Een reisverzekering afsluiten: hier moet je op letten

Met een reisverzekering verzeker je onverwachte kosten door schade of hulpverlening tijdens een vakantie. Of dit nu in eigen land is of over de grens. Want waar je ook vakantie viert: het brengt risico’s met zich mee. Je kunt te maken krijgen met diefstal van je spullen of een ongeval. Of met pech onderweg, waardoor je een extra overnachting moet boeken. Hoe weet je wat bij jouw situatie past? Lees waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering.

Waarom heb je een reisverzekering nodig?

Het afsluiten van een reisverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel heel nuttig. Je kunt altijd te maken krijgen met een onvoorziene noodsituatie of schade, en met een reisverzekering dek je de extra kosten die je in deze situaties maakt. Denk daarbij aan het eerder afbreken van je reis of juist een langer verblijf door ongeval of ziekte. 

Wanneer sluit je een reisverzekering af?

Een reisverzekering sluit je af vóórdat je op vakantie gaat. Daarbij kun je kiezen tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering:
 • Wil je slechts 1 vakantie verzekeren? Dan is een kortlopende reisverzekering een slimme keuze. Je betaalt dan namelijk alleen voor de dagen dat je op vakantie bent.
 • Ga je meerdere keren in het jaar een weekendje weg, op fietsvakantie naar de Veluwe of op reis naar een verdere bestemming? Of duurt je vakantie langer dan 20 dagen? Dan ben je met een doorlopende reisverzekering voordeliger uit. Hoe vaak je op reis gaat, maakt niet uit: de premie blijft hetzelfde. 
Tip: Wist je dat een weekend weg in eigen land ook onder de reisverzekering valt? De reisverzekering geldt namelijk al bij 1 geboekte overnachting. Hierdoor is de doorlopende reisverzekering vaak voordeliger dan je denkt. 

Bepaal bij het afsluiten van je reisverzekering welke dekking je nodig hebt

Op de kortlopende reisverzekering kun je kiezen voor alleen dekking in Nederland. Ideaal als je de grens niet overgaat. Daarnaast kun je op zowel de kortlopende reisverzekering als de doorlopende reisverzekering kiezen uit Europadekking of werelddekking. Controleer voor vertrek onder welke dekking jouw vakantiebestemming valt, zodat je de juiste keuze maakt.
Een ingepakte vakantiekoffer

Bepaal hoeveel risico je kunt lopen wanneer je moet annuleren

Je kijkt al weken uit naar die welverdiende vakantie. Maar dan gebeurt er iets waardoor je jouw reis onverwacht moet annuleren of inkorten. Dit kan zijn door goed nieuws, bijvoorbeeld bij zwangerschap of een nieuwe baan. Maar ook door slecht nieuws. Denk aan een scheiding, ernstige ziekte of ontslag.
 
Veel mensen sluiten bij hun reisverzekering ook een annuleringsverzekering af, omdat ze de kosten van annuleren niet zelf kunnen of willen dragen. Denk bijvoorbeeld aan hotel- en vervoerskosten. Vooral als je een vakantie ver vooruit boekt, is de situatie moeilijk te voorspellen en is het aan te raden een annuleringsverzekering af te sluiten. Ook hierbij geldt dat je kunt kiezen voor een kortlopende of een doorlopende variant.

Kies aanvullende verzekeringen die bij jouw situatie passen

Bekijk voordat je op reis gaat of een aanvullende verzekering nodig is. Handig om te weten: deze kun je het hele jaar door 'aan' en 'uit' zetten. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen:
 • Verzekering voor bagage
  Met de aanvullende dekking Bagage verzeker je persoonlijke bezittingen die je meeneemt op reis tegen diefstal, verlies en schade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je koffer, telefoon, camera, zonnebril, paspoort, en (elektrische) fiets. Deze verzekering is aan te raden, wanneer je veel waardevolle spullen meeneemt.
 • Pechhulp op reis
  Auto- of motorpech is vervelend. Al helemaal als je op vakantie bent. Je wil dan zo snel mogelijk hulp en weer van de reis kunnen genieten. Het is bovendien een fijne gedachte dat de kosten vergoed worden. Met de aanvullende dekking Pechhulp op reis ben je verzekerd voor pech onderweg. Of je nu in ons eigen kikkerlandje rijdt, of in het buitenland met een Nederlands kenteken. Tevens zijn een aangekoppelde caravan, trailer, vouw- of aanhangwagen meeverzekerd.
 • Reisverzekering voor zakenreizen
  Het kan zijn dat je regelmatig voor zaken op reis moet. Bijvoorbeeld om een meeting, congres of beurs bij te wonen. Ook aan dit soort zakelijke reizen zitten risico’s. De laptop die je meeneemt voor werk kan gestolen worden. Of je moet ter plekke naar het ziekenhuis omdat je een virus op hebt gelopen. Met de aanvullende dekking Zakenreizen ben je verzekerd voor bijvoorbeeld de kosten om terug te reizen en noodzakelijke telefoonkosten als je ziek wordt tijdens de reis.
 • Verzekering voor geneeskundige kosten
  Het kan het voorkomen dat je tijdens een reis te maken krijgt met ziekte, een ongeval of pech, waardoor je medische zorg nodig hebt. Met een aanvullende dekking Geneeskundige kosten verzeker je onverwachte medische kosten tijdens een reis die de zorgverzekering niet vergoedt. De zorgverzekering verzekert namelijk (spoedeisende) medische kosten in het buitenland volgens Nederlandse tarieven. In sommige landen liggen de zorgkosten echter (veel) hoger. Deze aanvullende dekking vergoedt dat verschil.
 • Verzekering voor wintersport en onderwatersport
  Een actieve vakantie is fantastisch, maar kent ook risico’s. Gebeurt er tijdens het skiën, snowboarden of duiken iets waardoor je tijdens de vakantie niet meer kunt sporten? Met de aanvullende dekking Winter- en onderwatersport verzeker je kosten van hulpverlening na een ongeval.