De biecht: over schoorstenen en áltijd naar je buurman luisteren

Bij Interpolis helpen we dagelijks bij het beperken en voorkomen van schades. Toch gaat er ook bij onszelf wel eens iets mis… Vandaag de biecht van Twan van Team Klant & Verbetering over zijn schade die hij had kunnen voorkomen.

"Anderhalf jaar geleden had ik het geluk om op mezelf te gaan wonen. Ik was zó trots op mijn eigen stekkie. Nadat ik tijdens het bezoek aan de notaris de sleutel ontvangen had, mocht ik dan ein-de-lijk naar míjn huis. Het moment van klussen en verhuizen brak aan, evenals mijn introductie bij de buurtbewoners. Ook mijn buurman kwam zich voorstellen; erg leuk!

Hoezo noodoplossing voor de schoorsteen?

"Mijn huis had een paar weken leeggestaan, want de vorige bewoners waren al wat eerder verhuisd. In die tussentijd was de schoorsteen van het dak gewaaid, zo gaf mijn buurman tijdens ons gesprek aan. Hij had met behulp van tiewraps voor een tijdelijke oplossing gezorgd, maar liet weten dat het enkel een noodvoorziening betrof. Het zou nog wel éven goed gaan, maar ik moest er wel echt iets aan laten doen, verzekerde hij mij. Ik keek vanuit beneden naar de schoorsteen en constateerde dat ‘ie er nog perfect uitzag; hij stond er keurig bij. Hoezo nog wat doen, dus?!

Een jaar later, en je voelt ‘m al aankomen; ik kreeg waterschade. Mijn cv-ketel had een storing en er lag water onder. Dat gebeurde natúúrlijk op een zondagmiddag, waardoor ik niemand kon bereiken. Ik trok de stekker van de ketel uit het stopcontact en zette een emmer onder het apparaat.


Twan Jans - Interpolis

Toch maar even het dak op

"De loodgieter kwam (gelukkig!) een dag later. Wat bleek? Er had zich in mijn ketel iets voltrokken wat de beste man nog nooit eerder had gezien; een bepaald onderdeel (vraag me niet welk) was kapot. En uitgerekend ík had de twijfelachtige eer om de beste man die primeur te bezorgen. De loodgieter gaf aan dat het defect het gevolg van water was. En toen begon mij natuurlijk iets te dagen. Ik zat in gedachten opeens weer bij die noodvoorziening die de buurman een jaar eerder had aangebracht. En dus vroeg ik de loodgieter om toch maar eens naar die bewuste schoorsteen te kijken.

De bovenkant van de schoorsteen – die zorgt dat het niet de schoorsteen in regent – was aan de pijp vastgemaakt. Toch zag de regen kans om naar binnen te komen. Want bij veel neerslag vormden zich druppels, die langs de tiewraps naar beneden stroomden en door een klein gaatje de pijp in konden vallen. Tsja…je verzint het niet. En alleen als ik zelf op het dak bij de schoorsteen was gaan staan, had ik het misschien kunnen zien gebeuren.

Luister altijd naar je buurman

Hoe het verder ging? Ik heb een nieuwe schoorsteen laten plaatsen en mijn cv-ketel is gerepareerd. Maar voor de oorzaak- en gevolgschade was ik helaas niet gedekt; vocht door schoorstenen is niet verzekerd. De moraal van dit verhaal? Luister altijd naar je buurman. Én vervang je schoonstenen op tijd!