10 feiten over een groen dak

Je dak groen… gewoon doen. Een groen dak is een plat dak dat is bedekt met kleine (sedum)planten. Naast dat het mooi is om te zien, is een groen dak ook goed en fijn voor mens en dier. Hoe dat komt? Lees deze 10 feiten en weet hoe het zit.

Feit 1: een groen dak vermindert de kans op lekkage

Een groen dak vermindert de kans op lekkage in en rondom huis. Het dak neemt per vierkante meter tot wel 25 liter water op. Al dit water zou anders het riool kunnen belasten en daarmee neemt de kans op eventuele overstromingen toe.

Feit 2: verkoeling in de zomer, isolatie in de winter

De sedumplanten absorberen zonlicht. Hierdoor zorgen ze voor een koeler en aangenaam binnenklimaat. Dit kan op een warme dag tot wel 4 graden Celsius schelen. In dit artikel lees je meer over hoe beplanting hitte-stress tegen kan gaan. In de winter werkt een dak belegd met sedum juist isolerend en houdt het de warmte lekker binnen.

Feit 3: een groen dak is heel het jaar door groen

In de winter is het buiten vaak kaal, grijs en grauw. Behalve op jouw groene dak. Dat blijft het hele jaar groen. Sedum is wat ze noemen ‘winterhard’ en dat betekent groenblijvend. 

Feit 4: het sedum beschermt je dak tegen beschadigingen

De sedumplantjes op je dak vormen een extra beschermingslaag. Zo wordt je dak beschermd tegen uv-straling en extreem weer. Hierdoor gaat een groen dak ongeveer 2 keer zo lang mee als een normaal plat dak.

Feit 5: groene daken zorgen voor een schonere lucht en een beter milieu

Groene daken nemen CO2 en fijnstof op. Bij fijnstof kan je denken aan rondvliegende pollen en kleine stofdeeltjes. Die opname en de filtering van CO2 zorgt voor een betere luchtkwaliteit voor jou en je omgeving.
2 groene daken met sedumplantjes

Feit 6: zonnepanelen op een groen dak hebben een hoger rendement

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig, maar naarmate ze warmer worden, presteren ze naar verhouding slechter. Ze gebruiken dan maar 20% van de totale capaciteit. een groot deel blijft hierdoor onbenut. Bij zonnepanelen op een groen dak blijft de ondergrond veel koeler. Hierdoor leveren ze tot 6% meer rendement op.

Feit 7: de bijtjes en vlindertjes zijn je dankbaar

De sedumplantjes zijn aantrekkelijk voor de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Je dak draagt dus positief bij aan de biodiversiteit in jouw buurt.

Feit 8: 'meer groen' zorgt voor minder stress en meer rust

Planten, bloemen en ander groen uit de natuur hebben een positief effect op je gezondheid. Visueel en fysiek contact met groen vermindert stress en geeft meer rust. Wist je dat je al na 40 seconden naar groen kijken een betere concentratie krijgt? Een groen dak kan er dus aan bijdragen dat je lekkerder in je vel zit.

Feit 9: veel gemeentes bieden subsidie voor de aanleg van groene daken

In veel gemeentes en of waterschappen is subsidie beschikbaar als je een groen dak wilt aanleggen. Dit kan oplopen tot wel € 30,- per vierkante meter. Bekijk meteen of je in jouw gemeente subsidie kunt krijgen.

Feit 10: zo is het ‘gras’ eindelijk eens groener bij jou dan bij je buren

Een groen dak is op een positieve manier besmettelijk in de buurt. Als (achter)buren jouw groene dak zien, willen ze dit zelf ook. Dat is mooi meegenomen, want al dat groen zie jij ook als je vanaf de bovenverdieping naar buiten kijkt. Misschien kan je wel samen optrekken in het groen maken van alle platte daken in jullie straat. Dat kan zelfs korting opleveren.

 

Wil je graag alles bij elkaar terugzien? Bekijk dan eens deze factsheet van Green Deal Groene Daken.