Zo ga je veilig op vakantie in eigen land

De vakantie is geboekt en de voorpret kan beginnen. Heerlijk op pad in ons eigen kikkerlandje. Het is wel belangrijk om rekening te houden met risico’s. Daarom delen wij een aantal tips om veilig te reizen, zodat je van een onbezorgde vakantie kunt genieten.

Rij veilig

Of je nu op pad gaat met de auto, motor of fiets: veiligheid staat voorop. Zeker bij wat langere afstanden of tijdens mooie routes, kan het voorkomen dat je de focus op het verkeer verliest. Dit wil je voorkomen, want je moet er toch niet aan denken dat jouw vakantie wordt verpest door een ongeluk. Zorg dus dat je voor vertrek een app download die ervoor zorgt dat je niet wordt afgeleid. De AutoModus app is speciaal ontwikkeld voor in de auto of op de motor. Voor fietsers is er de PhoNo app. Daarnaast adviseren we om voor vertrek altijd een goede check te doen op je voertuig en een reparatiesetje mee te nemen.

Let op je bagage

Laat je waardevolle bagage niet onbeheerd achter. Dit klinkt als een open deur, maar het gaat verder dan de bagage niet uit het oog verliezen. Reis je bijvoorbeeld met de auto, laat spullen dan nooit in het zicht achter. Leg je spullen, in plaats daarvan, altijd in de achterbak óf neem ze mee naar het hotel of appartement waar je overnacht.

Slaap je in de buitenlucht, bijvoorbeeld in een tent of camper, dan kan iedereen in de buurt van jouw spullen komen. De meeste campings hebben kluisjes waar je spullen in op kunt bergen. Maak hier gebruik van. 
En voor de spullen die je meeneemt: beperk deze tot spullen die je echt nodig hebt. Bewaak ze goed en geef zakkenrollers geen kans. Probeer je spullen zoveel mogelijk op je lichaam te dragen en de rest op te bergen in een tas die je goed kunt afsluiten.
Iemand met een reiskoffer

Zorg voor de juiste verzekeringen

Controleer voor je vertrek of je een reisverzekering hebt afgesloten. En check ook of deze nog past bij jouw persoonlijke situatie. Daarnaast zijn er verschillende factoren van belang, waarvoor je misschien een aanvullende verzekering nodig hebt. Denk hierbij aan de duur van de reis, maar ook aan wat je gaat doen. Ga je wintersporten of op duikvakantie? Dan is het afsluiten van een aanvullende dekking wellicht een goed idee.

Ga je bijvoorbeeld veel fietsen, dan kan een
fietsverzekering een verstandige keuze zijn. Of maak je een tour langs verschillende campings met je caravan? Vergeet dan zeker niet om een caravanverzekering af te sluiten. En denk er goed over na wat je meeneemt aan bagage. Ben je licht bepakt of heb je dure uitrusting mee?

Laat je woning veilig achter

Niets is vervelender dan terugkomen van een heerlijke vakantie en er dán achter komen dat er thuis is ingebroken. Laat je huis met een goed gevoel achter en zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen. Sluit alle deuren en ramen, maar maak het ook weer niet overduidelijk dat je weg bent. Vraag de buren bijvoorbeeld om af en toe de planten water te geven, de gordijnen te openen en de kliko buiten te zetten. Zo lijkt het alsof er leven in huis is. Een timer zetten op je verlichting is ook verstandig. En goede beveiliging aanbrengen op ramen en deuren is zeker geen overbodige luxe.