Zo verklein jij de kans op pech met je auto of camper.

Pech komt altijd ongelegen: je bent ergens onderweg naartoe. Voorkomen van pech gaat helaas niet altijd. Maar je kunt wél de kans op pech verkleinen met de juiste voorbereiding en onderhoud van je voertuig. En gebeurt er toch wat? Zorg dan dat je verzekerd bent van pechhulp.

In dit artikel geven we tips hoe je de kans op pech met je auto of camper verkleint, en geven we een checklist voor je auto- of campervakantie. En heb je toch te maken met een pechgeval? Dan vertellen we hoe jij en je passagiers veilig blijven. 

Onderhoud = behoud.

Het lijkt voor de hand liggend, maar onderhoud je camper of auto goed. Dat betekent meer dan alleen reparaties uitvoeren die nodig zijn voor de algemene periodieke keuring (apk). Een apk kijkt namelijk alleen of je voertuig aan de wettelijke eisen voldoet qua techniek en veiligheid. Maar zegt niet alles over de betrouwbaarheid van een auto. En: als je je auto goed bijhoudt stapelen de kosten zich niet op, maar betaal je vervanging of reparatie van onderdelen geleidelijk.

Zit je auto of camper nog in de garantieperiode? Ga dan naar de dealer voor onderhoud. Dan krijg je geen discussie of het onderhoud goed en op tijd is uitgevoerd.

Grote of kleine beurt?

Er is geen makkelijk antwoord wanneer je gaat voor een grote of kleine beurt. Ga je 1 keer per jaar naar de garage, bijvoorbeeld voor de apk? Overweeg dan om gelijk onderhoud aan je auto of camper te laten uitvoeren. Wat er moet gebeuren hangt af van je voertuig, en hoeveel kilometers je per jaar rijdt. Vraag bij je garage wat voor jou handig is. Rijd je veel (zakelijke) kilometers, bijvoorbeeld meer dan 20.000 per jaar? Dan is vaak meer dan 1 keer per jaar onderhoud noodzakelijk.

Toch een pechgeval? Zo blijven jij en je passagiers veilig.

 • Parkeer veilig langs de snelweg.
  Het liefst rijd je door naar een parkeerplaats of een tankstation. Lukt dit niet? Zet dan je alarmlichten aan, parkeer je voertuig zo dicht mogelijk bij de rechtervangrail, en draai de voorwielen naar de vangrail toe.

 • Stap uit aan de kant van de vangrail.
  Stap nooit aan de kant van de snelweg uit! Dat is erg gevaarlijk met het voorbijrazende verkeer. Trek meteen een veiligheidsvest aan. Dit geldt ook voor je passagiers. De veiligste plek om op de hulpdiensten te wachten is achter de vangrail. Is er geen vangrail? Wacht dan in de berm zo ver mogelijk bij de auto vandaan.

 • Neem dit mee voor pech langs de snelweg:
  • gevarendriehoek en reflecterende veiligheidsvesten;
  • veiligheidshamer en brandblusser;
  • sleepkabel en startkabel;
  • setje reservelampen;
  • verbandtrommel;
  • zaklamp en (isolatie)deken;
  • een flesje water voor de dorst en een warme deken bij koud weer.

 • Neem contact op met je pechhulpverlener, zoals onze alarmcentrale.

Checklist voor je auto- of campervakantie:

Op reis met je auto of camper? Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:

 1. Houd je banden op de juiste spanning.
  De juiste bandenspanning verbetert niet alleen het brandstofverbruik van je voertuig, maar vermindert ook het risico op een klapband. Check welke spanning je banden nodig hebben bij zware belasting door bagage of aanhanger zoals een caravan.
 2. Controleer je koelvloeistof en oliepeil.
  Met te weinig olie rondrijden levert onherstelbare motorschade op. Met een gebrek aan koelvloeistof raakt je motor oververhit. Zeker als het warm weer is of je motor zwaar wordt belast.​
 3. Check je reserveband.
  Controleer regelmatig de conditie van je reserveband. En zorg dat je het benodigde gereedschap hebt om deze te vervangen in geval van een lekke band.
 4. Neem je creditcard mee.
  Ga je op vakantie naar het buitenland? Neem dan een creditcard mee. In veel landen is een creditcard noodzakelijk om vervangend vervoer te kunnen krijgen.
 5. Sluit Pechhulp af.
  Pech kun je niet altijd voorkomen. Zorg ervoor dat je verzekerd bent voor pechhulp. Zo ga jij met een gerust gevoel op pad.