Net je rijbewijs gehaald? Zo ga je veilig op weg

Na maanden rijlessen heb je het dan eindelijk gehaald: je rijbewijs! Toch maakt het halen van je rijbewijs je nog geen ervaren chauffeur. Uit onderzoek blijkt dat jonge automobilisten van 18 tot en met 24 jaar tot 7 keer meer kans maken op een ongeluk dan ervaren automobilisten. Om veilig op weg te kunnen, geven wij je een aantal praktische tips.

Rijd regelmatig

Om steeds zekerder te worden in de auto en te wennen aan het verkeer om je heen, is het belangrijk dat je regelmatig een stukje rijdt. Wanneer je niet beschikt over een eigen auto, bied dan bij je ouders, vrienden of familie aan om de bestuurder te zijn als jullie er met de auto op uit gaan. Zij zullen het af en toe wel fijn vinden om lekker uit te rusten op de passagiersstoel! Nog een ander voordeel: want je hebt meteen iemand bij je die met je mee kan kijken tijdens het autorijden.

Rijd mobielvrij

Tijdens je rijles heeft je rijinstructeur misschien al verteld over afleiding in het verkeer. Ondanks dat het verboden is, is het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden vaak een oorzaak van die afleiding. Rijd daarom mobielvrij met de AutoModus app. Je kunt met de app je navigatie blijven gebruiken én de niet storen-functie aanzetten, zodat je geen berichten meer ontvangt. 

Met AutoModus spaar je ook direct mee voor een goed doel: KiKa, de Voedselbank of Stichting Verkeersslachtoffers. Wil jij ook veilig van A naar B komen en mobielvrij rijden? Download AutoModus dan gratis in de App Store of via de Google Play Store.

Verzeker je 1e auto

Misschien dat je na het behalen van je rijbewijs je 1e auto gaat aanschaffen. Een WA-verzekering is voor je auto verplicht als je ermee de weg op gaat. Deze grote aankoop wil je natuurlijk wel goed verzekeren! Met de juiste autoverzekering (met cascodekking) verzeker je jouw auto tegen diefstal en schade. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een verzekering die bij jou past? Lees dan meer over de verschillende dekkingen van de Interpolis Autoverzekering.

Volg de Blikveld trainingen van TeamAlert

Als je na je rijexamen voor het eerst zelf de weg op gaat, kan het best spannend zijn om te anticiperen op het drukke verkeer. Met de online Blikveld trainingen van TeamAlert oefen je met verschillende verkeerssituaties en leer je risico’s op de weg beter inschatten.

Gebruik navigatie als je de weg niet kent

Autorijden en tegelijkertijd de weg zoeken kan als onervaren chauffeur best lastig zijn. Stel daarom, voordat je gaat rijden, je navigatie in. Bijvoorbeeld via de AutoModus app. Hierdoor kun jij je focussen op de weg en het verkeer om je heen.

Oefen op een rustige plek

Ben je nog niet helemaal zeker van je rijkunsten en vind je met 100 kilometer per uur over de snelweg rijden nog te spannend? Begin dan met oefenen op wegen die wat meer achteraf liggen. En doe dat op een rustig moment van de dag, zodat je weinig last hebt van verkeer om je heen. Heb je dit onder de knie? Breid dan je route uit naar een woonwijk, rijd vervolgens in de stad en pak tot slot voorzichtig een stukje snelweg mee. Om te oefenen met meer verkeer om je heen, kun je er ook eens voor kiezen om op de wat drukkere momenten in de auto te stappen.

Voorkom pech onderweg

Stil komen te staan met de auto is ook voor ervaren bestuurders geen pretje. Maar voor jou als onervaren bestuurder is alles nieuw. Om pech onderweg of schade aan je auto te voorkomen, is het belangrijk dat je weet hoe je je auto goed onderhoudt. We hebben een aantal tips op een rij gezet hoe je de kans op schade aan je auto verkleint.