Zo maak je jouw auto klaar voor de vakantie

Jaarlijks gaat ongeveer 4 op de 10 Nederlanders met de auto op vakantie. Heerlijk, want je eigen auto biedt vrijheid. Met deze tips verklein je de kans op autopech op vakantie.

Een geslaagde autovakantie begint met een goede voorbereiding

Met de eigen auto op vakantie gaan biedt veel voordelen. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Ook is het makkelijk om spullen mee te nemen naar je vakantiebestemming. Of om leuke souvenirs en lokale lekkernijen mee terug naar huis te nemen natuurlijk. Wat je ook van plan bent tijdens jouw autovakantie: pech onderweg wil je voorkomen. Met een aantal simpele voorbereidingen verklein je de kans op autopech.

Maak je auto vakantieklaar

Dat jij vakantie hebt, betekent niet dat jouw auto dat ook heeft. Sterker nog: tijdens de vakantie stel je jouw auto behoorlijk op de proef. Je maakt veel kilometers. Zorg er daarom voor dat je auto klaar is voor de trip. Denk in ieder geval aan de volgende zaken:
 • Check de koelvloeistof. Tijdens de zomervakantie kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Een oververhitte motor wil je voorkomen.
 • Controleer het oliepeil voor vertrek én tijdens je reis. Doe dit in de ochtend, voordat je met de auto op pad gaat.
 • Zorg ervoor dat de banden op de juiste spanning staan. Dit vergroot de veiligheid én bespaart je brandstof.
 • Ga je met de caravan op vakantie? Mogelijk heeft deze een tijd stilgestaan. Controleer daarom de banden. Deze kunnen namelijk uitgedroogd zijn. Door hier voor vertrek naar te kijken, verklein je de kans op een klapband.
 • Heb je een auto met remschijven aan de achterkant? In Nederland zelf heb je deze remmen bijna nooit nodig. Tijdens de vakantie kan dit wel het geval zijn, bijvoorbeeld bij een steile afdaling of zware bagage. Laat de remmen daarom voor de vakantie gangbaar maken.
Het oliepijl in de automotor wordt gemeten

Ga altijd uitgerust op weg

Heb je aan alle voorbereidingen gedacht? Mooi! Dan kun je met een gerust hart op weg naar jouw vakantiebestemming. Zorg er wel altijd voor dat je goed bent uitgerust als je achter het stuur kruipt. Vermoeidheid kan namelijk gevaarlijke situaties in het verkeer opleveren. Zeker op drukke (snel)wegen in het buitenland. Je bent daar niet bekend en misschien gelden er andere regels. Met de volgende tips stap je uitgerust in de auto:
 • Zorg voor voldoende slaap voor vertrek.
 • Zoek voorafgaand aan vakantie op welke verkeersregels er gelden in de landen waar je doorheen rijdt.
 • Neem steeds na twee uur rijden een kwartier rust.
 • Zie de reis zelf als het eerste deel van de vakantie: geniet ervan en bepaal je eigen tempo.

Neem materialen mee die je nodig hebt bij autopech

Ondanks alle voorbereidingen, is pech onderweg of een ongeval niet altijd te voorkomen. Neem daarom altijd de nodige materialen mee, zoals:
 • Een reflecterend veiligheidsvest. Zo ben je goed te zien als je langs de weg komt te staan. In veel landen is het verplicht om voor iedere inzittende een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
 • Een gevarendriehoek. Daarmee waarschuw je medeweggebruikers bij pech onderweg. In bijna alle Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben.
 • Een reservewiel, krik en wielsleutel. Op een lekke band zit je tijdens je vakantie niet te wachten. Zorg ervoor dat je de juiste materialen meeneemt om een band te kunnen verwisselen.
 • Een noodhulpset, met startkabels en een sleepkabel. Zo heb je zelf de materialen bij de hand die nodig zijn als de motor van je auto niet meer wil starten.