Zo ga je veilig op vakantie in eigen land.

De vakantie is geboekt en de voorpret kan beginnen. Heerlijk op pad in ons eigen kikkerlandje. Het is wel belangrijk om rekening te houden met risico's. Daarom delen wij een aantal tips om veilig op reis te gaan, zodat je van een onbezorgde vakantie in Nederland kunt genieten.

Rij veilig.

Of je nu op pad gaat met de auto, motor of fiets: veiligheid staat voorop. Zeker bij wat langere afstanden of bij routes waar veel te zien is, kun je de focus op het verkeer verliezen. Dit wil je voorkomen, want je moet er toch niet aan denken dat jouw vakantie wordt verpest door een ongeluk. Ga veilig op vakantie en zet voor vertrek de AutoModus en/of PhoNo app op je telefoon. De AutoModus app is speciaal ontwikkeld voor in de auto of op de motor, en blokkeert tijdelijk binnenkomende meldingen en oproepen zodat je ongestoord op weg gaat. Voor fietsers is er de PhoNo app, waarmee je mobielvrije fietstochtjes maakt.   

Check je voertuig.

Hoe je ook op je plaats van bestemming komt, het is altijd nuttig om je auto, motor of fiets te controleren. Zijn je vloeistoffen bijgevuld? Hoe zit het met je bandenspanning? Werken de ruitenwissers of knipperlichten nog? Zijn je fietsbanden goed opgepompt? Neem voor de zekerheid ook een reparatiesetje mee om kleine problemen snel op te lossen. 

Lege accu, lekke band of verkeerde brandstof getankt? Met de aanvullende dekking Pechhulp op je autoverzekering helpen we je zo snel mogelijk weer op weg.

Let op je bagage.

Laat je waardevolle bagage niet onbeheerd achter. Dit klinkt als een open deur, maar het gaat verder dan de bagage niet uit het oog verliezen. Reis je bijvoorbeeld met de auto, laat spullen dan nooit in het zicht achter. Leg je spullen, in plaats daarvan, altijd in de achterbak óf neem ze mee naar het vakantiehuisje, hotel of appartement waar je overnacht.

Slaap je in de buitenlucht, bijvoorbeeld in een tent of camper, dan kan iedereen in de buurt van jouw spullen komen. De meeste campings hebben kluisjes waar je spullen in op kunt bergen. Maak hier gebruik van.


En voor de spullen die je meeneemt: beperk deze tot spullen die je echt nodig hebt. Bewaak ze goed en geef zakkenrollers geen kans. Probeer je spullen zoveel mogelijk op je lichaam te dragen, en de rest op te bergen in een tas die je goed kunt afsluiten.
Iemand met een reiskoffer

Zorg voor de juiste verzekeringen.

Controleer voor je vertrek of je een reisverzekering hebt afgesloten. En check ook of deze nog past bij jouw persoonlijke situatie. Daarnaast zijn er verschillende factoren van belang, waarvoor je misschien een aanvullende verzekering nodig hebt. Denk hierbij aan de duur van de reis, maar ook aan wat je gaat doen. Ga je wintersporten of op duikvakantie? Dan is het afsluiten van een aanvullende dekking wellicht een goed idee. In dit artikel geven we tips voor hoe je de reisverzekering kiest die bij jou past.

Ga je bijvoorbeeld veel fietsen, dan kan een
fietsverzekering een verstandige keuze zijn. Of maak je een tour langs verschillende campings met je caravan? Vergeet dan zeker niet om een caravanverzekering af te sluiten.

Laat je woning veilig achter.

Niets is vervelender dan terugkomen van een heerlijke vakantie en er dán achter komen dat er thuis is ingebroken. Laat je huis met een goed gevoel achter en zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen:

  • Sluit alle deuren en ramen, maar maak het ook weer niet overduidelijk dat je weg bent. Vraag de buren bijvoorbeeld om af en toe de planten water te geven, de gordijnen te openen, post uit de brievenbus te halen en de kliko buiten te zetten. Zo lijkt het alsof er leven in huis is. 
  • Deel niet op social media dat je op vakantie bent. Als inbrekers dit zien, weten ze dat er niemand thuis is.
  • Zet een timer op je verlichting, die bijvoorbeeld automatisch aanspringt zodra het donker wordt. 
  • Zorg voor goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op je deuren en ramen.