Veilig boren tijdens het klussen

De boormachine; hij komt bij veel klussen in en om het huis van pas. Maar hoe ga je veilig te werk? Wanneer weet je bijvoorbeeld zeker dat je alleen een gat in de muur boort? En niet ook in de waterleiding? Wij gingen in gesprek met bouwkundig herstelexperts Renze Koenraads en Arnaud ter Maten. Zij vertellen ons alles over het gebruik van een leidingenplan en -zoeker. Om toekomstige klussen zo veilig en droog mogelijk te klaren.

Een leidingenschema opstellen

Koenraads: "Het begint allemaal bij het opstellen van een leidingenschema. Zo'n plan bevat een plattegrond of tekening van je woning. Met daarin alle bedrading, water- en gasleidingen afgebeeld. Ideaal, want zo weet je bij boorklussen wat er in je muren verscholen zit. En waar je dus wel of niet kunt boren." Ter Maten vult aan: "Ben jij op dit moment je huis aan het (ver)bouwen? Dan is dat de perfecte gelegenheid om zo'n schema op te stellen. Je kunt dan namelijk nog met eigen ogen zien waar het leidingwerk en de bedrading zich bevinden." Maak er bijvoorbeeld foto's en video's van. Dan kun je na de bouw of verbouwing met jouw leidingenplan aan de slag. En voorkom je dat je bij toekomstige boorklussen voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Gebruik het schema én je gezonde verstand

Koenraads waarschuwt daarbij wel: "Vertrouw nooit blindelings op een leidingenplan dat je zelf niet hebt opgesteld. Want op bouwtekeningen loopt het leidingwerk in een rechte lijn van A naar B. In de praktijk maakt het vaak allerlei bochten." Ter Maten vult aan: "Daarnaast moet je ook in het achterhoofd houden dat jouw woning door de jaren heen mogelijk de nodige verbouwingen heeft doorgemaakt. Heb jij een schema ontvangen van de vorige bewoner? Dan weet je dus nooit 100% zeker dat die overeenkomt met de werkelijke situatie." De experts zijn het er over eens: gebruik niet alleen het schema, ook je gezonde verstand. Ben je ervan bewust dat leidingen vaak op logische plekken gevestigd zijn. Bij de douche, wasbak of de cv-ketel bijvoorbeeld. Ben daar dus extra alert.

Doe een beroep op de leidingzoeker

De meest betrouwbare manier om het droog te houden tijdens het klussen? Ter Maten: "Gebruik een leidingzoeker. Je schaft hem aan bij de bouwmarkt of via het internet. En hebt hem al voor een paar tientjes in huis. Met deze aankoop kun je een hoop ellende besparen. Je gebruikt hem nog voordat je de boormachine tegen de muur zet. Het apparaat detecteert onder meer metalen, bedrading en leidingen in plafonds, vloeren en muren. Waardoor je exact weet waar je wel en niet moet boren." De specialist doet zelf ook nog regelmatig een beroep op het hulpmiddel. "Als vakman weet ik dat er op bepaalde plekken in huis geen leidingen kunnen zitten. Maar als ik ook maar een béétje twijfel, pak ik de leidingzoeker erbij. Beter het zekere voor het onzekere nemen, zeg ik altijd."

"Toch is het ook met dit hulpmiddel op zak belangrijk dat je jouw volledige aandacht bij de klus houdt", aldus Koenraads. "Want afhankelijk van het type of de kwaliteit ervan meet de leidingzoeker maar tot een paar centimeter diep. Houd hier dus rekening mee tijdens het klaren van de klus. En boor nooit verder dan de afstand die de zoeker controleren kan. Er zijn geen regels die bepalen hoe diep een waterleiding in de muur moet liggen. Een millimeter verder dan het zoekgebied boren is dus al riskant." Ook dieper boren dan de schroeflengte wordt afgeraden door de experts: "Het is nergens voor nodig en je loopt er onnodig risico op schade mee."

Bij twijfel niet doen

Het allerbelangrijkste advies volgens de experts is dan ook als volgt: "Twijfel je? Boor dan niet! Maar neem in dat geval contact op met een vakman." Durf je het wel aan? Zorg dan in ieder geval dat je weet waar de hoofdkraan zit. Voor het geval het onverhoopt toch misgaat. En ga pas aan de slag als de kraan toegankelijk is. "Bevindt je hoofdkraan zich bijvoorbeeld in de meterkast? Maak de doorgang dan zo nodig vrij. Van schoenen, lege flessen en de stofzuiger bijvoorbeeld."

Waterschade door een boorklus; wat nu?

De waterleiding raken tijdens het boren; het komt gelukkig niet al te vaak voor, zo laat Ter Maten weten. "Ik denk dat we een tiental meldingen per jaar binnenkrijgen. Misschien wel tegen alle verwachtingen in, zijn nieuwbouwhuizen trouwens vaker de plaats delict dan oudere woningen. Daar is namelijk veel meer leidingwerk en bedrading in de wanden, vloeren en plafonds weggewerkt. De kans dat het tijdens het boren misgaat, is daar dan ook vele malen groter."

Mocht het onverhoopt misgaan, wat staat je dan te doen? "Sluit direct de hoofdkraan af", zo luidt het advies van de herstelexperts. Koenraads: "Probeer vervolgens het stromende water op te vangen met een emmer of opvangbak. En schakel met je verzekeraar; die neemt in de meeste gevallen de kosten op zich. Er wordt vervolgens contact met ons opgenomen. Waarna wij zo snel mogelijk ter plaatse komen." Ter Maten vult aan: "We bekijken of we de leiding vrij krijgen en direct kunnen herstellen. Wanneer dit niet lukt, koppelen we hem tijdelijk af. Zodat de bewoners op andere plekken in huis weer water kunnen gebruiken. En wij de tijd krijgen om bij een volgend bezoek de geraakte leiding alsnog te herstellen. Want zo'n tijdrovende klus uitvoeren kan niet altijd meteen."

Verzeker je woning en spullen tegen waterschade

Soms is waterschade simpelweg niet te voorkomen. Of heb je gewoon een keer pech. Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw woning. En met de Inboedelverzekering is schade aan je spullen verzekerd.