Zo verklein je de kans op fietsendiefstal

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n half miljoen fietsen gestolen. Of het nu een nieuw elektrisch exemplaar is of de stadsfiets waar je al heel wat jaren op rijdt: het blijft vervelend als je zonder fiets komt te zitten. Met een aantal praktische tips maak je het dieven moeilijker en verklein je de kans dat je (elektrische) fiets gestolen wordt.

Koop een fiets met een goed slot

Bij de aanschaf van een fiets is het misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een goed slot is ontzettend belangrijk. Bij voorkeur een ART-goedgekeurd fietsslot met twee sterren. Je hebt de keuze uit een ringslot, beugelslot of een kettingslot. Een ringslot komt het meest voor en zit vaak standaard op een fiets. Als dit slot tussen je spaken en je ventiel zit, maak je het dieven moeilijker om deze open te breken. Losse sloten, zoals een kettingslot, maak je het beste zo hoog mogelijk aan objecten vast. Zo kunnen dieven hier minder makkelijk bij.

Verzeker je fiets of e-bike

Bij een nieuw gekochte fiets moet je er niet aan denken dat hij gestolen wordt. Sluit daarom een fietsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor schade en diefstal van je fiets, inclusief alle onderdelen die op je fiets zijn gemonteerd. Ook een e-bike kun je verzekeren. Goed om te weten is dat hierbij ook de accu is verzekerd.

Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling

Stations en winkelgebieden zijn plekken die voor fietsendieven aantrekkelijk zijn. Zet je fiets daarom altijd in een bewaakte fietsenstalling. Is er geen bewaakte fietsenstalling in de buurt? Maak je fiets dan vast aan objecten die vast aan de grond staan, zoals nietjes of hekken. In deze gevallen geldt altijd: zet je fiets goed op slot en stal deze alleen op plekken waar dit is toegestaan. 
fietsen die in een beveiligde fietsenstalling staan

Stal je fiets thuis in een afgesloten ruimte

Het lijkt handig om je fiets in de voortuin, op de oprit of in de achtertuin te zetten. Toch maak je het fietsendieven dan makkelijker om je fiets mee te nemen. Zorg er daarom voor dat je jouw stalen ros stalt én op slot zet op een plek die je kunt vergrendelen. Zoals een schuur, garage of bijkeuken. Bewaar de sleutel ook op een veilige plaats.

Sla het framenummer op

Mocht je fiets toch gestolen worden, doe dan altijd aangifte bij de politie. Bij het doen van een aangifte is het belangrijk dat je twee originele fietssleutels meeneemt en dat je het framenummer van je fiets doorgeeft. Sla het framenummer, wat je vaak kunt vinden op het aankoopbewijs, daarom goed op. Ook andere kenmerken van je fiets, zoals een opvallende fietsbel of fietstassen, kunnen helpen om je gestolen fiets weer op te sporen.