9 tips voor de voorbereiding van je vakantie

Je kijkt er het hele jaar naar uit en hebt er hard voor gewerkt: je vakantie. Om onbezorgd te kunnen genieten van je reis, is een goede voorbereiding heel belangrijk. We geven je daarom 9 tips. Bon voyage!

Tip 1: controleer de dekking van je verzekeringen

Als er tijdens je reis iets gebeurt, dan is het wel zo fijn als je hiervoor verzekerd bent. Controleer daarom voordat je op reis gaat de dekking van je verzekeringen. Ga bijvoorbeeld na of medische kosten uit je reisverzekering gedekt zijn. Een aanvullende zorgverzekering dekt de kosten voor spoedeisende zorg tot de werkelijke kostprijs in je vakantieland. Een basiszorgverzekering dekt slechts de kosten volgens de Nederlandse tarieven. Ga je met de auto op vakantie? Controleer dan de dekking van je autoverzekering op pech en schade in het buitenland.

Tip 2: laat je goed informeren over de plek waar je naartoe gaat

Ben je niet bekend met het land waar je naar afreist? Lees jezelf voor vertrek dan in over de gewoontes van het land. Leer ook de meest voorkomende woordjes, zoals ‘hallo’ en ‘dankjewel’ uit je hoofd. Check daarnaast het reisadvies van het land waar je naartoe gaat. Als je namelijk naar een land reist waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan ben je niet verzekerd als er iets gebeurt.
Twee mensen die op een smartphone bezig zijn met een routeplanner

Tip 3: sla een kopie van je paspoort op in je telefoon

We hoeven je vast niet uit te leggen dat het verliezen van je paspoort tijdens je reis erg vervelend is. Het kan handig zijn om een kopie van je paspoort in je telefoon op te slaan. Hoewel het geen officieel document is, kan het je wel helpen. Bijvoorbeeld bij het doen van aangifte en het aanvragen van een nooddocument. Maak met je telefoon ook foto’s van andere belangrijke (reis)documenten en e-mail deze naar jezelf. Zo kun je er ook bij als je telefoon gestolen wordt of kwijtraakt.

Tip 4: maak je betaalpas geschikt voor een vakantie buiten Europa

Ga je buiten Europa op vakantie? Vergeet dan niet om voor vertrek je betaalpas in te stellen voor het werelddeel waar je naartoe gaat. Je betaalpas staat namelijk standaard ingesteld voor gebruik in Europa. Dit is om het risico op skimming (pinpasfraude) te verkleinen. Via de website of de app van jouw bank kun je eenvoudig de instellingen van je betaalpas aanpassen. Bij sommige banken is het mogelijk om dit voor een bepaalde periode in te stellen. Is dit bij jouw bank niet het geval? Vergeet dan niet om je betaalpas na terugkomst weer in te stellen voor gebruik in Europa.

Tip 5: neem een creditcard mee voor betalingen bij noodgevallen

In veel landen kun je gewoon betalen met je bankpas, maar neem voor de zekerheid altijd een creditcard mee. Dit is namelijk een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel en wordt vaker geaccepteerd dan een betaalpas. In geval van nood is het prettig als je zeker weet dat je kunt betalen.
Een creditcard die van de ene persoon aan de andere gegeven wordt

Tip 6: laat je auto voor vertrek goed nakijken

Ga je met de auto op vakantie? Maak je auto dan vakantieklaar. Zorg er ook voor dat in je auto de meest belangrijke voorwerpen aanwezig zijn. Denk hierbij aan een gevarendriehoek, veiligheidsvesten, een reservewiel, een reservesleutel en de benodigde autopapieren. Vergeet ook niet om praktische zaken, zoals een deken en voldoende (drink)water mee te nemen.

Tip 7: stop onmisbare items in je handbagage

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Denk er dan aan om dingen als medicijnen en een bril in je handbagage te doen. Als je genoeg plek hebt, is het ook handig om een extra setje kleding, schoon ondergoed en een bikini of zwembroek in je handbagage te stoppen. Als je bagage onverhoopt zoekraakt, kun jij in ieder geval schone kleren aantrekken én een verfrissende duik nemen. Zorg wel dat je je handbagage niet uit het oog verliest.

Tip 8: neem basismedicatie en goede zonbescherming mee

Na een paar cocktails teveel opstaan met hoofdpijn, een nacht op het toilet doorbrengen na een zeevruchtenpasta of keelpijn doordat de airco de halve week op standje Noordpool stond? Erg vervelend! Neem voor zulke situaties altijd basismedicatie, zoals pijnstillers, mee. Ook goede zonbescherming is erg belangrijk. Elke keer als je huid verbrandt, vergroot je het risico op huidkanker.

Tip 9: doe je zorgpas in je portemonnee en sla het alarmnummer op in je telefoon

Zorg ervoor dat je zorgpas een European Health Insurance Card (EHIC) is. Hiermee heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. Ben je bij ons verzekerd? Het nummer van de Interpolis alarmcentrale (Eurocross Assistance) is +31 13 462 04 62. De alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar om jou te helpen in geval van nood. Bel het alarmnummer bij een onverwachte gebeurtenis zoals ziekte, ongeval of schade. Behalve voor noodgevallen, kun je de alarmcentrale ook bellen voor hulp en advies.