Tips voor veilig gebruik van de barbecue en vuurkorf

In de lente en zomer zitten veel mensen vaak tot laat buiten. De barbecue of vuurkorf aan en genieten van het mooie weer. Om het gezellig te houden zijn een paar dingen belangrijk voor de veiligheid van jou en je gasten. In dit artikel lees je hoe je veilig de barbecue of vuurkorf aansteekt.

Of het nu gaat om gezellig samen barbecueën of urenlang rond de vuurkorf op je terras zitten; veilig stoken is belangrijk. Hoe je dat precies doet? Waarom het zo belangrijk is? En wat de regels zijn op dit gebied? Wij zochten het voor je uit.

Hebben we het over vuur stoken in je achtertuin, dan doelen we op 2 dingen. Het gebruik van een barbecue én een vuurkorf of -schaal in je tuin. Verschillende manieren van stoken dus, maar met 1 grote overeenkomst. Bij verkeerd of onzorgvuldig gebruik zijn de mogelijke gevolgen groot. Uitslaande branden of brandwonden bijvoorbeeld. Dit soort vervelende gevolgen zijn met een aantal maatregelen gelukkig goed te voorkomen. We spraken hierover met Brandweer Nederland.

De basis van vuur stoken

Er zijn verschillende soorten barbecues, vuurschalen en korven in omloop. Toch zijn er wat algemene adviezen die hoe dan ook gelden, zo meldt Brandweer Nederland: 

  • Zet de barbecue of vuurkorf/vuurschaal in jouw tuin op een veilige afstand van schuttingen, meubels, heggen, enzovoort. 'Een veilige afstand is niet met een x-aantal meters aan te geven', aldus een woordvoerder. 'Dat hangt sterk van de grootte van de barbecue of vuurkorf af, plus de hoogte van de vlammen.' Zorg dan ook dat je nog ruim langs de vlammen weg kunt als die door de wind opeens horizontaal worden geblazen.  
  • Plaats de barbecue of vuurkorf op een vlakke en stabiele ondergrond. 
  • Verplaats de korf, schaal of barbecue niet zolang die in gebruik is. En ook nog zolang deze nog warm is.
  • Houd kinderen en huisdieren altijd uit de buurt van het vuur. 
  • Houd een blusdeken bij de hand, en een blusmiddel dat bij het soort vuur past. Dek een nog brandende barbecue of vuurkorf na gebruik altijd af met zand. Zorg bij gebruik van een elektrische barbecue voor een poeder- of CO2-blusser in de buurt. Lees meer over verschillende soorten blusmaterialen
  • Draag kleding die niet gemakkelijk vlam vat. Dat geldt ook voor een eventueel schort. Strakke kleding is veiliger dan wijde kleding, en kleding van dierlijke vezels brandt minder snel dan stoffen die bestaan uit plantaardige vezels. Synthetische stoffen vatten minder snel vlam, maar smelten wel bij contact met vuur, met brandwonden tot gevolg. Met een bedekt bovenlijf voorkom je ook letsel door spatten en vonken (vliegvuur).
  • Toch een brandwond opgelopen? De slogan van de brandweer is niet voor niets: 'Eerst water, de rest komt later!'. Bekijk de actuele adviezen op de website van Brandweer Nederland

Aandachtspunten voordat je begint:

Gasbarbecue
Maak je gebruik van een gasbarbecue in je achtertuin? Neem dan nog voordat je het vuur aansteekt de volgende maatregelen: 

  • Controleer de datum op de gasfles. Elke gasfles moet om de zoveel tijd gekeurd worden.
  • Controleer de gasslang op gaatjes. Maak hiervoor een sopje van 80% water en 20% groene zeep. Draai vervolgens de gastoevoer van de fles open en smeer het sop op de aansluiting van je barbecue en de gasfles. Ontstaan er bubbeltjes en zeepbellen? Dan is er sprake van een gaslek. Draai in dat geval het gas uit en gebruik de barbecue niet.
  • Zet de gasfles die je gebuikt altijd rechtop. En nooit ónder de barbecue, maar ernaast. 
  • Steek de barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait.
  • Controleer liever een keer te veel dan te weinig of je na gebruik het gas afgesloten hebt. 

Elektrische barbecue

  • Controleer het warmte-element van je barbecue voor gebruik op roestvorming en slijtage.
  • Rol het snoer helemaal uit en zorg dat het niet in de looproute van jou of je gasten ligt. 
  • Let op vocht, houd de barbecue en omgeving droog. Water en elektriciteit kunnen samen zorgen voor kortsluiting. 
  • Zoals gezegd: blussen met water is geen goed idee bij een elektrische barbecue. Gebruik zo nodig dus een poeder- of CO2-blusser. 

Begin op tijd; vuur maken is geen haastklus

Bij het aansteken van een barbecue of vuurkorf in jouw tuin is in principe 1 gouden regel van toepassing. Gebruik nooit spiritus, in spiritus gedompelde kurken of andere brandbare, chemische vloeistoffen. 'Kies liever voor milieuvriendelijkere, gezondere en veiligere alternatieven. Aanmaakblokjes of houtkrullen bijvoorbeeld', aldus de woordvoerder van Brandweer Nederland. 'Vermijd ook aanmaakblokjes vol kerosine of andere chemische toevoegingen. Die stinken als je ze aansteekt en geven giftige dampen af. Slecht voor het milieu en je gezondheid. Niet doen dus.'

Steek je een vuurkorf of vuurschaal aan? Gebruik dan alleen hout zonder verf, impregneermiddel, beits of lijm. Het is zelfs verboden om behandeld hout te verbranden, omdat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Ook papier en karton verbranden is niet toegestaan volgens de wet. Dit vanwege onder meer de rookontwikkeling.

Denk van tevoren na over het tijdstip dat je wilt eten of genieten van de vuurkorf. Vuur maken is geen haastklus. Begin dus op tijd en heb oog voor alle basisregels. Dan loop je de minste kans op ongelukken. Wil je de risico's nog verder verkleinen, stel dan een barbecue- of vuurkorf-BOB aan; iemand die nuchter blijft terwijl hij of zij de barbecue of vuurkorf 'bedient'. Ook het doven van het vuur kan even tijd kosten. Verplaats de as dus pas wanneer je er zeker van bent dat er niets meer smeult en het geheel is afgekoeld. Ook al was het een lange avond en wil je graag naar bed toe. Het kan je een hoop leed besparen.

Overlast voorkomen voor mens en natuur

Iedereen zal het ermee eens zijn: vuur stoken in de tuin kan ontzettend gezellig zijn. Maar om het ook gezellig te houden, zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten. Op het gebied van overlast bijvoorbeeld. Maar ook met het oog op gezondheid en duurzaamheid. Want de rook die bij verbranding ontstaat, bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof. Dat kan gezondheidsschade voor jezelf en anderen opleveren.

  • Sluit deuren en ramen voordat je begint. Dat voorkomt vervuiling van de lucht in jouw huis. Vertel je buren wat je van plan bent. Dan kunnen zij hetzelfde doen. 
  • Woon je in een appartement en wil je barbecueën of een vuurkorf gebruiken op je balkon? Er zijn geen officiële regels die dat verbieden, maar vaak is er wel iets over terug te vinden in het huurcontract of in het huishoudelijke reglement van de Vereniging van Eigenaren. Loop die documenten dus eerst na. 'Is het wel toegestaan, zorg dan dat je bij een noodgeval voldoende ruimte hebt om weg te vluchten. En zorg dat er geen rook je woning in geblazen wordt', zo laat Brandweer Nederland weten. 'Let ook op dat de vlammen niet te dicht bij de gevel of het balkon boven je komen', zo voegt de woordvoerder toe. 
  • Maak geen vuur als het mistig of windstil is. De rook blijft dan langer hangen. Een handig hulpmiddel om te controleren of een barbecue of avond rond de vuurkorf in je tuin verantwoord is in jouw woonplaats? Bekijk de Stookwijzer.
  • Rookoverlast nog verder beperken? Gebruik een elektrische in plaats van een houtskoolbarbecue.
  • Houd rekening met vliegvuur in de buurt van droge natuur, rieten daken of de was van de buren bijvoorbeeld. Onder de bepaalde omstandigheden kan dit voor grote problemen zorgen. Bouw dan ook voldoende afstand in of ga voor een vuurkorf of -schaal met een vonkenscherm.
  • Koop een barbecue die niet te groot is; dat scheelt brandstof.
  • Gebruik alleen droog hout. Want vochtig hout brandt onvolledig. Ook daar komen veel ongezonde stoffen bij vrij. Voor jou. En voor je buren.
  • Wacht tot de as helemaal afgekoeld is. Voer het vervolgens met het restafval af. As mag niet in de gft-bak. Deze resten kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. En ze verstoren het composteerproces.

Zorgeloos genieten van het vuur

Heb je alle nodige maatregelen getroffen? En zijn de weersomstandigheden goed? Dan is het tijd om de barbecue te ontsteken. Of de marshmallows voor boven de vuurkorf voor de dag te halen. Blijf alert. En geniet van de heerlijke zomeravonden. Want voor je het weet is het buitenstookseizoen weer voorbij.