Dubbel Duurzaam Dak: zonnepanelen én sedum voor extra rendement

Ken jij de term 'dubbel duurzaam dak' al? Het staat voor de combinatie van een sedumdak en zonnepanelen, en daarmee voor extra rendement. Want waarom kiezen voor 1 van deze duurzame opties als de combinatie extra goed werkt? Lees er hier alles over.

De natuur én je portemonnee een handje helpen, er zijn volop mogelijkheden voor.

Je kunt bijvoorbeeld voor de installatie van zonnepanelen kiezen. Of investeren in sedumplantjes op je dak. Maar waarom zou je een keuze maken tussen deze 2 opties, terwijl je ze juist heel goed kunt combineren? Een groen dak verhoogt zelfs de opbrengst van je zonnepanelen. Met een dubbelduurzaam dak neemt het rendement van je panelen tot wel 8% toe, zo blijkt uit onderzoek. En de extra groene oplossing is ook interessant voor diegenen die eerder al in zonnepanelen of een groen dak investeerden. Want uitbreiden naar dubbelduurzaam is heel goed mogelijk.

De voordelen van een groen dak zijn voor velen inmiddels duidelijk. We schreven er ook al vaker over. Over de 10 voordelen van een groen dak bijvoorbeeld. Ook gaven we recent aandacht aan het zelf opwekken van zonne-energie. Wat blijkt: zonnepanelen op je dak zijn vaak een interessante en milieubewuste optie. Toch komt er momenteel slechts 1% van de gebruikte energie vandaan. 
 
Met alle voordelen van een dubbelduurzaam dak denken wij dat daar binnenkort verandering in komt. Want omdat sedumplantjes zonnepanelen verkoelen, doen de panelen in combinatie met een groen dak hun werk nog stukken beter. Je hebt zo dus altijd een optimale opbrengst. En dat is goed voor zowel de biodiversiteit als voor je banksaldo.

Heb je al zonnepanelen of een groen dak?

Het kan natuurlijk zo zijn dat er al zonnepanelen op jouw woning liggen. Of misschien investeerde je eerder al in een groen dak. Ook dan kun je van de voordelen van een dubbelduurzaam dak profiteren. Want een sedumdak kan rondom geïnstalleerde zonnepanelen worden gelegd. En zonnepanelen kunnen op hun beurt op een al bestaande oase van groen worden geplaatst. Ook als je al in 1 van de 2 oplossingen geïnvesteerd hebt, kun je dus toch nog voor optimaal rendement gaan. 

Ook goed om te weten: voor beide toepassingen zijn er regelingen en subsidies vanuit gemeenten en de Rijksoverheid. Die kunnen erg voordelig zijn. Zo kun je via veel gemeenten bijvoorbeeld een deel van de kosten voor een groen dak terugkrijgen. En met de nationale salderingsregeling ontvang je een vergoeding voor de zelf opgewekte zonnestroom die je aan het energienet levert. Op die manier wordt dubbelduurzaam dus een hele groene, maar ook slimme investering. 

En mocht je om welke reden dan ook geen zonnepanelen op je dak kwijt kunnen? Dan is ‘enkel’ een groen dak natuurlijk ook het overwegen waard. Ook andersom geldt: is jouw platte dak niet geschikt voor de aanplanting van sedum of heb je geen plat dak beschikbaar? Dan kun je uiteraard ook alleen voor panelen kiezen. Want alle beetjes helpen.

Interpolis zoekt naar oplossingen.

Bij Interpolis zijn we altijd op zoek naar slimme, groene oplossingen die de risico's op schades verkleinen. Het groene dak is zo'n oplossing. Maar ook met zonnepanelen kunnen we je op weg helpen. Wij willen namelijk verduurzamen. Maar niet alleen dat. We willen ook zorgen dat het vergroenen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. De aanleg van een groen dak en de installatie van zonnepanelen moet vakkundig worden aangepakt. Want gebeurt dat niet, dan ontstaat in het geval van zonnepanelen bijvoorbeeld brandgevaar. Daarom werken wij met vaste, professionele partners. We zijn op die manier niet alleen een steuntje in de rug van het milieu. We zorgen ook voor veiligheid. En daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

Wil je meer weten over het Dubbel Duurzaam Dak van Interpolis? Ga dan naar www.dubbelduurzaamdak.nl en lees er alles over. We ontwikkelden zelfs een tool die voor jou kan berekenen hoeveel zonnepanelen en hoeveel vierkante meter groen dak er op jouw platte dak passen. En wat dat precies betekent voor de watercapaciteit van je dak.

Nog vragen? We denken graag met je mee. Bel of mail ons via 013 462 20 20 en klantenservice@interpolis.nl. Zo gaan we samen voor een groener Nederland!