestuurd: In hoeverre beïnvloeden externe factoren je rijgedrag?

Stereotype threat.

Wanneer vrouwen te horen krijgen dat ze slechter zijn in bijvoorbeeld inparkeren dan mannen, dan zullen ze hierin ook slechter presteren. Dit fenomeen heet: stereotype threat. Daarbij gaat iemand onderpresteren door de 'dreiging' van een stereotype. Dit komt mogelijk door de stress die dit met zich meebrengt.

Mannen zijn vaker betrokken bij verkeersongevallen en onveilige situaties.

Mannen nemen meer risico in het verkeer, en geven vaker aan dat zij een bijna aanrijding hebben veroorzaakt doordat ze afgeleid waren. 3% van de mannen geeft aan dat dit 3 keer of vaker is gebeurd in de afgelopen 3 jaar. Ook zijn mannen vaker achterop een andere auto gereden, de controle over het stuur verloren, ze hebben een aanrijding veroorzaakt omdat ze geen voorrang verleenden, of hebben frontale botsingen veroorzaakt. Mannen begaan vaker verkeersovertredingen dan vrouwelijke bestuurders, zoals door rood licht rijden, rechts inhalen, bumperkleven, onnodig links blijven rijden en geen gordel dragen.

5 tips voor rijgedrag in het verkeer:

  1. Houd voldoende afstand. Belangrijk om te onthouden bij het autorijden is dat je altijd voldoende afstand achter andere voertuigen moet bewaren. Het is aanbevolen om minimaal 2 seconden afstand te houden en bij slechte weersomstandigheden minstens 4 seconden. 
  2. Wees alert op je omgeving. Let altijd goed op de weg en het verkeer. Wees bewust van je omgeving en kijk altijd rond om te zien wat er gebeurt. 
  3. Pas je snelheid aan. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar een te hoge snelheid is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Pas je snelheid aan op de omstandigheden op de weg.
  4. Stop wanneer je te moe bent. Het is gevaarlijk om door te blijven rijden als je te moe bent. Dit kan leiden tot een ongeval, en oververmoeidheid is een groter risico dan de meeste mensen zich realiseren. Als je moe bent, ga dan opzoek naar een veilige plek om te stoppen en rust uit.
  5. Voorkom afleiding. Een van de grootste risico's op de weg is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden. Zorg ervoor dat je de telefoon weglegt of op stil zet voordat je de auto instapt. Afleiding kan leiden tot gevaarlijke situaties, en daar moeten we ons bewust van zijn.
Visual bij BewustBestuurd: In hoeverre bereid je een autorit voor?

Rij bewust, verzeker bewust.

Bewust aan het verkeer deelnemen is belangrijk. Net als de keuze die je maakt voor het verzekeren van je auto. Met onze nieuwe autoverzekering AutoBewust kies je zelf wat je wel en niet verzekert, en houd je je premie laag.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis zet zich in voor de veiligheid en het welzijn van haar klanten. Met de BewustBestuurd campagne wil Interpolis een positieve impact hebben op het rijgedrag van Nederlandse automobilisten en bijdragen aan een veiliger verkeersklimaat.