Inbraakpreventie: 5 tips om inbrekers buiten de deur te houden

Deze tips helpen je om inbrekers buiten de deur te houden. Ons belangrijkste advies: geef inbrekers zo min mogelijk kansen op een ‘eenvoudige’ inbraak.

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers

Het is een misverstand dat inbrekers van ver komen. Het grootste deel van alle inbraken wordt juist gepleegd door mensen die een buurt kennen en die plotseling een kans zien. Wil je een inbraak in jouw woning voorkomen? Met onderstaande tips zorg je ervoor dat inbrekers niet in de gelegenheid komen om makkelijk hun slag te slaan. En vergeet niet voor je van huis gaat de InbraakBarometer te checken voor het inbraakrisico in jouw wijk.

Anti-inbraaktip 1: maak de omgeving van je huis inbraak-proof

Om je huis binnen te komen, maken inbrekers gebruik van de omgeving en de situatie. Denk bijvoorbeeld aan de seizoenen waarin het vroeg donker is. Voorkom zoveel mogelijk dat ze in de voor- of achtertuin ongestoord hun gang kunnen gaan.
  • Zorg voor (automatische) verlichting in de tuin, bijvoorbeeld met bewegingssensor of schemerschakelaar. Inbrekers houden er niet van om in de schijnwerpers te staan. Kleine kanttekening: als er geen zicht is op je voordeur of tuin, dan kan verlichting voor inbrekers juist een handige hulp zijn.
  • Verstop geen sleutels op ‘geheime’ plekken rondom je huis. Leg ook geen sleutels in het zicht, en laat ze niet op het slot zitten.
  • Door heggen en struiken om het huis te snoeien, blijft je huis vanaf de straat goed in zicht voor anderen.
  • Ruim losse spullen (zoals ladders en afvalcontainers) in de tuin op, zodat inbrekers ze niet kunnen gebruiken als opklimmogelijkheid. Berg deze op in de schuur of gebruik een hangslot om ze vast te zetten.
Post die half uit een brievenbus steekt

Anti-inbraaktip 2: laat je huis eruit zien alsof je thuis bent

’s Avonds, zeker als het donker is, kunnen inbrekers makkelijk zien in welke huizen niemand thuis is. Ook vakantieperiodes en feestdagen zijn populair bij inbrekers. Als je op deze momenten van huis bent, zorg er dan voor dat jouw woning toch bewoond lijkt. Je huis ziet er meer bewoond uit als je:
  • ervoor zorgt dat er op verschillende plaatsen en momenten verlichting (met een tijdschakelaar) in huis aan is;
  • buren of buurtgenoten vraagt om hun (tweede) auto op jouw oprit te parkeren;
  • je auto, caravan of camper niet recht voor de deur aan het inladen bent;
  • een (halfvol) glas water of kopje koffie zichtbaar op de salontafel hebt staan;
  • buren vraagt om de post regelmatig uit de brievenbus te halen;
  • tijdens vakanties buren of bekenden de gordijnen open en dicht laat doen;
  • niet op social media deelt dat je op vakantie gaat.

Anti-inbraaktip 3: zorg voor goede sloten en gebruik ze ook

Inbrekers proberen vaak via de achterdeur of via klepramen naar binnen te komen. Goede sloten op deuren en ramen hebben, is belangrijk. Met hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen verklein je de kans op inbraak. Deze sloten herken je aan het SKG®-logo. En als je goede sloten hebt, gebruik ze dan ook! Steeds meer woninginbraken vinden plaats in de ochtend of middag. Veel mensen zijn dan aan het werk of even van huis om de kinderen weg te brengen of op te halen. Juist als we maar korte tijd weg zijn, laten we het na om ons huis goed af te sluiten. Draai de deur altijd op slot en sluit de ramen (en draai ook deze op slot als dat kan). Zelfs als je maar 5 minuten de deur uitgaat. De politie geeft aan dat het aantal inbraken hierdoor met wel 20% kan dalen.

Anti-inbraaktip 4: houd contact met je buren 

Inbrekers gaan het liefst te werk in rustige straten waar weinig buurtbewoners rondlopen. De kans dat iemand uit zo'n straat een inbreker ziet, is dan een stuk kleiner. Het is daarom belangrijk om regelmatig een praatje te maken met je buren. Zo ben je beter zichtbaar, kun je samen een oogje in het zeil houden en elkaar waarschuwen wanneer je iets opvallends ziet.

Anti-inbraaktip 5: houd waardevolle spullen uit het zicht

Een dure laptop op tafel of een kostbaar horloge in de slaapkamerlade: inbrekers hoeven nooit lang te zoeken naar de plekken waar veel mensen hun waardevolle spullen bewaren. Houd daarom je kostbare spullen uit het zicht en berg ze op in een kluis wanneer je ze niet gebruikt. Zorg ook dat je niet al te veel contant geld in huis hebt liggen, of leg dit samen met de andere spullen in de kluis. 

Hoe kan ik me verzekeren tegen inbraak?

Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd wanneer er schade ontstaat door inbraak aan je woning. Met een inboedelverzekering is schade aan je spullen door inbraak verzekerd. Diefstalgevoelige spullen zijn tot een bedrag van € 35.000,- verzekerd. Je kunt dit bedrag verhogen wanneer je maatregelen in je woning hebt getroffen die de kans op inbraak verkleinen.

Wil je weten hoe je inbraakschade zoveel mogelijk beperkt? Wij geven een aantal tips.

De InbraakBarometer

Benieuwd naar het inbraakrisico in jouw wijk? Ga naar de InbraakBarometer.