Hoe herken je de babbeltruc en hoe ga je ermee om?

Dieven en oplichters worden steeds creatiever. Met een aantal tips helpen we je babbeltrucs en andere smoezen aan de deur te herkennen. Zo verklein je de kans op diefstal of oplichting.

Onaangekondigd bezoek voor je deur is vaak onschuldig, maar niet altijd

Een woningoverval of diefstal door een babbeltruc is niet de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Maar het komt wel steeds vaker voor. En criminelen worden steeds inventiever. Bovendien heeft het een enorme impact als je het meemaakt. Als dit je overkomt kun je voor een vergoeding vaak terecht bij de inboedelverzekering. Maar natuurlijk wil je voorkomen dat je de dupe wordt. Om je daarbij te helpen, delen we tips die je helpen babbeltrucs en andere smoezen aan de deur te herkennen.

Weet wie er voor je deur staat vóórdat je opendoet

Er zijn verschillende handige hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen:
  • Maak handig gebruik van een deurspion. Dit is een kijkgaatje in de deur. Zo kun je van binnenuit al zien wie er aan de andere kant van de deur staat. Je kunt dan al beslissen of je de deur wilt openen. De deurspion bestaat ook in een digitale variant.
  • Open de deur tot veilige afstand met een kierstandhouder. Hiermee kun je de deur veilig op een kier openen. Zo zie je wie er voor de deur staat, zonder de deur meteen volledig te hoeven openen.
Man die door een deurspion (kijkgaatje in de deur) kijkt

Wees alert als je de deur opent 

Ken je de persoon die voor de deur staat niet of is het bezoek niet vooraf aangekondigd? Vraag dan om legitimatie. Doe dit ook als de bezoeker bedrijfskleding draagt of een collectebus bij zich heeft. Afspraken met de energieleverancier, loodgieter of thuiszorg worden vooraf gemaakt. Dit bezoek zou dus nooit als een verrassing moeten komen.

Kan de persoon zich niet legitimeren? Of vertrouw je het niet? Wimpel de bezoeker dan af. Wat ook kan helpen, is doen alsof er nog iemand anders in huis is. Dit kan ervoor zorgen dat het onaangekondigde bezoek zich terugtrekt. Meer tips om op onverwacht bezoek te reageren? Dat lees je in dit artikel.
Man die zijn legitimatiebewijs toont

Licht meteen de politie in nadat de verdachte bezoeker vertrokken is

Zij kunnen een kijkje komen nemen en de melding natrekken. Het is ook verstandig als je een buurvrouw, familielid of vriend(in) informeert. Zij kunnen je misschien helpen. En het is alleen al fijn om je verhaal te kunnen delen.

Maak je entree onaantrekkelijk voor oplichters

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Oplichters en dieven kiezen de locaties waar ze toe willen slaan, zorgvuldig uit. Je kunt een aantal dingen doen om jouw voordeur minder aantrekkelijk voor hen te maken:
  • Verlicht de entree
    Zet je bezoek letterlijk in de schijnwerpers en zorg ervoor dat omwonenden ook zicht hebben op jouw voordeur. Het zichtbaar maken van je bezoek en de sociale controle kunnen ervoor zorgen dat de overvaller zich bedenkt.
  • Gebruik de sloten, ook als je thuis bent
    Kies bij voorkeur voor sloten met het SKG-keurmerk. Een voordeur die niet met de sleutel op slot is gedraaid, kan eenvoudig met een pasje worden geopend. Laat de sleutel ook niet in het slot zitten. Met simpele trucs kan de overvaller via de brievenbus bij de sleutel komen en de deur ontgrendelen. Dit kun je ook voorkomen door inbraakwerende strips en een brievenbusbeveiliger te plaatsen.