Zo maak jij je boot winterklaar.

Het vaarseizoen zit erop en het is tijd om voorlopig afscheid te nemen van je boot. Om straks in de zomer net zoveel plezier aan het varen te beleven, is het belangrijk om je boot en buitenboordmotor ook in de winter goed te onderhouden. Zo verklein je kans op schade.

De afgelopen jaren is het aantal pleziervaartuigen flink toegenomen. Daardoor zijn er ook veel nieuwkomers op het water die nog niet goed weten hoe je een boot onderhoudt. Mede door gebrek aan juist onderhoud, is het aantal schades aan boten de laatste tijd toegenomen. Dit ziet ook Sander Passchier, expert vaartuigen bij Achmea. In dit artikel geeft hij daarom tips om je boot winterklaar te maken. 'Je kan je schip veel waarde geven door er op de juiste manier mee om te gaan. Door je boot goed te onderhouden kun je er extra jaren plezier van hebben.'

Controleer de hijsstickers.

In de winter is het verstandig om je boot uit het water te halen. Dat verkleint de kans op vorstschade en geeft de mogelijkheid om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. De boot uit het water halen is voor veel booteigenaren een spannend moment. Want je wil tijdens dit proces natuurlijk schade voorkomen. Een eenvoudige tip is om ervoor te zorgen dat de stickers op de romp, waaruit blijkt waar de spanwanden moeten worden geplaatst, duidelijk zichtbaar zijn. Deze hijsstickers vervagen namelijk na verloop van tijd. Met deze stickers zorg je ervoor dat tijdens het hijsen de spanbanden op de juiste locatie worden geplaatst.

Plaats de boot goed op de bok.

Wanneer je de boot in de winter op de wal zet, is het belangrijk dat de boot goed op de bokken staat. Laat de boot hierbij in zuidwestelijke richting plaatsen zodat je de minste last van zijwind hebt. Let ook op de stempels. Bij houten platen tussen de stempel en de romp wordt de druk op de romp niet gelijkmatig verdeeld en kan deze bij veel wind schade oplopen. Om deze krachten op te vangen raadt Passchier aan om rubberen platen tussen de stempel en de romp te plaatsen. Zet ten slotte de kiel goed vast.

Vul de tanks en leidingen met antivries.

Laat na het vaarseizoen al het water uit je koelwatersysteem, (drinkwater)tanks, boiler, afsluiters en leidingen lopen en vul zowel de tanks als leidingen met antivries. Denk ook aan de wasbak en toiletten. Als je boot op de kant staat, sluit dan de afsluiters. Er komt namelijk kou en vocht binnen via afsluiters die nog openstaan.

Boor een gaatje in je roer.

Veel polyester roeren hebben een kern van hardschuim. Deze kern kan gedurende het vaarseizoen water opzuigen. Dit water kan bevriezen als de boot in de winter op de kant staat. Door het gaatje in het roer, kan het water er goed uitlopen. Een week voordat je boot weer te water gaat, vul je dit gaatje op met een beetje epoxy.

Nog een paar tips om schade te voorkomen.

Je kunt natuurlijk nog veel meer doen om je boot volledig winterklaar te maken en schade te voorkomen. Daarom geeft Passchier nog een aantal tips mee:

  • Zorg dat de brandstoftank helemaal vol of juist helemaal leeg is getankt, om condensvorming te voorkomen.
  • Houd de accu’s volgeladen, koppel ze los en neem ze mee naar huis om ze vervolgens aan een druppellader te hangen.
  • Zet een vochtvreter aan boord en leeg deze regelmatig om schimmelvorming te voorkomen.
  • Haal spullen van boord die in de winter niet aan boord hoeven te liggen. Denk aan kleding, reddingsvesten, kussens en matrassen.

Diefstal van je boot voorkomen.

Naast goed onderhoud is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de beveiliging van je boot, buitenboordmotor en andere toebehoren. Door de hoge waarde zijn deze voor dieven aantrekkelijk om te stelen. Als je in de winter de boot niet gebruikt is het aan te raden om je boot te stallen in een veilige botenstalling. Laat je je boot buiten overwinteren? Lees dan hier tips en maatregelen om diefstal van je boot te voorkomen.

Schade door gas voorkomen.

Jaarlijks gebeuren er nog te veel ongelukken met gas aan boord. Met branden, ontploffingen, ongelukken en materiële schade als gevolg. Om onnodige bootreparatie te voorkomen is het verstandig om de gasinstallatie elke 3 jaar te laten inspecteren en van onderhoud te voorzien. Denk ook aan goed en werkzaam blusmateriaal. Laat je blussers elk jaar keuren.

Verzeker je boot.

Schade aan je boot wil je ten alle tijden voorkomen. Van zeilboot tot motorboot en van speedboot tot motorjacht. Met de Interpolis Bootverzekering ga je met een gerust gevoel het water op.