Wat te doen bij waterschade

Niemand zit te wachten op waterschade. Gebeurt het toch? Dan is het fijn om te weten wat je kunt en mág doen van je verzekeraar. Claimbehandelaar Kimberly van den Heuvel van Interpolis vertelt je hier alles over. Zo weet je wat je te doen staat, verloopt je schademelding zo soepel mogelijk en blijft vervolgschade beperkt.

Waterschade in of aan je huis, wat nu?

Vochtige binnenmuren in je woning door een flinke regenbui. Of een kromgetrokken parketvloer en drijfnatte meubels door een kapotte waterleiding. Je hoopt dat je er nooit mee te maken krijgt. Maar stel het overkomt je toch, wat zijn dan de te nemen stappen? Kimberly van den Heuvel licht ze toe:

Sluit de hoofdkraan af
‘Stop allereerst de watertoevoer door de hoofdkraan af te sluiten. Zo beperk je verdere schade. In de meeste gevallen vind je de kraan in de kelder, in de meterput bij de voordeur of in de meterkast. Draai de hendel van deze kraan een kwartslag zodat die haaks op de waterleiding komt te staan.’

Zoek naar de oorzaak
Ga vervolgens op zoek naar waar het water vandaan komt. Nadat je naar de oorzaak gezocht hebt, neem je contact op met je verzekeraar. Ook als je de oorzaak niet hebt kunnen vinden. Waterschade kan verschillende oorzaken hebben. Het opsporen van de aanstichter kan in sommige gevallen dan ook lastig zijn. ‘Tenzij je aan het boren bent en een waterleiding raakt natuurlijk. Maar in de meeste gevallen is het niet zo voor de hand liggend.’ In dat soort situaties kun je met verschillende manieren de oorzaak achterhalen:

  • Controleer je watermeter
    Schrijf de stand van je watermeter op. Nadat je water hebt gebruikt en voordat je naar bed gaat. ‘Controleer de stand de volgende ochtend. Het is belangrijk dat je dit doet voordat je de kraan opendraait of op een andere manier water gebruikt. Is de stand hetzelfde gebleven? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een lek in een afvoer, kitnaad- of voeg. Is de stand veranderd? Dan lekt een van je waterleidingen.’
  • Gebruik ranja in je afvoeren
    Zie je een vochtplek in je plafond? ‘Ga dan na welke ruimte en eventuele leidingen hierboven zitten. Vermoed je dat er een lekkage in een van je afvoeren zit? Koop dan de meest gekleurde ranja die je kunt vinden. Doe dit in de afvoer van bijvoorbeeld je douche, bad of kraan. En kijk of het lek in je plafond verkleurt. Is dat het geval, dan weet je dat de lekkage in het afvoersysteem zit. Dit klinkt misschien gek maar is wel effectief.’
  • Controleer kitvoegen en -naden
    Komt de lekkage uit je badkamer, maar lijkt het niet in je leidingen te zitten? ‘Controleer dan of de kitvoegen en -naden van je bad en douche niet openstaan. Wanneer deze niet meer goed hechten vindt water namelijk een weg naar buiten.’ Tip: loop jaarlijks het kitwerk in je huis na op slijtage. En voer ook andere klussen uit om je woning in topconditie te houden. Alles hierover lees je in onze onderhoudsjaarkalender.
  • Overleg met een lekdetectiebedrijf
    Kun je de oorzaak niet vinden? Overleg dan met het lekdetectiebedrijf dat is ingeschakeld door je verzekeraar. ‘Er komt een deskundige langs die met speciale apparatuur op onderzoek uitgaat. Nadat de aanleiding van de waterschade is gevonden, wordt overlegd welke vervolgstappen nodig zijn.’

Repareer het lek
‘Na jouw schademelding schakelt je verzekeraar een herstelbedrijf in. Zij nemen vaak dezelfde dag nog contact met je op. Een loodgieter komt vervolgens zo snel mogelijk ter plaatse. Hij zoekt uit wat er precies aan de hand is. En voert een noodreparatie uit om verdere waterschade te voorkomen. Is er sprake van spoed door bijvoorbeeld extreme wateroverlast? Dan staat het herstelbedrijf zelfs binnen een paar uur bij je op de stoep.

Stel een droogplan op met het herstelbedrijf
Heb je vochtige muren en/of vloeren? Dan is het belangrijk dat deze eerst drogen. Zo ga je schimmelgroei en aantasting van het isolatiemateriaal tegen. Samen met het herstelbedrijf stel je hiervoor een droogplan op. Aan de hand van vochtmetingen en onderzoek bepalen jullie hoeveel tijd het drogen in beslag neemt. Om het proces zo effectief mogelijk te laten verlopen worden er ventilatoren en bouwdrogers ingezet. Deze worden geregeld door de hersteller.

Zoek een geschikte woonruimte (optie)
Bij impactvolle waterschade is de kans groot dat je woning tijdelijk onbewoonbaar is. In dat geval ga je samen met je verzekeraar op zoek naar een tijdelijk onderkomen. Bij familie, vrienden, in een hotel of vakantiewoning bijvoorbeeld. Ook hiervoor wordt een plan opgesteld, waarin eventuele kosten en vergoedingen zijn meegenomen.

Herstelwerkzaamheden in kaart brengen
Is je woning droog? Dan stel je samen met het herstelbedrijf een dossier op. Jullie brengen de totale waterschade in kaart en vermelden wat er hersteld of vervangen moet worden. Zoals de oorzaak van de waterschade en de vervolgschade aan je woning en spullen.’

Gebruik de meest gekleurde ranja om de oorzaak van de lekkage te vinden
Kimberly van den Heuvel, claimbehandelaar Interpolis

Schade aan je woning of spullen herstellen

Waterschade in of aan je woning en spullen wil je natuurlijk zo snel mogelijk (laten) repareren. Van den Heuvel neemt ons mee in de verschillende opties.

  • Aangesloten reparateur
    Verzekeraars hebben een groot netwerk van betrouwbare en professionele reparateurs. Hiermee zijn afspraken gemaakt over kwaliteit en service. ‘Bij Interpolis hoef je niet zelf op zoek naar een herstelbedrijf. We werken in iedere regio met zowel lokale als landelijke aannemers. Hierdoor kunnen we je bij schade snel helpen. Van het inschakelen van de juiste specialist tot de betaling na afloop. We regelen het allemaal.’ In een video leggen we uit hoe dit precies gaat.

  • Zelfgekozen reparateur
    Je mag ook zelf een reparateur inschakelen. ‘Maar weet wel dat je verzekeraar hier goedkeuring voor moet geven. Op het internet vind je veel partijen die na de uitvoering van de herstelwerkzaamheden torenhoge bedragen in rekening brengen. Dit als gevolg van de stijgende materiaalprijzen en de drukte op de woningmarkt. Leg de offerte daarom altijd eerst voor aan je verzekeraar. Het is belangrijk dat hierin de kosten voor arbeid, uren, materiaal en het btw-tarief zijn meegenomen. Wij bekijken dan of de geoffreerde prijzen en tarieven gebruikelijk zijn.’

  • Reparatie zelf uitvoeren
    Wil je de reparatie(s) zelf uitvoeren? Dan kan dat. ‘Neem in dat geval contact op met je verzekeraar. Bespreek welke herstelwerkzaamheden je wilt uitvoeren en welke kosten daaraan verbonden zijn. Interpolis betaalt bij goedkeuring de materiaalkosten uit op basis van de bijbehorende bonnen. En geeft je een vergoeding voor de tijd die het jou kost om de schade te herstellen.’ 

Preventietips tegen waterschade

Mocht je ooit te maken krijgen met waterschade, dan weet je nu wat je te doen staat. Maar gelukkig verklein je de kans hierop met verschillende voorzorgsmaatregelen. Van den Heuvel somt er een paar op:

  • ’Loop jaarlijks de kitranden na in je badkamer, keuken, toilet en bij je kozijnen. Ze beschermen tegen vocht en schimmels. Maar als de voegen niet waterdicht zijn, kunnen ze tot flinke waterschades leiden. Zie je tijdens je controle verdroging of openstaande naden? Dan is er werk aan de winkel. Schakel hiervoor een erkend bedrijf in.

  • Zorg dat de afvoerslang(en) van je wasmachine en/of -droger goed in de afvoerleiding vastzit(ten). Plaats een lekbak onder je wasmachine en maak bij alle andere huishoudelijke apparaten die op de leidingen aangesloten zijn gebruik van een waterslot. Zo zorg je ervoor dat er niet meer water naartoe gaat dan nodig.

  • Maak 1 keer per jaar alle afvoeren in je badkamer en keuken schoon. Plaats hiervoor een emmer onder de afvoer. Verwijder vervolgens de dop onderaan de sifon. Draai de kraan een klein beetje open en laat het water doorspoelen totdat het helder is. Plaats de dop van de sifon terug en spoel goed door met water. Gebruik bij deze schoonmaakbeurt nooit chemische ontstoppers. Deze leiden tot poreuze leidingen, met mogelijke lekkages tot gevolg.’

Lees meer tips tegen waterschade in en rondom je huis. 

Verzeker je woning en spullen tegen waterschade

Soms is waterschade simpelweg niet te voorkomen. Met onze woonhuisverzekering is jouw woning hiertegen verzekerd. En met de inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd.